Návrat mechanických klávesnic v režii Cooler Master
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Návrat mechanických klávesnic v režii Cooler Master

Návrat mechanických klávesnic v režii Cooler Master

Ondřej Štěpánek

Ondřej Štěpánek

21. 11. 2012 03:00 18

Seznam kapitol

1. Co nám nabízí mechanické klávesnice? 2. CM Storm QuickFire Rapid – představení 3. CM Storm QuickFire Rapid – zhodnocení 4. CM Storm Trigger – představení 5. CM Storm Trigger – zhodnocení 6. Klasické či mechanické 

Rozhodujete se, kterou herní klávesnici zvolit, a zaujal vás trend klávesnic s čistě mechanickým spínačem kláves? Společnost Cooler Master nám nabízí dvě poněkud odlišné možnosti. Otestovali jsme modely QuickFire Rapid a Trigger, které patří nejenom cenou k tomu nej na trhu. Jak se nám osvědčily v praxi?

Reklama

Už vás nebaví klasické membránové klávesnice, které jsou často pomalé, nevyhovují vám při psaní, děláte na nich překlepy a také nic nevydrží? Cooler Master nyní přináší dvě klávesnice ze série CMStorm, které nám s těmito problémy možná pomohou a které využívají klasické mechanické spínače pod klávesami.

Návrat mechanických klávesnic v režii Cooler Master
i Zdroj: PCTuning.cz

Než se dostaneme k testu obou klávesnic, konkrétně modelu Quick Fire a Trigger, jen několik slov o již zmíněných výhodách a funkci mechanických spínačů, tedy konkrétně spínačů MX od německé společnosti Cherry. Nechci zde omílat to, co si jistě jste schopni vygooglit či najít na wikipedii, ale přesto zmíním alespoň několik faktů.

Mechanické spínače u klávesnic se začaly používat již někdy v 80. letech (lze si vzpomenout na klasické klávesnice M od IBM). Tyto spínače byly postupně vytlačovány různými druhy membránových a hybridních řešení, které byly výrobně levnější. V dnešní době se lze setkat převážně s hybridním řešením, tedy kombinací mechanických spínačů s gumovou nebo pěnovou membránou. Výrobci se navíc dnes snaží chrlit jednu nízkozdvihovou klávesnici za druhou, aby nám přiblížili klávesnice notebookové. Proč tedy nezvolit podobný mainstream a koupit si klávesnici s čistě mechanickým spínačem?

Klávesnice s mechanickými spínači mají několik výhod, mezi něž patří především velmi dlouhá životnost, tedy nějakých 20-30 milionů úhozů, přičemž dodavatel CM, tedy společnost Cherry, se na svých stránkách zmiňuje, že by spínače měly vydžet až 50 milionů úhozů. Další výhodou je samotný zpětný (návratový) mechanismus kláves – skládá se z pružiny a svorky a jeho funkcí je určitý odpor při stisku klávesy. To nám může zajistit jistou odolnost vůči překlepům.

Návrat mechanických klávesnic v režii Cooler Master
i Zdroj: PCTuning.cz

Český trh zatím a bohužel nepřekypuje mechanickými klávesnicemi, proto jsou k nám dodávány především americké verze. Jinak tomu není ani u Cooler Masteru, českých kláves s diakritikou se tedy nedočkáme ani u jedné z dnes testovaných krasavic. 

Návrat mechanických klávesnic v režii Cooler Master
i Zdroj: PCTuning.cz

Série CMStorm se zaměřuje především na náročné uživatele, a tedy primárně na hráče a proto nabízí v  případě mechanických klávesnic dvě varianty, kdy Trigger nabízí klasický hráčský standard, tzn. klávesnici s makry a podsvícením. Toho se sice u její starší kolegyně Quick Fire nedočkáme, zato se jedná o sice poněkud těžkou, ale malou a kvalitně zpracovanou klávesnici.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama