Logitech Z-5500 – pořádný zvuk do obýváku
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Logitech Z-5500 – pořádný zvuk do obýváku

Logitech Z-5500 – pořádný zvuk do obýváku

Jindřich Pirner

Jindřich Pirner

28. 7. 2009 02:00 70

Seznam kapitol

1. Balení, technologie, první dojmy 2. Ovládací panel a dálkový ovladač 3. Konektivita, subwoofer, příkon   4. Poslech hudby, naměřené grafy 5. Celkové zhodnocení a závěr

Nejvýkonnější reproduktory společnosti Logitech se honosí certifikací THX a vlastním dekodérem pro standardy Dolby Digital, DTS a DTS 96KHz/24-bit. Celkový výkon je taky ohromující, 505W RMS by mělo pořádně nadzvednout všechny sousedy. Vyplatí se za takovou sílu připlatit a dostanete opravdu, co čekáte?

Reklama

Ještě než začneme s recenzí, rád bych upozornil všechny potenciální zájemce o tyto reproduktory na jeden zásadní fakt. Obdržíte je ve velice rozměrné krabici, která má asi 30 kilogramů. Nedoporučuji to tahat sólově, raději si je dopravte domů autem, využijte dopravu od prodejce zdarma a tak podobně.

Největším předmětem v krabici je tedy samozřejmě subwoofer, který má asi 40x40x40cm. Je skutečně obrovský. Potom dostanete centrální panel s displejem a pět malých satelitů s nálepkami THX, ovladač a kabely. V balení je vše podstatné a dostáváte přesně to, co dostat máte. Jen je možná co se kabeláže týče škoda, že ač reproduktory podporují digitální a optické připojení, tak tyto kabely nejsou přiloženy. Ty optické přitom nejsou zrovna levné.

Logitech Z-5500 – pořádný zvuk do obýváku
i Zdroj: PCTuning.cz

Celkové uskladnění kabelů a reproduktorů je velmi spartánské, vše je prostě vsazeno do polystyrenu. Nicméně svůj účel, tedy ochranu při transportu, balení plní. Krabice má zvenku obrázek sestavy, a tradiční zelený Logitech design, ale je tak obrovská, že si jí asi nikdo doma vystavovat nebo skladovat nebude.K tomu jen poznamenám, že kupující nemá povinnost, v případě reklamace, vracet zboží v originálním obalu. Pokud nemáte doma skladovací halu na papírové krabice, doporučuji je vyhazovat.

Umisťování v pokoji proběhlo snadno. Zadní reproduktory mají k sobě pochopitelně delší kabely než ty přední. Takže máme dobrou benevolenci pro rozmístění reproduktorů v každém normálním pokoji nebo obýváku. Pokud tedy zrovna nebydlíte v tělocvičně. Audio výstupy z počítače a další konektory se připojují do centrálního ovládacího panelu s displejem, kabely od reproduktorů se potom zapojují do subwooferu, respektive zesilovače. Mějte na paměti, že je nutné připojit kabely k reproduktorům správně, tedy červený drát do červené zdířky a černý do černé, jinak budou reproduktory mimo fázi a budou hrát špatně.

Logitech Z-5500 – pořádný zvuk do obýváku
i Zdroj: PCTuning.cz

Velkým tahákem tohoto setu může být nálepka THX. Ovšem nemyslete si, že THX certifikace znamená, že tento konkrétní kus kalibrovali někde v laboratořích George Lucase, tak to není. Je THX certifikát a THX certifikát. Je jich několik kategorií, přičemž tu nejvyšší lze najít v kinosálech. Tam technici z Lucasfilmu měří celý sál i zvukotechniku a ladí ji, aby sál mohl dostat certifikát THX, což samozřejmě není zdarma. Není to tedy tak, že by kino, které má nálepku THX, mělo techniku, kterou vyrobili v Lucasfilmu. Ti tam beztak nic nevyrábějí, mají akorát své normy a požadavky, své vyškolené externí techniky, kteří jezdí po světě. V tuzemsku je pouze jeden takto certifikovaný sál, ve Village Cinemas na Andělu.

U reproduktorů pro masové použití s nálepkou THX jde o jiný proces, používá ho dnes nejvíce firma Logitech. Jde o jakousi certifikaci samotných reproduktorů, jejich projevu, techniky, ale už nikoliv akustického prostředí, což je právě u sálů (a kvalitní poslech obecně) asi to nejpodstatnější a takovou certifikaci THX reproduktory na domácí poslech nemohou mít. Certifikace reproduktorů THX pro masové použití je tedy jen obecná a spíše marketingová záležitost. Ve výsledku bývají takové Logitech THX reproduktory seřízeny na použití hlavně pro filmy a hry. Je to takový pocit, zda chcete raději mít domácí kino s THX certifikací, než bez ní, pokud se tedy bavíme o cenové kategorii do 10 tisíc a reproduktorech určených i na hraní her. Jiné kategorie s jiným určením a vyšší cenou zpravidla THX certifikaci nemají, protože jí nepotřebují. Podle mého názoru má Logitech THX nálepky hlavně proto, že tato certifikace má zvuk. THX = Star Wars, co si budeme povídat. Sám jsem si to prostě neodpustil a Star Wars: Empire Strikes Back jsem na tom shlédnul.

Zpracování a instalace

Na první pohled se mi sestava poměrně líbila, jen jsem byl dost šokován opravdu zbytečně velkým subwooferem. O tom ale později samostatně. Satelity a stolní ovládací panel jsou asi to nejpoutavější z celého setu. Vše je zpracováno z šedivě-stříbrného plastu a působí vkusným dojmem, neurazí. Co se mi nelíbilo hned na počátku, jsou krytky satelitů. Nic k jejich vzhledu, ten je fajn, i ochranou funkci plní, ale problém je v tom, že pořádně nedrží. Jsou upevněny gumovými kolíky a mají dost vůli. Tak se mi stalo, že při vyšší hlasitosti mi jedna sama spadla, při přenášení rovněž. Sestava ale už prošla několika redakcemi, takže vypadávání může být způsobeno neopatrným zacházením, častým sundáváním z důvodu focení, či tak podobně.

Instalace i zapojení proběhlo, jak jsem již zmínil, zcela hladce a já našel v balení vše, co jsem potřeboval k okamžitému zprovoznění. Kabely, reproduktory, subwoofer, stolní ovládání, dálkové ovládání, vše tu je. Je tedy jen otázkou několika minut, než vše zapojíte a zprovozníte. Pak ale asi začnete zkoumat ovládací panel.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama