15-lcd-nfren-1500maep-plocha-tv-v-cene
Monitory Článek 15"LCD: NFREN 1500MAEP (plochá TV v ceně)

15"LCD: NFREN 1500MAEP (plochá TV v ceně)

Kwolek Jirka

Kwolek Jirka

11. 4. 2003 00:00 17

Seznam kapitol

1. NFREN NF-1500MAEP 2. Kvalita obrazu - pozorovací úhly 3. Doba odezvy a TV režim

Když mi tento panel nabízeli k testování docela jsem se ošíval: "patnáctky opravdu neberu, to je tak akorát pro sekretářky - pokud to nemá rozlišení 1280x1024 tak to nemá cenu..." Odpovědí mi bylo: "víš co, jak chceš - jen zkus tu integrovanou televizi...". Za pár dní panel skutečně dorazil. Vybalil jsem ho ("docela hezký, co má však být...") a postavil na vedlejší stůl pro případ "kdyby zbylo trochu času" (běžně to znamená "nikdy"). Koukám - hele má to i dálkový ovládač. Co takhle zkusit tu televizi... Zkusím dát drátek do anténního vstupu. Menu (hezké!), něco už to bere - páni to je SUPER. Na závěr musím říci, že celou dobu co jsme jej v PCtuningu měli byl tento panel na mém stole místo monitoru, který jsem jen poposunul trochu dozadu.

Reklama

Nejsem televizním maniakem - v televizi však běží poměrně moc pořadů, na které se rád dívám. Pokud jsem v práci dlouho, musím pak přirozeně oželet televizní noviny nebo některé oblíbené zpravodajské pořady. Vím, mohl bych si pořídit TV tuner, který je dnes k máni za "pár švestek" a sledovat televizi na monitoru. Zkoušel jsem to, ale toto řešení mi nějak nepřirostlo k srdci. Schází mu totiž jednoduchost a přímočarost běžných televizí. Také mi vadilo, že k "pohonu" takové televize je třeba mít zapnutý počítač i to, že citlivost běžných TV karet je spíše podprůměrná - často vyžadují připojení na kvalitní anténní rozvod který je schválně v tom rohu, kde ho nepotřebujete. Raději se bez televize v kanceláři obejdu... nebo si pořídím LCD panel s TV tunerem :-)

NFREN... he?

Nebudeme chodit kolem horké kaše a opakovat, že NFREN je u nás (a nejen u nás :) neznámou značkou. Na rozdíl od mnoha firem které mají kořeny na Tchaj-wanu nebo v Číně směřují nitky NFRENu k Jižní Koreji. Popravdě řečeno NFREN by nestál vůbec za řeč, nebýt jejich výrobků.

Na testované patnáctce by se, podle mého názoru, měli totiž učit designéři mnoha zvučných značek (a lektor by mohl říkat: "tak takhle se pánové dělá elegantní design, a takhle zase má vypadat přehledné grafické menu, a nějak takhle, vážení, by mělo fungovat automatické nastavení obrazu, a nezapomeňte jak vypadá správná funkce zoom a obraz v obraze!"

Lekce 1. - z designu

Provedení panelu je nečekaně elegantní - spojují se zde lehké linky stříbrného rámu se solidností a váhou kovového podstavce. Panel navíc klame tělem - na stole působí dojmem že je širokoúhlý a větší než pouhých 15".

15"LCD: NFREN 1500MAEP (plochá TV v ceně)
i Zdroj: PCTuning.cz

Tento "televizní" LCD panel je pochopitelně v provedení audio - mimo zobrazení telextu zvládá vše, co běžná televize - tedy i něco navíc, protože zmrazení obrazu, PIP a zoom nejsou jen tak obvyklé funkce.

15"LCD: NFREN 1500MAEP (plochá TV v ceně)
i Zdroj: PCTuning.cz

Design panelu je nečekaně kvalitní - za podobný výrobek by se nemuselo stydět ani designerské studio Porsche.

15"LCD: NFREN 1500MAEP (plochá TV v ceně)
i Zdroj: PCTuning.cz

15"LCD: NFREN 1500MAEP (plochá TV v ceně)
i Zdroj: PCTuning.cz

Vlastnosti panelu

Panel o viditelné úhlopříčce 15" je kompatibilní s ukotvením VESA - lze jej tedy instalovat na pohyblivé rameno nebo na zeď (nebo, jak řekl jeden kolega, že ho lze /díky integrovanému TV tuneru/ instalovat jak na ledničku tak na... dveře od WC ;-)

Stojan

Zadní část panelu řešena poměrně čistě a elegantně. Stojan, ač opticky vypadá malý, je nečekaně těžký a robustní - těžiště je bezpečně umístěné mezi gumovými nožičkami. Samotný panel lze naklápět (u TFT je naklápění poměrně důležité), při troše citu, i jednou rukou.

Kabeláž a vstupy

15"LCD: NFREN 1500MAEP (plochá TV v ceně)
i Zdroj: PCTuning.cz

Analogový VGA vstup (D-SUB) (dodávaný kabel je poměrně robustní) není rozhodně jediným přípojným bodem panelu NF-150MAEP. Dále je zde vstup S-Video (pro připojení videokamery, herní konzoly), kompozitní Video + audio vstup i výstup (pro externí repro / sluchátka). Vpravo můžete spatřit koaxiální anténní vstup TV tuneru.

Poznámka: Zdroj napětí 12V je externí.

Ovládání

Ovládání panelu je, přes rozmístění 9 tlačítek "v jedné lajně", poměrně přehledné. Na jeho "filozofii" si zvyknete hned - navíc funkce automatického nastavení "Auto Adjust" se aktivuje (reaguje velmi rychle a přesně) po každé změně rozlišení.

15"LCD: NFREN 1500MAEP (plochá TV v ceně)
i Zdroj: PCTuning.cz

Pokud je práce s tlačítky je jen mírně nadprůměrná (tlačítka mají chromový povrch) až průměrná (rozmístění není příliš intuitivní), pak použití dálkového ovladače pro nastavení parametrů je slast - pohyb křížovým ovládačem po rozbalovacím menu je dětskou hračkou.

15"LCD: NFREN 1500MAEP (plochá TV v ceně)
i Zdroj: PCTuning.cz

Dálkové ovládání pochopitelně slouží také v TV a kombinovaném režimu (PIP - obraz v obraze).

Lekce 2. - jak se má dělat menu

15"LCD: NFREN 1500MAEP (plochá TV v ceně)
i Zdroj: PCTuning.cz

Tak přehledné a srozumitelné menu jsem u LCD snad ještě neviděl. Použitím barevných ikon, jemné grafiky, přesných fontů a zaoblení oken působí systémové menu tohoto panelu dojmem, že patří přímo do světa Windows XP.

První dojem je tedy veskrze kladný - pojďme se podívat na kvalitu obrazu.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama