NVIDIA 3D Vision Surround — obklopte se třetím rozměrem
i Zdroj: PCTuning.cz
Monitory Článek NVIDIA 3D Vision Surround — obklopte se třetím rozměrem

NVIDIA 3D Vision Surround — obklopte se třetím rozměrem

Tomáš Šulc

Tomáš Šulc

7. 7. 2010 01:00 43

Seznam kapitol

1. 3D všude, kam se podíváš 2. 3D Vision Surround — nároky teoreticky i prakticky 3. Jak 3D Vision Surround rozběhat 4. Testovací sestava, metodika, hry 5. Batman Arkham Asylum 6. Call of Duty Modern Warfare 2 7. Colin McRae DiRT 2 8. Crysis 9. Far Cry 2
10. Grand Theft Auto IV Episodes from Liberty City 11. Just Cause 2 12. Need for Speed Shift 13. S.T.A.L.K.E.R. Call of Pripyat 14. Serious Sam HD: The Second Encounter 15. Sniper Ghost Warrior 16. Unreal Tournament 3 17. Warhammer 40 000: Dawn of War II 18. Závěr

Podpora tří a více monitorů v podobě ATI Eyefinity je tu s námi už nějaký ten pátek. Od minulého týdne je ale dostupné také řešení NVIDIA 3D Vision Surround. Potřebujete k němu sice dvě GK, ale zase můžete hrát na všech LCD ve 3D! Je to ale k něčemu a je opravdu 3D Surround tak luxusní, jak NVIDIA slibuje? I to prozradí náš velký test.

Reklama
NVIDIA 3D Vision Surround — obklopte se třetím rozměrem
i Zdroj: PCTuning.cz

Ještě než se podíváme na samotnou technologii NVIDIA 3D Vision Surround, dovolte mi, abych vás trochu seznámil s filozofií společnosti NVIDIA. Ta je totiž proti AMD odlišná a to hned v několika ohledech. Jak je vám nejspíš dobře známo, NVIDIA v poslední době velmi tlačí svou technologii 3D Vision, kterou uvedla na trh v dubnu minulého roku. 3D je zkrátka v módě a část zákazníků na to dobře slyší. Netýká se to přitom jen hraní her, ale 3D jsou už dnes také filmy (3D Blu-ray) anebo fotografie. NVIDIA je přitom v tomto oboru poměrně dost dopředu a i když je samozřejmě pravda, že 3D není pro každého a část uživatelů rychle začnou bolet oči, třeba podpora 3D režimu u počítačových her je ze strany NVIDIE na opravdu vysoké úrovni.

NVIDIA 3D Vision Surround — obklopte se třetím rozměrem
i Zdroj: PCTuning.cz

Snaha o protlačení 3D úplně všude je ze strany NVIDIE vidět i na tomto screenu. Kromě toho, že lidé z NVIDIE spolupracují na podpoře 3D režimu přímo s vývojáři her (z dosud vydaných her je to třeba Just Cause 2, Batman Arkham Asylum nebo Gears of War), spolupracují také s programátory flash rozhraní na podpoře 3D a podobné je to i oblasti hardwaru. 3D se tak pomalu dostává i do notebooků, třeba nový model G51JX už má v sobě integrovaný emiter sloužící ke komunikaci s bezdratovými brýlemi. Je přitom jasné, že notebooky mají s hraním her problém už samy o sobě, a něco jako 3D hraní na notebooku nejde moc dohromady. NVIDIA tak tyto stroje prezentuje jako vhodné kandidáty na přehrávání 3D HD filmů na cestách, byť jich zatím mnoho není.

NVIDIA 3D Vision Surround — obklopte se třetím rozměrem
i Zdroj: PCTuning.cz

Dostáváme se konečně k technologii 3D Vision Surround, o kterou jde v dnešním článku především. Tu NVIDIA neprezentuje jako konkurenci pro ATI Eyefinity od AMD, ale jako exkluzivní záležitost pro ty, kteří si chtějí 3D užít naplno, chtějí se nechat úplně pohltit nejen do světa her a v neposlední řadě na to mají peníze. To je proti AMD úplně jiná filozofie. AMD totiž prezentuje Eyefinity jako možnost mít na stole až tři monitory i pro běžné uživatele, kteří mají doma v počítači třeba ATI Radeon HD 5770. Na třech panelech současně pracujete a plně využíváte výhod velké pracovní plochy. Pro hraní her ale používáte jen jediný panel, protože na extrémní rozlišení vám nestačí výkon grafické karty. Na druhou stranu ani u AMD není situace zase tak jednoduchá. Aby Eyefinity fungovalo, potřebujete panely s DisplayPortem, kterých je dnes stále menšína.

Pokud chcete hrát na všech třech panelech hry, čeká vás i u AMD nutnost investice do výkonné grafické karty. Nemusí být sice dvě jako u 3D Vision Surround a s Radeonem HD 5870 v 2GB verzi si už většinu her zahrajete, mnoho uživatelů ale stejně skončí u HD 5970, která svou cenou nemá od dvou GTX 470/480 zase tak daleko (spotřeba a zejména hlučnost jsou zejména u dvou GTX 480 ovšem kapitoly jiné, o tom není sporu). A pokud chcete na třech monitorech jen pracovat, není přece problém koupit si některou z nejlevnějších Quadro karet, která to zvládne také, případně si ke své současné herní GeForce koupit třeba úspornou GeForce 210 za tisícovku a máte podporu tří panelů také. Nicméně mít v počítači jen jednu kartu je určitě lepší a existují také staré hry, které v Eyefinity rozjedete i s pomalým Radeonem. To se vám s kartou Quadro za dva tisíce anebo s kombinací GTX 260 + G 210 podaří jen stěží.

NVIDIA 3D Vision Surround — obklopte se třetím rozměrem
i Zdroj: PCTuning.cz

Když už jsme u toho, co NVIDIA neumí, je to podpora více než tří monitorů. Celá legrace totiž u NVIDIE končí právě na třech panelech a i když připojíte třeba čtyři, pole k hraní her půjde udělat jen ze tří. Ale myslím, že tato komplikace se týká jen naprosto mizivého počtu uživatelů. Už jen pracovat na třech panelech současně je hodně velký extrém a osobně si ani moc nedovedu představit jak velkou pracovnu byste museli mít, abyste mohli smysluplně využít třeba šest LCD.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama