19-lcd-asus-pw191-sirokouhly-elegan
Monitory Článek 19" LCD ASUS PW191 - širokoúhlý elegán

19" LCD ASUS PW191 - širokoúhlý elegán

Kuchař Martin

Kuchař Martin

22. 3. 2006 01:00 11

Seznam kapitol

1. ASUS PW191 - technické parametry 2. Ovládání a OSD 3. Podání barev a pozorovací úhly

Již na první pohled Vás tento širokoúhlý LCD panel jistě zaujme svým unikátním a zajímavým designem. Když k tomuto navíc přidáme dobrou cenu, slušnou dobu odezvy a technologii Splendid pro jasnější barvy, získáváme velice zajímavý a na první pohled jistě lákavý devatenácti palcový LCD monitor pro každou domácnost.

Reklama

Po otevření krabice budete jistě překvapeni způsobem poskládání samotného panelu. Ten je velice promyšlený a zabraňuje jakémukoliv poškození při přepravě. Jediným problémem je trošku komplikovanější vybalení, avšak pokud se budete řídit obrázky které jsou na krabici, tak by žádné větší komplikace nastat neměly.

V úvodu jsem se zmínil o unikátním a velice líbivém designu a tak si myslím, že je ten pravý čas abychom si vše popsali trochu detailněji. LCD sice není z tak ušlechtilého materiálu jakým je například hliník, ale i přes to výrobce dokázal celkový vzhled dotáhnout do exkluzivní podoby.

Celý rám je proveden z tvrdého černého lesklého plastu. Povrch působí dojmem černého skla - a celek funguje téměř jako tmavé zrcadlo (především u focení jsme měli s tímto efektem nemalé problémy). Dojem jednolité plochy narušují pouze dva integrované reproduktory, ale žádné další tlačítka nebo ovládací prvky zde na první pohled nenajdete. Ty jsou totiž zapuštěny a schovány právě pod tímto plastem a ovládají se pouhým dotekem na zvolené místo.

19" LCD ASUS PW191 - širokoúhlý elegán
i Zdroj: PCTuning.cz


V kombinaci s hliníkovou nohou se jedná o opravdového krasavce. (Pro zvětšení klikněte)

Aby byl lesklý design dotáhnut opravdu do konce, je i samotný displej proveden v lesklé úpravě, která se v poslední době velice často na panelech ASUS (ať už klasické LCD nebo TFT panely notebooků) objevuje. Toto řešení má ale jednu vadu na kráse - pokud na panel jakkoliv sáhnete, pak si můžete být jisti, že musíte utíkat pro jemný hadřík a očistit velmi výrazné a jasné otisky od ruky. Celkově tedy tento LCD působí na uživatele velice reprezentativně - bohužel je škoda, že je proveden s tak tlustým lemem, který prakticky znemožňuje umístění dvou panelů vedle sebe za účelem rozdělení pracovní plochy.

19" LCD ASUS PW191 - širokoúhlý elegán
i Zdroj: PCTuning.cz


Limitní dolní poloha panelu. (Pro zvětšení klikněte)

Díky velmi pohyblivé noze, je možné panel nastavit výškově v rozmezí 15cm což je lehce nadprůměrné oproti konkurenci - díky takovéto škále získáváte opravdu ergonomické řešení a jste schopni si střed obrazovky nastavit do ideální výšky očí.

19" LCD ASUS PW191 - širokoúhlý elegán
i Zdroj: PCTuning.cz


Zde je panel v nejvyšší možné poloze - kouká z opravdové výšky. (Pro zvětšení klikněte)

Pohybem nahoru a dolů samozřejmě ale výčet možností polohování nekončí. Lze nastavit naklápění vpřed a vzad, otáčení po samotném podstavci a nechybí ani tolik oblíbený mód PIVOT. Prakticky všechny tyto možnosti zajišťuje stojan, který je vyroben z nepříjemně měkkého plastu kvůli kterému je jakékoliv měnění polohy dosti nepřesné a jako by "gumové". Především samotné naklápění je opravdu náročné a vyžaduje poměrně hodné síly a nervů pro uvedení do žádané polohy. Navíc pak stejně panel má tendenci lehce padat směrem dopředu.

19" LCD ASUS PW191 - širokoúhlý elegán
i Zdroj: PCTuning.cz


Takto vypadá stojan celého LCD. (Pro zvětšení klikněte)

Z hlediska designu je toto řešení ale opět velmi povedené neboť kombinace černé a stříbrné se v dnešní elektronice používá velmi často a mezi uživateli bývá hodně žádaná. Bohužel ale není vše zlato co se třpytí a tak zůstalo opravdu jen u líbivého designu.

19" LCD ASUS PW191 - širokoúhlý elegán
i Zdroj: PCTuning.cz
19" LCD ASUS PW191 - širokoúhlý elegán
i Zdroj: PCTuning.cz

  
Možnost naklápění vpřed a vzad je poměrně omezená.

Co je ale potřeba ocenit, tak je přítomnost PIVOT. Především u Wide panelů je příjemné si jej otočit při práci s dlouhým textem nebo potřeby scrollování mezi mnoha položkami. Otáčení probíhá velice plynule a hladce, ale v konečné poloze chybí jakýkoliv odpor což opět znamená, že má panel tendenci se pootočit z ideální polohy i při lehkém drcnutí do stolu.

19" LCD ASUS PW191 - širokoúhlý elegán
i Zdroj: PCTuning.cz


PIVOT v celé své kráse.

Stojan je k panelu připevněn pomocí VESA 100x100mm držáku, která lze z panelu odejmout po odšroubování čtyř malých šroubků. Toto spojení je ale pevné a jakékoliv problémy nastávají až ve samotném stojanu. Díky VESA je možné panel připevnit i na zeď - sada ale není součástí balení.

19" LCD ASUS PW191 - širokoúhlý elegán
i Zdroj: PCTuning.cz
19" LCD ASUS PW191 - širokoúhlý elegán
i Zdroj: PCTuning.cz


Panel bez VESA držáku. (Pro zvětšení klikněte)


A takto vypadá zadní strana i se stojanem.

Pro přivedení signálu jsou k dispozici jak klasický D-SUB tak i DVI-I. Nechybí samozřejmě ani zdířka pro audio jack a přivedení napájení - to je zde řešeno pomocí externího 48W adaptérů. Všimněte si také přítomností zámku Kensinghton, která bývá spíše k vidění na noteboocích.

19" LCD ASUS PW191 - širokoúhlý elegán
i Zdroj: PCTuning.cz


Všechny konektory hezky pohromadě. (Pro zvětšení klikněte)

Bohužel ale ani zde nedotáhli výrobci vývoj zcela dokonce. Pokud máme LCD postavené na stole zadní stranou ke zdi, pak je zapojení konektorů ve standardní poloze velmi obtížné - při testech jsme vždy panel pootočili zhruba o 45° a pak již v montáži nepřekážela plastová noha. Jakmile jsou ale konektory zapojeny a přišroubovány, nedochází k žádným potížím ani při otáčení do PIVOT.

ASUS PW191

úhlopříčka19" s poměrem 16:10
LCD matriceTN
pozorovací úhly150°/130°
doba odezvy8 ms
jas330 cd/m2
kontrast600 : 1
obrazová frekvence30 - 82 kHz horizontální , 56 - 76 Hz vertikální
nativní rozlišeníWXGA+ 1440x900
počet barev16,2 mil
vstupyDVI-I, D-SUB, 3,5mm Mini Jack Audio-In a 3,5mm Mini Jack Headphones
PIVOTano
seřízení výškyano o 15cm
audio2 x 2W
montážní bodyVESA 100mm
váha8,5kg
záruka36 měsíců, 12 měsíců ZBD - žádné vypálené pixely
specialitylesklé provedení panelu
Cena bez DPH10 500,- Kč
Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama