levna-bezdratova-klavesnice-creative-desktop-wireless-6000
Hardware Článek Levná bezdrátová klávesnice Creative Desktop Wireless 6000

Levná bezdrátová klávesnice Creative Desktop Wireless 6000

Kyselý Lukáš

Kyselý Lukáš

19. 7. 2005 01:00 14

Klávesnice a myš jsou nerozlučnými společníky každého počítače. Při koupi nového počítače, pokud jsme limitováni peněženkou, se však téměř vždy dostávají do pozadí a stávají se místem, kde se šetří. Jestliže tedy nechcete mít na stole příliš kabelů a ušetřit nějakou tu korunu, seznamte se s bezdrátovým řešením od Creativu.

Reklama

Domů si přinesete jednoduchou krabici na které jsou vyobrazeny klávesnice, myš a přijímač. Uvnitř pak naleznete navíc čtyři tužkové baterie (dvě pro klávesnici a stejné množství pro myš), návod k použití a  instalační cd s ovladači. To však využijete pouze pokud chcete používat multimediální tlačítka.

Klávesnice

Testování klávesnice závisí převážně na subjektivních dojmech, a tak abych mohl co nejpřesněji posoudit kvalitu a funkčnost tlačítek, používal jsem klávesnici něco málo přes týden. První dojem nebyl příliš uspokojivý. Tlačítka se mi zdála příliš tvrdá, a na jejich stisk bylo potřeba použít více síly, než je zvykem. Jak tomu tak v životě bývá u spousty věcí, i na tohle jsem si po čase zvyknul a přestal jsem mít větší výhrady.


Již na první pohled je vidět, že se nejedná o luxusní klávesnici ale o low-end.

Pokud se podíváte na rozložení kláves, neobjevíte žádné výstřelky ani experimenty. Zkrátka vše je umístěno tak, jak jsme zvyklí.


Klávesnice po otevření opěrky na ruce.

Příjemnou záležitostí je možnost rozložení pružné opěrky pro ruce, která snižuje únavu rukou. To poznáte hlavně při psaní rozsáhlejších dokumentů, nebo jiné dlouhodobé práci s klávesnicí.

-pro zvětšení klikni-

Na horní straně klávesnice jsou umístěny multimediální tlačítka, spolu s tlačítky pro internet. Těch je na klávesnici 19, z čehož 10 lze naprogramovat podle vlastního uvážení. Jak již bylo zmíněno, pokud máte v plánu tyto funkce využívat, musíte nainstalovat přiložené ovladače.

Myš

Myš můžeme rozhodně považovat za nejslabší článek tohoto setu. Designově je myška povedená. Kombinace černé a šedé působí moderním, přesto však konzervativním dojmem. Při uchopení mi myš perfektně seděla v ruce, ovšem je třeba dodat, že vzhledem k větším rozměrům nemusí úplně sedět lidem s menšíma rukama. Jelikož se jedná o bezdrátovou myš, která je napájena dvěma tužkovýma baterkami, nedá se říct, že by hmotnost byla zanedbatelná. To ale není velký mínus, protože myš zvedáme pouze minimálně.

Pokud myš otočíme ,,na záda" uvidíme pootočený senzor s rozlišením 800 dpi. Tímto umístěním výrobce získal nutné místo pro uložení AA baterií. O hladký pohyb se starají klasické 4 teflony, které si poradí se všemi povrchy, na kterých se myš běžně provozuje. Pokud ,,hlodavce" delší dobu nepoužíváte, přepne se do úsporného režimu. Snímač sníží intenzitu a frekvenci, čímž zajistí maximální životnost baterií.

Kamenem úrazu bylo ovládání počítače myší, protože ta vykazovala značnou setrvačnost. Občas bylo velmi těžké trefit malé objekty a dost často docházelo k omylům. Pokud teda rádi hrajete FPS hry tak o koupi této sestavy ani na okamžik neuvažujte. Za další mínus bych považoval to, že kolečko nelze použít jako třetí tlačítko. Myš tedy není silnou stránkou tohoto setu, ale  pro většinu kancelářských aplikací je dostačující.



Umístění baterií.

Přijímač

Jako většina těchto zařízení, i tento přijímač pracuje v pásmu 27 MHz a je společný pro klávesnici i myš. Dosah samozřejmě záleží na konkrétních podmínkách, a tak je potřeba hodnoty brát pouze jako orientační. Výrobce uvedl dosah do vzdálenosti 1,8m a této hodnoty se nám povedlo dosáhnout, nicméně je třeba dodat, že se nejedná o zvlášť oslnivé hodnoty. Naštěstí není potřeba přímé viditelnosti mezi zařízeními, a tak přijímač můžete nechat třeba na zemi pod deskou stolu.


Přijímač.

Indikační diody( Num lock, Caps lock a Scroll lock) nenaleznete na klávesnici, ale na přijímači. Navíc je zde kontrolka komunikace přijímače s myší, která se však rozsvítí pouze při prvotní komunikaci obou zařízení.

Technické specifikace:

Creative Desktop Wireless

Frekvence

jeden kanál 27 MHz

Dosah

1,8m / 6 stop
Operační úhel360 stupňů

Optický senzor

800 dpi

Cena: 650,- s DPH

Závěr:

Pokud se chcete zbavit přebytečných kabelů, snadněji udržet pořádek na stole a tím si zefektivnit práci s počítačem a nechcete investovat velké peníze, pak Creative Desktop Wireless by mohl být volbou. Na trhu samozřejmě existují i mnohé další klávesnice, které vypadají lépe nebo se na nich lépe píše, ale na druhou stranu jsou mnohem draží.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama