technologie-projektoru-a-jejich-kvality
Monitory Článek Technologie projektorů a jejich kvality

Technologie projektorů a jejich kvality

Discriminator

Discriminator

10. 12. 2008 01:00 16

Seznam kapitol

1. Co že to je projektor? 2. LCD technologie 3. DLP technologie 4. Ostatní používané technologie 5. Srovnání jednotlivých technologií
6. Na co dbát při koupi 7. Nutná součást - plátno! 8. Jak si vybrat plátno 9. Závěr

Přesto, že televize se stále vetší a větší úhlopříčkou se prodávají za téměř směšné ceny, existují pro vaše domácí kino i další možnosti. Pokud se chcete mrknout na film v luxusní HD kvalitě a připadat si opravdu jako v kině, potřebujete úhlopříčky, jaké vám můžou dát jen projektory. V dnešním článku si důkladně rozebereme všechny současně používané technologie a zaměříme se na jejich detailní rozbor.

Reklama

Podívejme se na projektor první zcela nezávazně okem naprostého laika a řekněme si, co že to vlastně je. Zjednodušeně řečeno je projektor vlastně zařízení, které dokáže přenést přijímaný video signál na zobrazovací plochu (plátno, zeď, tabule...). K tomu využívá sadu čoček a velmi silný zdroj světla. Nejčastěji je využíván při prezentacích, při výuce, v domácnosti ke sledování filmů ve velkém formátu nebo při speciálních akcích, kde jen potřeba zobrazovat například záběr z kamery na plátno. Možností je ale samozřejmě celá řada.

Technologie projektorů a jejich kvality
i Zdroj: PCTuning.cz


Tyto obrázky již asi dneska "na živo" neuvidíte...

Jelikož ale v současné době stále více a více klesá cena těchto přístrojů, stávají se velmi oblíbenými i v domácnostech, kde je uživatelé s oblibou využívají pro sledování velkoplošných HD filmů (1080p). Žádný televizor nedokáže vynahradit opravdový "kino" pocit, kdy si sednete do svého obýváku, stáhnete plátno a plně se oddáte filmu ve vysokém rozlišení pouštěným ve velmi velkém formátu. Abychom ale příliš neodbočovali, vraťme se zpět k našim projektorům.

Technologie projektorů a jejich kvality
i Zdroj: PCTuning.cz


Ukázka moderního data projektoru

Většina z vás to jistě ví, ale pro ty, kteří se v této problematice až tak neorientují je zcela jistě vhodné říci, že není projektor jako projektor. Jednotlivé modely se liší svým primárním použitím, technologickými vlastnostmi, dílenským zpracováním a nebo také designem či počtem vstupních a výstupních portů. Na trhu je prakticky nespočetný výběr a uživatel se musí většinou dlouze rozhodovat nad tím, který kousek je pro něj ten pravý ořechový. Pro potřeby tohoto článku se ale samozřejmě vyhneme popisu různých designových řešení, které se liší prakticky s každým modelem, ale zaměříme se na detailní rozbor hlavních výrobních technologií.

Projektor ano či ne?

Jaké jsou ale klady a zápory projektorů? Podívejme se na jednoduchý seznam klíčových parametrů, které budou hrát hlavní roli při rozhodování, zda si máte domů projektor koupit či nikoliv. Pokud si jednoduše v tomto seznamu proškrtáte parametry, které se vás netýkají nebo vás naopak lákají, můžete si značně ulehčit celé rozhodování.

Proč ano:

  • Výrazně větší plocha, než u televizoru (Plazma i LCD)
  • Pocit, že sedíte opravdu jako v kině - obraz má zcela specifické parametry
  • Můžete si velmi příjemně zahrát hry nebo sledovat prezentaci a to ve formátech, jaké na klasickém PC nemůžete dosáhnout (při rozumném rozlišení projektoru)

Proč ne:

  • Provozní náklady několikrát převyšují náklady z provozu běžného televizoru
  • Je potřeba počítat s opotřebením lampy a s vysokými náklady na její výměnu
  • Musíte řešit zvukový systém - projektor nebývá schopen kvalitního ozvučení
  • Kvalitní obraz vyžaduje kvalitní plátno, které nebývá nejlevnější
  • Full HD projektory jsou stále velmi drahé (cena často přesahuje i hranici 70 000)
  • Při vysoké intenzitě okolního světla není obraz příliš "jasný" a má slabý kontrast

Z tohoto přehledu je jasné, že projektor má pro domácí použití výrazně více záporů, než kladů. Pokud jste ale opravdový nadšenec a toužíte po filmech v nejvyšší kvalitě (Full HD na BluRay), pak je pro vád přímá projekce jediným pravým řešením. I když zápory zcela jasně převažují, nejsou schopny vyvážit jedinečný pocit z ohromné úhlopříčky. Filmy pouštěné ve vysoké kvalitě na Full HD projektoru vypadají i na obyčejné zdi naprosto úchvatně.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama