pruvodce-plochymi-panely-tn-ips-mva-ktery-je-lepsi
Monitory Článek Průvodce plochými panely: TN, IPS, MVA, který je lepší?

Průvodce plochými panely: TN, IPS, MVA, který je lepší?

Kwolek Jirka

Kwolek Jirka

16. 5. 2005 00:00 99

Seznam kapitol

1. Stín v LCD ráji... 2. Trocha teorie 3. TN+film - princip 4. IPS a S-IPS - princip
5. MVA a PVA - princip 6. Poznámka k technologii Pivot 7. Závěr a testovací obrazce

Nástup každé nové technologie před sebou obvykle nejdříve hrne vlnu nekritických obdivovatelů. Jakmile se novinka skutečně rozšíří, spadnou často i první růžové brýle a objeví se nepříjemnosti, o kterých jsme dříve neměli ani potuchy. Můžeme říci, že spolu s novými technologiemi objevujeme i nové problémy. Stejně je to i s na první pohled dokonalými LCD TFT panely - ty na první pohled řeší všechny problémy monitorů, ale zároveň přinášejí problémy, které dříve neexistovaly: malé pozorovací úhly, zpoždění a emulaci barev. Tyto problémy se řeší různými cestami - každá má své výhody a nevýhody. Tento článek se zaměřuje na jednotlivé typy panelů: TN, IPS a MVA / PVA a popisuje jejich silné a slabé stránky...

Reklama
Každý komu prošlo rukama (a zrakem) více plochých TFT panelů zakrátko zjistí, že přes veškeré snahy a sliby výrobců dosud neexistuje plochý LCD panel, který by dokonale vyhověl každému účelu. Kvalitní (CRT) monitor je obvykle vhodný jak pro práci s textem, zpracování fotografií a stejně dobře vyhoví i náruživému hráči počítačových her. LCD panely mají mnoho nesporných výhod - jsou lehké a mají přesný a kontrastní obraz - přesto panel vhodný pro hráče lze stěží použít pro editaci fotografií, jiný panel se skvělým podáním barev bude při dynamických herních scénách zase nepříjemně mlžit.

Když dva dělají totéž...

Nenechejte se mást technickými parametry - výrobci běžně slibují pozorovací úhly v rozsahu 160 stupňů, kontrast 500 až 1000 : 1, dobu odezvy menší než 12ms a zobrazení naprosto věrných barev. Proč tedy, když dojde na lámání chleba, od sebe snadno odlišíte panely se stejnými "papírovými" pozorovacími úhly, ale vybavené rozdílnými typy panelů (TN+film, S-IPS nebo MVA/PVA)? Proč jsou barvy na některých panelech příliš tmavé, na jiných jsou barevné přechody pruhované, a na dalších se prakticky nelze dívat na video... když všechny umí zobrazit více než 16 milionů barev? Proč panely s dobou odezvy 12 nebo 8ms se často neliší od 16ms typů?

Průvodce plochými panely: TN, IPS, MVA, který je lepší?
i Zdroj: PCTuning.cz

Není to dáno tím, že by výrobci záměrně lhali a manipulovali s výsledky (i když i to se stává), spíše jen parametry a metodiku jejich měření ohýbají k obrazu svému. Často se využívá toho, že mnohé parametry nelze jednoduše definovat a ani jednotně změřit, častěji k objektivnímu vyjádření určitého parametru (doba odezvy, pozorovací úhly i věrnost barevné reprodukce) nestačí jediný číselný údaj, bylo by potřeba uvádět graf nebo tabulku. V této situaci je dobré znát typy panelů, jejich přednosti a nedostatky. Je dobré znát jak se měří jednotlivé parametry a co je od nich možné čekat.

Chcete vědět, co se skrývá pod pojmy TN+film, S-IPS, MVA a PVA, response time a jaký je rozdíl mezi 6ti, 8mi a 10 bitovým zobrazením barev? Chcete vědět, proč panely s kontrastem 1000:1 nemusí být lepší než ty s 600:1? Čtěte dále!

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama