geforce-8800gt-high-end-za-cenu-stredni-tridy-2-2
Hardware Článek GeForce 8800GT: high-end za cenu střední třídy 2/2

GeForce 8800GT: high-end za cenu střední třídy 2/2

Z. Obermaier

Z. Obermaier

30. 10. 2007 01:00 106

Seznam kapitol

1. GeForce 8800 GT ve SLI 2. Testy - pokračování 3. Přehrávání HD videa 4. Závěr obou částí testu

V pondělí jste si mohli přečíst první část testu této grafické novinky. Slíbili jsme pokračování, které nyní přinášíme. V druhé části najdete test několika her v režimu SLI, a hlavně i prověrku schopností karty při přehrávání HD videa.

Reklama

Zapojení grafických karet do SLI, bylo vždy spíše raritou a využívalo jej jen opravdu mizivé procento uživatelů. Důvodů bylo několik, hlavním však byla cena dvou karet a další nezbytné investice (základní deska s nForce čipsetem, kvalitní drahý zdroj). Vždy platilo, že dvě levnější a méně výkonné karty ve SLI budou vždy pomalejší než jedna high-endová. To se ale dnešním dnem změnilo a tohle pravidlo ověřené tisícem testů padá. Za cenu kolem 12 000Kč s DPH, máte dnes možnost mít dvojici karet ve SLI, kterým bude stačit i váš stávající zdroj a na výsledcích ve hrách to opravdu poznáte. Za cenu jediné GeForce 8800 GTX dostanete mnohem vyšší výkon, než vám právě ona může poskytnout.

GeForce 8800GT: high-end za cenu střední třídy 2/2
i Zdroj: PCTuning.cz

Pro samotné SLI vám bude bohatě stačit kvalitní 400 až 500W zdroj. Spotřeba sestavy s velice přetaktovaným Quad-Core procesorem, čipsetem nForce a dvěma GeForce 8800GT se v zátěži pohybovala těsně pod 420W, což je velice slušné - na takovou vcelku "nenasytnou" sestavu.

Zapnutí režimu SLI

GeForce 8800GT: high-end za cenu střední třídy 2/2
i Zdroj: PCTuning.cz

Provozování a aktivování režimu SLI je velice jednoduché. V BIOSu základní desky není nutné změnit naprosto nic. Pouze pokud má vaše deska volby na změnu počtu linek pro PEG porty, tak se ujistěte, že jste pro oba dva nastavili maximum. Mnohé levnější desky mají ale pro režim jedné karta a dvou speciální přepínače. Na některých deskách jsou to jumpery a někde zvláštní "kartička", kterou je nutné otočit do správné polohy. Pokud si tedy myslíte, že je vše na desce nastaveno správně, připojte napájení do grafických karet a je hotovo.

Už tedy zbývá pouze jediné - aktivovat režim SLI v ovladačích. Tam se vám objeví nová položka, kterou ukazuje obrázek nahoře. Zde prostě Multi-GPU režim povolte a uložte nastavení. Pokud chcete, je možné nastavit "natvrdo" vyhlazování a další parametry - včetně profilů pro vaše hry.

Několik doporučení

  • V žádném případě neprovozujte režim SLI na jedno-jádrovém procesoru. Na něm bude výkon grafického sub-systému velice degradován a SLI si zkrátka neužijete, tak jak byste mohli.

  • Pro rozumné využití proto uvažujte o silnějším dvou-jádrovém čipu. Nejlépe s frekvencí alespoň 2600MHz pro platformy AMD i Intel.

  • Nenechte se odradit slabým výsledkem v programu 3Dmark06. V tomto testu je nárůst bodů ve SLI dosti malý a mohlo by se zdát, že neadekvátní.

  • Doporučuji vyzkoušet nějakou novou hru, a buďte si jistí, že nad výsledem zajásáte, což se u skóre z 3Dmarku určitě nestane.

  • SLI přináší hlavně výhodu v počtu minimálních a průměrných fps, které jsou pro plynulé hraní klíčové - to byl vždy hlavní argument pro toto zapojení.

  • Používejte nejnovější ovladače, mnohdy radikálně přidávají na výkonu ve SLI.

  • SLI vám asi nebude fungovat na 64-bitovém operačním systému, nám aspoň nikdy nefungovalo.

Nastavení systému

Oproti první části testu jsem pro test použil ovladače 169.02, které již plně podporují karty "GT". Výkonový nárůst se ale nekoná, proto jsem u zbytku karet použil skóre naměřená s 169.01. Testovací systém byl stejný jako v pondělí, Asus Striker Extreme, přetaktované Quad-Core na 3500MHz. Kromě tohoto systému, jsem použil ještě druhý - Asus P5N-E a a přetaktovaný Dual-Core procesor. Rozdíl mezi těmito dvěma systémy byl vidět ale pouze v 3Dmark06, ve hrách je dvou-jádro dostatečně výkonné i pro toto SLI.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama