dva-radeony-hd3850-v-crossfire-ma-to-vyznam
Hardware Článek Dva Radeony HD3850 v CrossFire - má to význam?

Dva Radeony HD3850 v CrossFire - má to význam?

Z. Obermaier

Z. Obermaier

7. 12. 2007 01:00 111

Seznam kapitol

1. Historie Crossfire - úvod 2. Testovací systém 3. Výkonové testy, spotřeba 4. Zhodnocení a závěr ...

Levné Radeony HD3850 jsou u nás běžně dostupné, a proto určitě nejednoho uživatele napadla myšlenka, na skutečně levné Multi-GPU řešení. Vyplatí se investovat do dvou karet nižší střední třídy do CrossFire, a nebo stále platí pravidlo - raději jednu výkonnou grafiku, než dvě slabší do páru? Odpověď najdete v testu.

Reklama

Mnoho aspektů herní platformy AMD Spider jsme měli možnost již prozkoumat. Začali jsme recenzí nových grafických karet, pokračovali čipovou sadou "série 7" a nakonec jsme uvedli i kompletní test procesoru Phenom. Zbývají nám tedy už jen dva poslední testy, vztahující se k této platformě - test CrossFire zapojení dvou Radeonů HD3850 a HD3870. Dražších a výkonnějších Radeonů HD3870 je ale v obchodech velmi málo a jsou nedostatkovým zbožím, proto se jejich test odsouvá, do doby kdy nám je distributor zapůjčí. Dnes tedy uvádíme recenzi pouze dvojice levných Radeonů HD3850.

CrossFire X - možnost levného upgradu do budoucna

Zapojení těchto dvou levných karet (cena jedné je kolem 4200Kč s DPH) svého času způsobilo na internetových diskusích velké pozdvižení, díky jistému testu - kde toto zapojení poráželo i GeForce 8800 GTX. Nevím kde autoři té recenze k výsledkům přišli, ale není tomu tak, a mnoho uživatelů to také pochopilo a rozruch se časem uklidnil.

To ovšem nic nemění na faktu, že pro budoucí upgrade může být toto levná cesta pro navýšení výkonu. Samotný Radeon HD3850 je pro dnešní hry a střední rozlišení více než dostatečně výkonný, a proto možnost spřažení s jednou - a možná i vícero kartami může skutečně znamenat východisko z výkonové nouze v budoucnu.

Dva Radeony HD3850 v CrossFire - má to význam?
i Zdroj: PCTuning.cz

Podle posledních oficiálních informací z AMD/ATi je "Multi-GPU" řešení jedinou cestou navyšování výkonu grafických karet do budoucna. Více grafických jader buď na spojených kartách a nebo dokonce na jednom jediném PCB je prostě budoucnost tohoto segmentu trhu. Pro tento fakt hovoří i existence R680 (grafické jádro tvořené dvěma spojenými RV670) a nebo zatím tajený počin konkurence (GeForce 8800 GX2).

CrossFire třetí generace

Osobně jsem vyzkoušel všechny CrossFire zapojení která byla možná, začal jsem dvěma Radeony X800, X850 a pak přes X19x0 pokračoval až ke dvěma HD2900XT. Druhá verze CrossFire s Radeony X19x0 byla dle mého nejpovedenější a hlavně téměř bezproblémová platforma. Naproti tomu, dvě HD2900XT se mi bez chyb zprovoznit nikdy nepodařilo, doufám tedy, že s další verzí CrossFire a novými Radeony řady HD38x0 to bude podstatně lepší.

Dva Radeony HD3850 v CrossFire - má to význam?
i Zdroj: PCTuning.cz

Před samotným testem je nutné si zopakovat několik zásadních informací. V našem případě jsou karty vybavené pouze 256MB paměti, což je výrazný faktor pro omezení výkonu ve vysokých rozlišeních a zapnutém vyhlazování. V CrossFire se paměti karet nesčítají a každá pracuje jen se svou vlastní, to jejich výkon značně snižuje - protože 256MB je pro moderní hry zkrátka málo. AMD/ATi nám tvrdí, že tento paměťový handicap eliminuje rozhraní PCI Express 2.0 s větší propustností, o tom ale až za chvilku.

Ovladače

Dalším, nejzásadnějším problémem jsou ovladače - ty jsou alfou i omegou a na nich stojí celý výkon a stabilita "Multi-GPU" řešení. Poslední verze Catalyst 7.11 se zdá být ale verzí celkem vydařenou a zprovoznění a provoz CrossFire byl téměř bez potíží. Na zprovoznění CrossFire pod 64-bitovým operačním systémem ale prozatím zapomeňte, vzhledem k nefunkčnosti velké většiny samotných her pod tímto systémem to ale není velký problém.

PCIe 2.0 versus PCIe 1.1

Dva Radeony HD3850 v CrossFire - má to význam?
i Zdroj: PCTuning.cz

S příchodem nových grafik se objevil i slide na který se právě díváte. Ten ukazuje, jak se teoreticky zvýší výkon grafických karet Radeon HD3850 s 256MB paměti při osazení do slotu PCI Express 2.0. Pokusil jsem se tuto situaci vyzkoušet - osadil jsem dvě základní desky s čipsetem nForce 680i (PCIe 1.1) a X38 Express (PCIe 2.0) stejnými komponenty a hlavně právě touto grafickou kartou.

Rozdíl ve výkonu ve vysokých rozlišeních byl v rámci jednotlivých fps, což považuji za chybu měření - samotná PCIe 2.0 vám tedy stačit pro vyšší výkon nebude! Rozdíl výkonu mezi PCIe 1.1 a PCIe 2.0 při použití PCIe 2.0 grafiky je nulový! Abych AMD/ATi ale nekřivdil, oni nám v podstatě nikde netvrdí, že výkonové navýšení bude fungovat všude, ale pouze na AMD Spider (Phenom+RD7x0+Radeon HD38x0). To ovšem otestovat nelze, neexistuje totiž AM2+ deska s PCIe 1.1, všechny jsou PCIe 2.0.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama