Canon Selphy CP800 – domácí fotolab za pár tisíc korun
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Canon Selphy CP800 – domácí fotolab za pár tisíc korun

Canon Selphy CP800 – domácí fotolab za pár tisíc korun

Jan Štěpánek

Jan Štěpánek

3. 11. 2011 03:00 15

Seznam kapitol

1. Domácí fotolab? 2. Termosublimační tisk 3. Canon Selphy CP800 – představení 4. Kvalita a zpracování
5. Zpracování II. 6. Ovládací software 7. Tisk 8. Ceny a resumé

Téma tiskáren není pro náš server nikterak typické, dnes ale uděláme výjimku. Nejde totiž o obyčejnou tiskárnu, nýbrž o malý a levný domácí fotolab dostupný téměř každému. Termosublimační tiskárna z dílny Canonu nabídne i mobilitu, jak je na tom ale s kvalitou výstupu? Vyplatí se koupit vlastní tiskárnu, nebo raději chodit do profi fotolabu?

Reklama

Než se vůbec poprvé podíváme na dnes testovanou tiskárnu / fotolab, rád bych řekl několik informací o samotné technologii, která je k tisku fotografií použita. Při dnešních cenách inkoustových fototiskáren a v podstatě i cenách fotopapíru se jistě i mezi vámi najde mnoho lidí, kteří pro vytištění digitálních obrázků využívají právě této technologie. Ta sebou ale nese stále ještě dost nevýhod. Nebudu polemizovat na tiskovými náklady, které jsou různé dle modelů a prvotní investice. Hlavním negativem použití inkoustových tiskáren je především kvalita. Ve srovnání s profesionální fotografií totiž inkoustově tištěný obrázek nedosahuje takové barevnosti a navíc odolnost fotografie je rapidně nižší. Člověk aby si pak dával pozor na sebemenší vlhkost, atd.

Canon Selphy CP800 – domácí fotolab za pár tisíc korun
i Zdroj: PCTuning.cz

Zbývalo tedy jedině navštívit profesionální fotolab a nechat si fotografie vyvolat, anebo se smířit s nižší kvalitou. Výrobci tiskáren však v nedávné době přišly s takovými tiskárnami, které jsou schopny nabídnout srovnatelnou kvalitu profesionálnímu řešení a především nízkou pořizovací cenu.

Canon Selphy CP800 – domácí fotolab za pár tisíc korun
i Zdroj: PCTuning.cz

My tu dnes budeme mít jednu z nich, o které by se dalo říci, že je v podstatě nejlevnější a také nejdostupnější z této kategorie. Jedná se o model Selphy CP800 od společnosti Canon. Pokud se podíváte na produktovou řadu společnosti Canon, není CP800 nejnižším modelem, ale je tím nejlevnějším. Těžko říci, co to způsobuje, nicméně parametrově jsou si oba modely, tedy jak CP780, tak CP800 velmi podobné.

Technologie tisku

I když by se z předchozího textu mohlo zdát, že technologie termosublimačního tisku je kdovíjakou novinkou poslední let, tak to určitě není pravda. Možná v tuto chvíli překvapím, ale tato technologie je starší než inkoustový tisk a dokonce i starší, než je tisk laserový. Vynalezen byl totiž v roce 1957, kdy ale nebyl určen pro potřeby komerčního využití, ale především pro potřeby medicíny, případně umění. Laserový tisk byl vynalezen až o 12 let později (1969) a inkoustový dokonce o 19 let později (1976). První tiskárna tohoto typu pro komerční použití byla vyrobena firmou ALPS a stála až 1000 USD.

Canon Selphy CP800 – domácí fotolab za pár tisíc korun
i Zdroj: PCTuning.cz

Canon Selphy CP800 na ilustrační fotografii...

Dnešní termosublimační tiskárny jsou o poznání dostupnější, i když tyto malé domácí jsou opravdu spíše novinkou poslední doby. Jak je poznat z produktů od Canonu, není už problém se dostat k hranici 2000 Kč a rozhodně nelze tvrdit, že by byla nějak podceněna kvalita. Logicky profesionální řešení funguje lépe, rychleji a kvalitněji, ale jeho cena je v řádech desetitisíců korun. Nejčastější využití tohoto typu tisku je dnes také v textilním průmyslu, protože celá řada producentů realizuje všemožná loga a obrázky na svoje produkty právě tímto způsobem.

Canon Selphy CP800 – domácí fotolab za pár tisíc korun
i Zdroj: PCTuning.cz

Ilustrační obrázek termosublimační tiskárny Selphy...

Bohužel nutno poznamenat, že termosublimační tisk nepatří rozhodně k těm nejefektivnějším, a to jak finančně, tak především ekologicky. Abych to vysvětlil, musím nejdříve vysvětlit samotný princip tisku. V tomto typu tiskárny je totiž speciální čtyřvrstvá (nejběžněji) páska, po jejímž zahřátí se jednotlivé vrstvy otisknou na médium (papír). Médiem však můžou být i zmiňované textilie, plasty, apod. Záleží na typu tiskárny. V tiskárně tedy není žádný náplň s barvou, ale pouze páska a o tisk se stará termo-tisková hlava, která reguluje teplotu, načež se podle toho přenese barvivo z pásky na médium.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama