Úvaha: O co poslední dny jde? Máme na krku Megaprůšvih
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Úvaha: O co poslední dny jde? Máme na krku Megaprůšvih

Úvaha: O co poslední dny jde? Máme na krku Megaprůšvih

Michal Rybka

Michal Rybka

27. 1. 2012 03:00 151

Seznam kapitol

1. Bijte ho! 2. Označkované teritorium 3. Pohádka o umělci 4. Pozitiva file serverů 5. Proč právě teď?
6. Taktický úspěch, strategická prohra? 7. Nůž v zádech cloudu 8. „Piráti“ 9. Další vývoj 10. Propagandistický fail

Minulý týden zatkli opulentního „mafiána“ Kim Dotcoma za jakousi tajemnou konspiraci, včera nám schválili smlouvu ACTA. Média jsou buď opatrná, nebo vše nadšeně schvalují. Uživatelé kroutí hlavou nebo se rovnou bouří. O čem to vlastně celé je? Kam směřujeme a proč má být někdo ve vězení za to, že vyrobil funkční systém distribuce?

Reklama

To časování se zdá až podivuhodné. Jeden den se řada serverů, včetně Wikipedie, postaví proti legislativě SOPA / PIPA –  a jsou tak úspěšní, že řada kongresmanů otočí a přestane legislativu podporovat. Druhý den shodí FBI Megaupload a dá na něj online verzi nálepky POLICE LINE – DO NOT CROSS. Tím svým způsobem potvrzují, že SOPA / PIPA je úplně zbytečná. Třetí den pak 6000 členů Anonymous zahájí doposud největší útok v dějinách internetu a ukazuje se, že opravdu začínají mít sílu odbojového hnutí. A další den se začínají stahovat sdílecí servery a začínají samy omezovat svoji funkčnost. Co se to vlastně stalo? A jaké to bude mít důsledky?

Média se nám tuhle historku servírují celkem jednoduše: ukazují nám fotky nesmírně vyžraného Germána, který nejenže zbohatl na kradených autorských dílech, ale má tu nehoráznou drzost pózovat u luxusních aut s poznávacími značkami GOD či GUILTY. Je to dokonalý zloduch a příběh je o tom, jak právo vítězí a prosazuje se i ve vzdálených krajích – no zkrátka jamesbondovská klasika.

Úvaha: O co poslední dny jde? Máme na krku Megaprůšvih
i Zdroj: PCTuning.cz

foxbusiness.com

Takhle prostá historka to ale není. Prvním a nejpatrnějším důsledkem toho, co FBI udělala, je, že odřízla od placené služby 150 milionů lidí, kteří Megaupload mimo jiné používali ke svým vlastním legálním účelům. Některé firmy přišly údajně o svoje data, mně vymazali videa z kendó. 150 milionů uživatelů této služby bylo šmahem označeno za piráty a celá oblast byla sanována asi v tom duchu, jako když prohlásíte nějakou zemi za „teroristickou“ a bez předběžného upozornění či vyhlášení války ji začnete bombardovat. Chápu, že si Američané za posledních dvacet let zvykli takový postup považovat za legitimní, ale on tak úplně legitimní není.

Druhou věcí je fakt, že jde o celkem blatantní porušení principu teritoriality. Princip teritoriality říká, že zákon dané země se aplikuje výhradně na osoby žijící na území té dané země. V principu tedy není možné podle amerických zákonů obvinit někoho, kdo nežije na americkém území. Pokud Megaupload neudělal nějakou fatální chybu, jako že by na území USA měl umístěný hardware, a v USA nepůsobil, je tedy mimo jejich jurisdikci. Internet není americké výsostné území. I kdyby nakrásně Megaupload nabízel výhradně obsah, který je v USA nelegální, pak, pokud by jejich servery ležely mimo území USA, je legálně nepostižitelný. FBI může prosazovat zákony vůči osobám, které žijí na americkém území a nelegální obsah ze serveru stahují, ale vůči serveru samotnému zasahovat nesmí. Ne nadarmo většina porno serverů upozorňuje uživatelem, že tím, že na něj lezou, přebírají sami za sebe zodpovědnost, že tak činit smí. Zásah proti člověku, který má finské a německé občanství a žije na Novém Zélandu, a jeho obvinění na základě americké legislativy, je docela ohromující.

Úvaha: O co poslední dny jde? Máme na krku Megaprůšvih
i Zdroj: PCTuning.cz

couriermail.com.au

Nevím, čím Američané Nový Zéland přesvědčili, ale i Srbové se v roce 1914 bránili podobnému požadavku o „spolupráci při vyšetřování spiklenců“ ze strany Rakousko–Uherska (a že tehdy mělo Rakousko-Uhersko docela dobrý důvod).

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama