lg-l204wt-20-1-palcu-pro-vase-poteseni
Monitory Článek LG L204WT - 20,1 palců pro Vaše potěšení...

LG L204WT - 20,1 palců pro Vaše potěšení...

Kuchař Martin

Kuchař Martin

11. 5. 2007 01:00 38

Seznam kapitol

1. Seznámení a technické parametry 2. Odezva, kontrast a podsvícení 3. Podání barev a pozorovací úhly 4. Hodnocení 5. Závěr

Po delší odmlce se zde opět vracíme k tradičním recenzím LCD panelů. Dnes se podíváme na celkem oblíbený segment 20,1'' (formát 16:10), které pomalu ale jistě vytlačují již poněkud zastaralý a ne příliš žádaný formát 19''. Opět se nevyhneme testům barevného podání, odezvy, stability kontrastu a vlastně všech, na které jste byli na našem serveru zvyklí.

Reklama

Úhlopříčka o rozměrech 20,1'' je prakticky náhradou za lehce nepostačujících 19'' - přeci jen v dnešní době si už valná většina nových zákazníků vybere větší úhlopříčku neboť následný uživatelský komfort je hned o několik stupínků výše. Ačkoliv se může na první pohled zdát jeden palec navíc prakticky zanedbatelný, znamená tento rozdíl možnost navýšit rozlišení až na 1680x1050 což s sebou přináší velmi pohodlnou práci prakticky s jakoukoliv aplikací - na ploše máte opravdu dostatek místa i na dvě otevřená okna umístěná vedle sebe. Vzhledem k zvolené výrobní technologii nemůžeme ale od tohoto kousku očekávat příliš "libové" hodnoty - TN matrice přináší velmi rychlou odezvu za cenu horších vlastností v oblasti barevného podání a pozorovacích úhlů.

LG L204WT - 20,1 palců pro Vaše potěšení...
i Zdroj: PCTuning.cz


Panel zcela zapadá do svého profilu - tento design je mezi cílovými uživateli velmi žádaný.

Kombinace černé a šedivé barvy je v dnešní době velmi často volenou variantou - tyto barvy působí neutrálně a v interiéru se nestanou rušivými - díky tomu je toto LCD prakticky vhodné do jakéhokoliv prostoru. Relativně tenký rámeček se stává čím dál tím větší samozřejmostí - výrobci si konečně uvědomují, že většině zákazníků nezáleží na "zbytečné" ploše kolem samotného displeje, ale právě na daném displeji.

LG L204WT - 20,1 palců pro Vaše potěšení...
i Zdroj: PCTuning.cz


Čelní pohled nám ukazuje velmi citlivý design - černý profil vytažený stříbrnými linkami. (Pro zvětšení klikněte)

Vzhledem k nízké ceně tohoto modelu se dá očekávat, že v oblastech ergonomie nebude nijak vynikat. Výrobce nám kromě možností lehkého náklonu nedal prakticky jiné šance, jak si polohu displeje přizpůsobit ke svému pracovišti, ale i přes to si troufáme říci, že ve většině běžných podmínek nebude tento drobný nedostatek nějakým zásadním problémem.

Jak jsem již řekl, uživatel je odkázán pouze na změnu náklonu, která je zde v rozmezí 20° směrem vzad a 5° vpřed. Podle těchto hodnot je patrné, že ani tato oblast není příliš výrazná.

LG L204WT - 20,1 palců pro Vaše potěšení...
i Zdroj: PCTuning.cz
LG L204WT - 20,1 palců pro Vaše potěšení...
i Zdroj: PCTuning.cz

Podle výše zobrazených obrázků si každý dokáže velmi přesně udělat představu o možnostech naklopení - bohužel vizitku to panelu zcela jistě neudělá. Dalším drobným nedostatkem je absence otáčecího podstavce - na spodní straně není pohyblivý kruh, který by umožňoval snadné natáčení v jistém úseku.

Všechny funkce panelu se ovládají pomocí sady čtyř tlačítek, které jsou umístěny na zadní pravé straně. Horním tlačítkem vstupujeme do menu a provádíme potvrzení volby. Tlačítko source volí aktuální vstup a v menu slouží pro krokování zpět. Následující dvě šipky jsou zcela jasné - pomocí nich máme možnost se v menu pohybovat. Bohužel co ale musíme vytknout je místo, kam výrobce tyto tlačítka vložil. Zadní strana se jeví velice nelogicky neboť pro jakékoliv ovládání je potřeba panel pootočit a složitě se za něj naklánět - po nějakém čase si již polohu zapamatujete a budete schopni jej ovládat "po slepu" ale do té doby je jejich použití velmi komplikované.

LG L204WT - 20,1 palců pro Vaše potěšení...
i Zdroj: PCTuning.cz


Detailní pohled na sadu ovládacích tlačítek.

Stejně jakou u možností polohování, ani v oblasti možnosti přivedení signálu nenajdeme žádné speciality a spíše se dá říci, že se pohybujeme pod úrovní standardu. Přítomnost DVI a D-Sub by dnes měla být již zcela standardní a výrobce by o tomto nasazení neměl v nejmenším uvažovat.

LG L204WT - 20,1 palců pro Vaše potěšení...
i Zdroj: PCTuning.cz


Pohled na konektory.

LG L204WT

úhlopříčka20,1'' s poměrem 16:10
LCD matrice TN
pozorovací úhly160° / 160°
doba odezvy5 ms
jas300 cd/m2
kontrast2000 : 1
obrazová frekvence30 - 94 kHz horizontální , 56 - 75 Hz vertikální
nativní rozlišení1680 x 1050
počet barev16,2 mil
vstupyD-SUB, DVI
PIVOTne
seřízení výškyne
audione
montážní bodyVESA 100mm
hmotnost7,5
záruka24 měsíců
USB HUBne
specialityne
Cena bez DPH5 800 bez DPH
Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama