monitory-19-adi-p950
Monitory Článek Monitory 19": ADI P950

Monitory 19": ADI P950

Kwolek Jirka

Kwolek Jirka

5. 4. 2004 00:00 89

Seznam kapitol

1. ADI P950 - design 2. ADI P950 - základní parametry 3. Kvalita obrazu - "makro" a "mikro" hlediska

I když velké monitory dnes nejsou v kurzu (sčítají se v nich hlavní nevýhody monitorů, vadí především velké rozměry a hmotnost), a pomalu je nahrazují ploché panely, přesto na IT mapě mají stále své místo. Cena 19" monitorů je totiž, ve srovnání s TFT panely s rozlišením 1280x1024, zhruba poloviční a to je argument na který slyší mnoho zákazníků. V redakci jsme testovali 19" monitor ADI P950 a na něm si ukážeme plusy i mínusy velkých monitorů.

Reklama

Firma ADI se v monitorovém byznysu pohybuje velmi dlouho. Ba více, je firmou která v tomto odvětví zažila své velké vzlety i drsné pády. V době kdy zde kralovaly monitory, v letech 1994-99, patřily výrobky s logem ADI do čela hlavního proudu. Portfolio monitorů ADI bylo tehdy široké (a musím uznat, že některé levnější ADI-ny nebyly vždy skvělé), některé typy, například monitory s obrazovkami Sony, patřily a stále patří mezi vynikající kousky.

Poté přišel tvrdší nástup konkurence a invaze plochých panelů, několik zakopnutí (red.: určitě budou zaznamenané v diskuzi pod řlánkem) a firma ADI zažila sestup dolů: z čela pelotonu se přesunula do jeho středu a to jak nabídkou, tak i cenou. Dnes se snaží přesvědčit zákazníky, že ADI je znovu "The Display Company".

Monitory 19": ADI P950
i Zdroj: PCTuning.cz

Poznámka: Firma ADI pochopitelně u monitorů nezůstala, dnes vyrábí tolik typů monitorů jako plochých panelů. V dnešní recenzi nás však budou zajímat monitory, přesněji 19" typy.

ADI P950 - fakta / facts

Tato recenze popisuje monitor ADI P950. Zabýváme se v ní nejenom jeho parametry, designem a obrazovkou Dynaflat ale i obecným statusem 19" monitorů v dnešní době.

ADI P950

Monitor P950 patří v nabídce ADI mezi nejvyšší devatenáctipalcové typy. Vzhledem k tomu, že firma vzdala výrobu drahých hi-ednových řešení, paří P950 absolutně spíše do střední až vyšší střední třídy. Také cena je relativně příjemná a nepřekračuje obvyklý cenový průměr střední třídy.

Design

Současná řada monitorů ADI (narozdíl od plochých panelů) je ve svém designu neuvěřitelně konzervativní. To platí i o P950: monitor je klasicky "neutrálně šedý" a oko nezaujme ani příliš odvážným tvarem. To je trochu škoda - firmy jako Hyundai a Viewsonic vytřískaly ze svých černých a stříbrných CRT modelů pěkný "kapitál".

Monitory 19": ADI P950
i Zdroj: PCTuning.cz

Čelní plocha obrazovky je, jak se sluší a patří na vyšší střední třídu, pochopitelně zcela plochá. Povrch obrazovky je opatřený antistatickým a protiodrazovým filtrem - na matné čelní plochy TFT panelů to nemá, ale počet nežádoucích odrazů (viz. níže: v obrazovce se odráží stojan na kterém je fotoaparát) je tím trochu redukovaný.

Monitory 19": ADI P950
i Zdroj: PCTuning.cz

Monitor není žádné pírko, jedná se o solidního 23kg macka. Příjemné je, že konstrukce této devatenáctky patří mezi ty mělčí (45x46x46cm), díky tomu se vejde prakticky všude tam, kde byla umístěná větší "sedmnáctka".

Monitory 19": ADI P950
i Zdroj: PCTuning.cz

Obrazovka: Dynaflat-X

P950 je osazen obrazovkou Samsung Dynaflat-X. Jedná se o invarovou štěrbinovou obrazovku s plochým čelem a zvýšeným jasem (to značí "-X" v označení). Tak jak většina "plochých" obrazovek není ani tento Dynaflat zcela plochy.

Monitory 19": ADI P950
i Zdroj: PCTuning.cz
Monitory 19": ADI P950
i Zdroj: PCTuning.cz

Těmto "superplochým" :-) Dynaflatům (ale np. i obrazovkám Diamondtron) je vlastní mírné, málo postřehnutelné, vnitřní prohnutí obrazu. Tedy přesněji řečeno obrazovka je z vnější strany zcela plochá, zatímco vnitřek je mírně prohnutý (do tvaru válce). Rádius je tak velký, že při kolmém pohledu není prohnutí vůbec patrné, abyste zjistili jak na tom obrazovka je, musíte se podívat do rohu:

Monitory 19": ADI P950
i Zdroj: PCTuning.cz


záběr čtvrtiny obrazové plochy (roh je o 5-7mm "hlouběji")...

Poznámka: po tom, co mnoho výrobců ukončilo výrobu CRT obrazovek naleznete Dynaflaty v mnoha typech 19" (ale i 17") monitorů různých výrobců.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama