Úvaha: Hrozí Microsoftu v příštích letech kolaps?
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Úvaha: Hrozí Microsoftu v příštích letech kolaps?

Úvaha: Hrozí Microsoftu v příštích letech kolaps?

Michal Rybka

Michal Rybka

2. 12. 2011 13:00 45

Seznam kapitol

1. Jedno slabé místo 2. Otázka první: Selže Windows Phone 7? 3. Otázka druhá: Uspěje Microsoft s tablety? 4. Otázka třetí: Je PC v ohrožení? 5. Otázka čtvrtá: Stanou se Office nevýznamné? 6. Otázka závěrečná: Je to pravděpodobné?

Před nedávnem se na Business Insideru objevil provokativní článek o tom, jak by mohl Microsoft ztratit význam a nakonec zkolabovat v řádu několika let. Tato myšlenka se jeví na první pohled úplně šílená – firma má rekordní příjmy a cena jejich akcií je stabilní. Jenže jak se říká, některé myšlenky jsou tak šílené, že by mohly být i pravdivé.

Reklama

Jaký je tedy scénář, který by mohl vést ke kolapsu? V prvním kroku je to příchod tabletů, respektive iPadu, který začne vytěsňovat PC z trhu. Poté dojde postupnému přesunu od PC k jiným platformám i v práci. Microsoft se pokusí získat dominanci mezi tablety pomocí Windows 8, ale to se mu nepodaří. Protože se PC z dominantní platformy stane okrajovou, začnou vývojáři PC opouštět ve prospěch platforem nových a zajímavějších. To bude snazší než dříve, protože Microsoft už nyní opouští svoje proprietární platformy jako .NET a Silverlight a nahrazuje je standardizovanějšími, jako je HTML5.

Úvaha: Hrozí Microsoftu v příštích letech kolaps?
i Zdroj: PCTuning.cz

Scénář dále předpokládá, že se Microsoftu nepodaří prosadit na poli mobilních telefonů, přestože RIM s jejich BlackBerry vyklidí pole – firemní telefony budou založeny na Androidu. Protože Microsoft neovládne mobilní trh, stane se postupně irelevantní i Office, čímž Microsoft přijde o zásadní část příjmů. A protože ani Office, ani PC nehraje v této fázi už žádnou významnou roli, zmizí i důvody, proč využívat serverové technologie Microsoftu. Prodeje serverových technologií začnou klesat, protože se objeví levnější a flexibilnější nástroje. Jakmile začnou klesat příjmy z oblastí, které vynáší Microsoftu největší příjmy (core business), bude nucen ustupovat z oblastí, kde prodělává (internetová divize) a oblastí, kde sice vydělává, ale až tolik to nevynáší (jako je Xbox).

Zkrátka a dobře, pokud se propadnou příjmy z core businessu, ani výnosné okrajové aktivity nedokážou udržet Microsoft jako celek v černých číslech.  V poslední fázi pak přijdou výrazné ztráty, které donutí firmu k restrukturalizaci, aby se zachránilo to podstatné, co zbylo.

Úvaha: Hrozí Microsoftu v příštích letech kolaps?
i Zdroj: PCTuning.cz

Tolik katastrofický scénář Business Insideru. Je ale realistický – a nebo je to výplod čisté fantazie? Pojďme se zamyslet nad několika zásadními otázkami, na kterých katastrofický scénář stojí a padá.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama