genius-navigator-535-agama-hbita-jesterka
Hardware Článek Genius Navigator 535 Agama - hbitá ještěrka

Genius Navigator 535 Agama - hbitá ještěrka

Michal Mitrega

Michal Mitrega

3. 10. 2006 01:00 48

Seznam kapitol

1. Balení a specifikace 2. Instalace a software 3. Kvalita, ergonomie a design 4. V praxi, závěr

Poslední dobou se mi na stůl dostává jedna zajímavá myš za druhou. Jednou z nich je i Navigator 535, která vychází z dobře známého, poupraveného konceptu myší řady Navigator. Kombinuje přitom množství nových, mnohdy úspěšně okopírovaných vlastností dražší konkurence. Jak se Geniusu povedla implementace nejrůznějších vychytávek se dozvíte v recenzi.

Reklama

Balení

Navigator 535 se dodává v rozměrné kartónové krabici. Krabice je potištěna černo-zeleně v duchu přídomku Agama (jedna velmi barevná ještěrka). Na zadní straně krabice jsou vypsány nejdůležitější informace v 15ti světových jazycích. Kartón je velmi slabý, ale myš chrání především tvrdý plastový obal. Myš by se díky němu neměla poškrábat ani jinak závažněji poškodit.

Genius Navigator 535 Agama - hbitá ještěrka
i Zdroj: PCTuning.cz


velké balení na malou myš

Kromě myši uvnitř najdete už jen uživatelský manuál a CD s ovladači. Na CD se nachází ovladače verze 1.0. Genius je známý tím, že většinou vyrábí software pro každou trochu rozdílnou myš na míru. Je tedy vždy velkou neznámou, jak bude tento software kvalitní. V balení se nenachází redukce na port PS/2, která v dnešní době balení zbytečně prodražuje a dá se samozřejmě koupit zvlášť.

Genius Navigator 535 Agama - hbitá ještěrka
i Zdroj: PCTuning.cz


manuál a CD s ovladači (1.0)

Uživatelský manuál je přeložen do 15ti jazyků. Jsou to většinou jazyky, které se používají v Evropě (včetně češtiny). V manuálu se dočtete jak nainstalovat a pustit ovladače a zapojit myš. Na malém plánku se také dozvíte jaké funkce mají tlačítka nastavena už od výroby.

Specifikace

  • podporovaný OS: Windows 2000, 2003 a XP
  • drátová myš, nepozlacený USB konektor
  • 1,7m dlouhý, opletený ocásek
  • typ snímače: laserový
  • rozlišení 2000 DPI
  • 7080 snímků za sekundu
  • odezva 1ms (komunikace rychlostí 1000Hz)
  • rozměry 120 x 59 x 42 mm
  • až 5 různých paměťových profilů
  • dvousměrné kolečko
  • 4 programovatelná tlačítka, 3 tlačítka pro změnu DPI

Ihned po přečtení specifikací musí být každému jasné, že Navigator 535 není běžná myš. Na jednotlivé body specifikací se budeme soustředit v průběhu recenze. Zmíním tedy jen ty, o kterých se podrobněji v recenzi nemluví. Je to například typ senzoru, který již podle počtu snímků za sekundu, vypadá na velice solidní kousek. Rozlišení 2000 DPI je naprosto skvělé, technologie laserového snímání je navíc o dost přesnější než optická. I bez toho lze s jistotou tvrdit, že výrobci polohovacích zařízení (obzvlášť těch high-endových) půjdou stále dál - stále častěji budou uvádět dokonalejší senzory s více DPI a lepšími parametry. Dnešní prim hraje myš s 3200 DPI od Saiteku, takže rozhodně je co zlepšovat, ačkoliv situace se senzory momentálně stagnuje.

Dále se toho dá hodně zjistit z rozměrů, které se velmi podobají již recenzované ExactGame 9000. Délka je větší pro lepší podložení dlaně, malá šířka zase naznačuje, že malíček a prsteníček budou spolu umístěny na bok myši. Výška se v porovnání s již recenzovanými modely řadí k slabšímu průměru.

Genius Navigator 535 Agama - hbitá ještěrka
i Zdroj: PCTuning.cz

Výrobce se ve specifikacích chlubí udávanou odezvou 1 milisekunda. Při měření se ovšem ukázalo, že je to naprostá blamáž a myš toto nastavení nezvládá. I přesto zvládla myš komunikovat velice slušnou rychlostí 500Hz s naprosto minimálními výkyvy. Naměřená stabilní odezva je tedy 2ms.

Genius Navigator 535 Agama - hbitá ještěrka
i Zdroj: PCTuning.cz


screenshot z Mouse Rate Checkeru

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama