Zowie ZA11, ZA12 a ZA13: herní myš ve třech velikostech
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Zowie ZA11, ZA12 a ZA13: herní myš ve třech velikostech

Zowie ZA11, ZA12 a ZA13: herní myš ve třech velikostech

Pavel Urbánek

Pavel Urbánek

22. 7. 2015 03:00 31

Seznam kapitol

1. Úvod 2. Balení a specifikace 3. Design, provedení a rozdíly mezi ZA11, ZA12 a ZA13 4. Ergonomie, úchop a tlačítka 5. Senzor a nastavení myši 6. Testování, dojmy z použití a závěr

Zowie přichází s novinkou, která posouvá rozmanitost herních periferií zase o kousek dál, a to při zachování maximální jednoduchosti. Přináší totiž jednu novou myš s univerzálním tvarem, která existuje ve třech velikostech. Je tento krok lepším řešením, než myši s vyměnitelnými kryty nebo měnitelným tvarem?

Reklama

Herní myši jsou velkým tématem nejen mezi profesionálními hráči, ale i mezi běžnými smrtelníky, kteří často kladou na výběr správné myši větší důraz než borci z esportu. Jedním aspektem, který řeší ale snad každý při výběru nového hlodavce, je jeho tvar, respektive jak padne do ruky. Platí totiž, že myš, která má podprůměrný senzor, ale dobře hráči sedne, bude ve výsledku „výkonnější“ než ta, která má senzor tzv. dokonalý, ale kvůli tvaru se nedrží dobře.

Výrobci jsou si významu ergonomie myši vědomi a už dlouho se snaží hledat taková řešení, která osloví co nejširší množství uživatelů. Je to ale těžký boj, protože každý má jinou velikost i tvar ruky. A do toho všeho vstupují ještě leváci – v menšině, ale stále nezanedbatelné. Doposud jsme se museli v drtivé většině případů spokojit s jedním konkrétním tvarem myši u jednoho modelu.

Někteří výrobci udělali o krok více a vyrobili myši, u který jste jejich ergonomii mohli změnit pomocí vyměnitelných krytů – například rodina G9 od Logitechu. Jiní výrobci, jmenovitě Saitek se svými R.A.T., šli ještě dále a udělali myš doslova tvarovatelnou. Ani jeden z těchto přístupů nedokázal uspokojit náruživé hráče. Ti totiž hledají dokonalost a nastavitelné myši mají určité nevýhody, jako je třeba větší hmotnost, případně neplynulé přechody mezi díly atd.

Zowie ZA11, ZA12 a ZA13: herní myš ve třech velikostech
i Zdroj: PCTuning.cz

Zowie to vzala od lesa a představila sérii herních myší ZA11, ZA12 a ZA13, které jsou identické ve všech aspektech, kromě velikosti. Kombinují tedy to nejlepší z obou světů – můžeme si vybrat velikost, co nám sedne a přitom nejsou kompromitovány další klíčové vlastnosti jako je třeba hmotnost. Navíc jde o myši symetrické, takže jak praváci, tak leváci si přijdou na své.

Na papíře tedy Zowie ZA1x vypadají dobře, jaké jsou ale v praxi? Na recenzi nemáme všechny tři kusy, ale prostředního zástupce – ZA12. Podíváme se na jak na provedení, ergonomii, design, senzor a kabel, tak na další aspekty, které u herní myši sledujeme. Při ceně 1750 Kč totiž není možné tolerovat sebemenší zaváhání.

Zowie ZA11, ZA12 a ZA13: herní myš ve třech velikostech
i Zdroj: PCTuning.cz

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama