17-monitor-asus-pm17-3ms-lcd-panel-v-akci
Monitory Článek 17" monitor ASUS PM17: 3ms LCD panel v akci

17" monitor ASUS PM17: 3ms LCD panel v akci

Kwolek Jirka

Kwolek Jirka

19. 12. 2005 01:00 22

Seznam kapitol

1. Není univerzálního LCD panelu... 2. ASUS PM17TU - provedení 3. Praktické testy - reakční doba 4. Praktické testy - podání barev

Zatímco v oblasti počítačových komponent je ASUS mnohaletým ostříleným kozákem, ve světě LCD monitorů je (eufemisticky řečeno) naprostým zelenáčem. První pokus firmy ASUS s LCD panely, model MM17, byl v každém ohledu průměrný, a proto jsem se ptal, proč se do nových oblastí ASUS vůbec pouští. Leda že by... chystali něco lepšího. Nepřímou odpovědí na mé původní rozhořčení byla nabídka testu nového, tentokrát rychlého a elegantního LCD panelu řady PM17TU...

Reklama

Pokud sledujete u recenze LCD na PCtuningu dostatečně dlouho, možná tak trochu začínáte tušit, že všem vyhovující univerzální LCD panel prakticky dosud neexistuje a je otázkou, jestli takový typ existovat někdy vůbec bude.

Teorii a praxi technologie LCD jsme rozebírali podrobně například v těchto článcích:

...a i když pokrok od té doby stále postupuje, jsou tady neměnná technická omezení vyplývající s principu tekutých krystalů (Liquid Crystal), která říkají, že: můžeme mít buďto "rychlý" panel (s krátkou dobou odezvy) nebo panel s věrným podáním barev, nikdy však nezískáme u LCD obojí. Na to si budeme muset několik let počkat až k nástupu technologii SED (Surface-conduction Electron-emitter Display), případně k displejům OLED (Organic LED).

Nechci tím říci, že LCD je špatná technologie, jen to, že zde nemůžete očekávat dokonalost v každém ohledu. Dříve jsem doporučoval především panely se solidním podáním barev, jako byl například 20" ScenicView P20-2: postoupí do vily jako monitor roku?, u kterých mi rychlost odezvy (tzv. response time) připadala ještě docela přijatelná. Dnes máme panel ze zcela jiného, herního světa, a já musím uznat, že i opačná strana (charakteristické rysy: vysoká rychlost + přijatelné barvy) má toho hodně co nabídnout. Podívejme se dnes společně na panel ASUS PM17TU.

17" monitor ASUS PM17: 3ms LCD panel v akci
i Zdroj: PCTuning.cz

Na krabici Vás asi nic zvláštního nezaujme, podrobná prohlídka Vás možná přivede až k logu ZBD (Zero Bright Dot) - žádné světlé body. Nevím jak přesně tento pojem si budou vysvětlovat čeští distributoři, podle mě to znamená záruku, že panel neobsahuje žádné vadné svítící body.

17" monitor ASUS PM17: 3ms LCD panel v akci
i Zdroj: PCTuning.cz

Další loga hovoří o lesklém povrchu (Color / Crystal Shine), analogovém i digitálním vstupu (DVI / D-SUB) i o zabudovaných stereo reproduktorech (Stereo Speakers). Poněkud umělecky pojatá skica na krabici Vás rozhodně nepřipraví na velmi lesklého (dojem je až skleněný) černého elegána:

17" monitor ASUS PM17: 3ms LCD panel v akci
i Zdroj: PCTuning.cz

Technické údaje uváděné výrobcem jsou následující:

ASUSC PM17TU

Velikost úhlopříčky17"
Typ LCD matriceTN glare, urychlená odezva (overdrive)
Pozorovací úhlyvýrobce neuvádí
Doba odezvy? ms (černá / černá), 3ms (šedá/šedá)
Jas 500 cd/m2 (ASUS uvádí jednotky nit)
Kontrast600:1
Obrazová frekvence30-82 kHz horizontální a 56-75 Hz vertikální
Nativní rozlišení1280 x 1024
Počet barevvýrobce neuvádí
VstupyDVI-D (digitální vstup) a D-sub (VGA, analogový RGB)
Možnost otočení (pivot)ne
Seřízení výškyne
Audioano
Montážní bodyVESA 75
Váha7,5 kg
Záruka48 měsíců
Specialitybarevné profily Splendid

I tady platí, že z "papírových" údajů nelze toho usuzovat příliš (přesněji řečeno, není možné se na tyto údaje plně spolehnout - dosud totiž neplatí jednotná a závazná norma měření panelů LCD).

Hodnotou, která stojí za větší pozornost je jen doba odezvy 3ms (gray-to-gray, ze šedé do šedé). Lze předpokládat, že panel bude využívat techniku "overdrive" nebo "FFD" (Feed Forward Driving; každý výrobce označuje tuto techniku jinak)  - proto si krátce připomeneme, co jsme o technice "urychlování pixelů" psali dříve:

...u "urychlovacího" triku se na chvíli zastavíme. Nápad je jednoduchý - pokud se k přepnutí barevného bodu dříve používalo napětí 1V po dobu řekněme 10ms, proč by nebylo možné zkusit přivést vyšší napětí, například 1.5 nebo 2V, ale po kratší dobu - řekněme 5ms. Panel jako takový se vlastně nezmění, jiná je jenom elektronika která na jednotlivé pixely působí tak, aby změna stavu (přesněji otočení molekul tekutých krystalů působením elektrického pole) byla přesným pulzem vyššího napětí "inteligentně" urychlena.

Poznámka: overdrive často vede k poněkud horšímu podání barev (přesněji řečeno v praxi obvykle poněkud zužuje barevnou paletu).

Tolik tedy teorie - na overdrive v podání ASUSu PM17 se podíváme v další kapitole...

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama