20-lcd-neovo-x-20av-splneny-sen
Monitory Článek 20" LCD Neovo X-20AV - splněný sen?

20" LCD Neovo X-20AV - splněný sen?

Kwolek Jirka

Kwolek Jirka

4. 3. 2004 00:00 56

Seznam kapitol

1. Jiný než byste čekali 2. Ovládání 3. Kvalita obrazu - úhly 4. Doba odezvy a závěr

Představte si, že zrušíme omezení dané cenou - jaký TFT panel by Vám vyhovoval nejvíce? Už slyším jak říkáte: velký, tak asi 20", hlavně aby měl velké rozlišení, například 1600x1200, dále dobrý kontrast, něco nad 500:1 by asi stačilo, a také by to chtělo video vstup, obraz v obraze (PIP) by také nebyl špatný... Ale vážení! To je, jako byste vyjmenovávali technické parametry panelu Neovo X-20AV. Jaké by asi bylo splnit si sen? Nebo se v ráji objeví i stíny? Pojďme se na to podívat...

Reklama

 

Chtěl jsem napsat úvod ve stylu, jak rychle nám TFT panely padají z cenově nedostupných výšin na nižší a stále přijatelnější úroveň. Ale už letmý pohled do ceníku mě v tomto případě zarazil tak, že jsem upustil od dalšího rozvíjení této myšlenky. Je to jako bychom se nenápadně přesunuli z oddělení "normálních" televizí mezi plazmovky, chvíli jásali nad parametry, a teprve potom pohlédli na cenovku. I v tomto případě bude výsledek zkoumání číslovek stejný - i kdybychom hodně chtěli, budeme si muset na Neovo X-20AV nejspíše nechat zajít chuť. 40 000Kč bez DPH zmrazí úsměv i těm, kteří se v jiných případech tváří že "to pro ně není problém". Berme to tedy jako procházku Ženevským "LCD salonem": máme tady, zatím cenově nedostupného, reprezentanta vlastností po kterých ve skrytu duše téměř všichni toužíme.

Poznámka: Jen jsem chtěl dodat, že problémem, evidentně není úhlopříčka ale rozlišení. O pouhý palec (2.4cm) menší panel X-19AV, který má však rozlišení 1280x1024 (X-20AV 1600x1200), stojí necelou polovinu ceny testovaného panelu!

AG Neovo

Také úvodník pojednávající o tom, jaká firma Neovo vlastně je, už není zcela na místě - na českém trhu si už Neovo stačilo vybudovat pevnou pozici - částečně díky tomu, že ze svých výšin bylo schopné sestoupit k uživatelům a přinést jim cenově dostupné kvalitní modely, částečně díky... recenzím na PCtuningu ;-)

20" LCD Neovo X-20AV - splněný sen?
i Zdroj: PCTuning.cz

X-20AV

Provedení testovaného panelu je pokračováním (podle mého názoru nepříliš praktické) původní "skleněné" řady. Vyzdvihovaným a zatracovaným prvkem je zde skleněný filtr pokrytý antireflexní vrstvou (podobnou můžete vidět i na některých brýlích) umístěný před vlastním panelem.

Pokud máte kolegyni s dlouhými nehty a neodbytnou potřebou na panelu něco stále ukazovat, budete konstruktéry velebit (kyš, kyš, ...dobře ti tak). Pokud chcete za každou cenu zapůsobit na své okolí, bude Neovo s keramickým espritem ve stylu hodinek RADO sbírat body také. V praxi to už nevypadá tak růžově: sklo, ač pokryté antiodleskovým filtrem, má tendenci působit jako zrcadlo. Pravda, nevidíte v něm přímo detaily ale jen kontury mezi světlým a tmavým pozadím, ale i tak je část optické pohody v háji.

20" LCD Neovo X-20AV - splněný sen?
i Zdroj: PCTuning.cz


Už samotné nafocení panelu bylo těžkým oříškem - tolik retušování jsem už dlouho nedělal.

Jinak panel míří, jak jsem už naznačil výše, jednoznačně do exkluzivních vod. Modře opalizující sklo je doplněno ultra-tmavým rámem a šedým kovem. Dojem "nejsem žádné ořezávátko" uzavírá hmotnost celku: 10kg.

20" LCD Neovo X-20AV - splněný sen?
i Zdroj: PCTuning.cz


skleněná plocha panel dokonale chrání, občas se v ní ale zračí světlé předměty z okolí

20" LCD Neovo X-20AV - splněný sen?
i Zdroj: PCTuning.cz
20" LCD Neovo X-20AV - splněný sen?
i Zdroj: PCTuning.cz

rám panelu je kovový, zadní část panelu, stylizované víko je plastové

Vlastnosti panelu

Panel o viditelné úhlopříčce 20.1" je klasické koncepce: neumožňuje speciality jako otočení o 90o do polohy "nastojato" - u této velikosti není divu. Možné je však zavěšení X-20AV na zeď nebo pohyblivé rameno.

Stojan

Zadní část panelu řešena čistě a jednoduše. Kovový stojan, ač opticky vypadá malý, je nečekaně stabilní a robustní - těžiště je bezpečně umístěné mezi nožičkami. Samotný panel lze naklápět (u plochých panelů je naklápění poměrně důležité) v rozmezí 0-15°, při troše citu je to možné  zvládnout dokonce jednou rukou.

Kabeláž, vstupy

20" LCD Neovo X-20AV - splněný sen?
i Zdroj: PCTuning.cz

Testovaný panel je vybaven celou baterií vstupů: k dispozici je digitální vstup DVI-D, analogový D-SUB (UXGA). Multimediální ambice panelu řady AV doplnují tři video vstupy: S-Video, kompozitní a v neposlední řadě také komponentový (pokud máte Progressive scan přehrávač DVD).

Poslední dvojice konektorů je věnovaná audiu - jeden "jack" je vstupní, ten druhý je výstupem pro externí reproduktory. Uvnitř panelu je integrovaný audioprocesor SRS Wow - konstruktérům bylo nejspíše zřejmé, že integrované reproduktory by tento panel nebyly schopné vynést do stejných výšin jako úhlopříčka a rozlišení.

Poslední "kapsou" za víčkem je prostor pro instalaci volitelného TV tuneru (jeho cena nepřekračuje 3 000Kč bez DPH).

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama