Zakřivený BenQ XR3501 – hráčův splněný sen
i Zdroj: PCTuning.cz
Monitory Článek Zakřivený BenQ XR3501 – hráčův splněný sen

Zakřivený BenQ XR3501 – hráčův splněný sen

Pavel Urbánek

Pavel Urbánek

14. 12. 2015 03:00 40

Seznam kapitol

1. Úvod 2. Balení a možnosti připojení 3. Design, provedení a ergonomie 4. Ovládání, OSD a možnosti nastavení monitoru
5. XR3501 jako pracovní nástroj 6. XR3501 jako multimediální panel 7. XR3501 jako herní monitor 8. Závěr

Ještě donedávna bylo nutné při výběru monitoru dělat kompromisy – buď rychlý herní, nebo s lepšími pozorovacími úhly a barvami. Teď můžete mít obojí najednou. BenQ XR3501 nabízí velkou úhlopřičku, na hry a filmy ideální formát 21:9 – a zvládá až 144 Hz na AMVA panelu s rozlišením 2560 × 1080 bodů – to vše navíc pěkně zakřivené.

Reklama

Dnes se pouštíme do recenze monitoru, který má pro nás řadu „nej“ vlastností. BenQ XR3501 je zatím největší herní monitor, který jsme testovali. Úhlopříčka 35 palců byla doposud spíše doménou televizí do obyváku, u monitorů jsme si sotva zvykli na nadstandardních 27 palců. Na tomto monitoru ale není zajímavá jen úhlopříčka – jde o velmi rychlý kousek s obnovovací frekvencí 144 Hz, kterou ocení zejména ti náruživější hráči. Není to ale 144Hz TN panel, ale dokonce 144Hz AMVA, což je u rychlých monitorů obrovský skok dopředu v podání barev i v pozorovacích úhlech.

Zakřivený BenQ XR3501 – hráčův splněný sen
i Zdroj: PCTuning.cz

Doposud vyjmenované parametry už samy o sobě jsou dost zajímavé, my ale nekončíme. Monitor se řadí mezi ty ultraširokoúhlé, tedy s poměrem stran 21 ku 9. Jeho rozlišení je pak 2560 × 1080 bodů. Někdo může mít už nyní trochu pochyby o vhodnosti takového rozlišení pro tak velkou úhlopříčku, k čemuž se samozřejmě dostaneme.

Zakřivený BenQ XR3501 – hráčův splněný sen
i Zdroj: PCTuning.cz

No a pořád nejsme u konce. BenQ XR3501 má totiž ještě jednu vlastnost, která je zatím velmi vzácná. A tou je zakřivení panelu. Na první pohled něco velmi lákavého a působivého. Když někde postavíte takovýto zakřivený kousek, tak se kolem něj srotí hlouček zvědavců, zatímco ty ploché varianty stěží osloví. Je to ale užitečná vlastnost, nebo jen marketingové lákadlo? Koneckonců u monitorů by to nebyla žádná novinka, kdybychom byli svědky oblbování zákazníka.

A je to vlastně poprvé co recenzujeme prohnutý monitor, navíc s netradičními parametry. Proto jsme se rozhodli na tuto novinku nahlédnout ze tří různých pohledů: pracovní, multimediální a čistě herní. Je jasné, že mnoho lidí bude patřit do dvou nebo všech tří skupin – proto doporučujeme projít všechny, abyste získali ucelený obraz právě nejen o obraze této novinky.

Zakřivený BenQ XR3501 – hráčův splněný sen
i Zdroj: PCTuning.cz

V některých propagačních materiálech BenQ narazíte o tom, že monitor podporuje FreeSync, v žádném není explicitně uvedeno, že by FreeSync nepodporoval, ale většina z nich FreeSync vůbec nezmiňuje a jedinou zmínku nenajdete v datových listech ani v podrobném manuálu (a když výrobce o nepodpoře nějaké technologie mlčí, obvykle to znamená, že nechce upozorňovat na to, že schází). Nabízí se možnost, že podpora původně měla být a kvůli nějakým technický problémům není (přinejmenším prozatím), anebo jde o klasickou chybu vzniklou kopírováním a vkládáním popisků z jiného modelu.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama