Kompaktní a mechanická: Ozone Strike Battle
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Kompaktní a mechanická: Ozone Strike Battle

Kompaktní a mechanická: Ozone Strike Battle

Pavel Urbánek

Pavel Urbánek

8. 3. 2016 03:00 12

Seznam kapitol

1. Úvod 2. Balení 3. Bez numerického bloku: vyplatí se? 4. Design a provedení
5. Spínače a podsvícení 6. Software 7. Ergonomie a testování 8. Závěr

Ozone Strike Battle si na nic nehraje, ale zato vy si ní můžete pořádně zapařit. Nástroj profíka vás osloví svým kompaktním provedením, mechanickými spínači Cherry, podsvícením nebo kovovým tělem. K tomu všemu předejte i příznivou cenu a máte ideálního kandidáta na koupi. Nebo je tam nějaký ten háček?

Reklama

Poprask, který byl kolem opětovného nástupu mechanických klávesnic je dnes už historií. Ne, že by se uživatelé od tohoto typu klávesnic odklonili, ale spíše došlo k ustálení trhu, na kterém právě mechanické klávesnice téměř výlučně zabraly kategorii high-endu. Ty ostatní typy (membránové a další) okupují zbytek pole. Toto rozdělení je diktováno cenami, které jsou u mechanik stále značně vysoké, a nevypadá to, že by mělo v blízké době dojít ke změně.

Jak tedy donutit uživatele, aby se zbavil své stávající mechanické klávesnice, případně přešel z membránové právě teď? Musíme nabídnout něco jiného! Jenže u spínačů po technické stránce moc novinek není, a když ano, ceny zatím nedovolují nasazení v komerčních produktech. Takže je potřeba diverzifikovat v jiné oblasti. A tou může být právě rozložení klávesnice, respektive v tomto případě spíše ořezání.

Kompaktní a mechanická: Ozone Strike Battle
i Zdroj: PCTuning.cz

Ozone přináší Strike Battle, což je mechanická klávesnice kompaktních rozměrů. Zmenšení klávesnice se dá docílit několika způsoby – buď zmenšíte klávesy, mezery mezi bloky kláves, nebo nějaké části klávesnice vynecháte. A protože zmenšování kláves není rozumné z mnoha důvodů (obzvlášť pak u výkonnostní – herní klávesnice), tak obvykle dochází k tomu vynechávání. A co můžeme na takové klávesnici vynechat, aby to pořád byla „klávesnice“? V úvahu připadají dvě oblasti a to numerický blok, nebo blok šipek a navigace/mazání.

U Strike Battle šel výrobce cestou vynechání numerického bloku (v Angličtině se tento typ klávesnice označuje „tenkeyeless“). Toto ale není jediná nestandardní vlastnost klávesnice od Ozone. Najdeme zde další specialitku, která spočívá v odstranění rámečku klávesnice, jinými slovy spínače s klávesami jsou umístěny na plochou desku, která prakticky nepřesahuje samotné bloky kláves. Jaké jsou výhody a nevýhody těchto řešení, si povíme dále.

Kompaktní a mechanická: Ozone Strike Battle
i Zdroj: PCTuning.cz

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama