geforce-8800gt-high-end-za-cenu-stredni-tridy-1-2
Hardware Článek GeForce 8800GT: high-end za cenu střední třídy 1/2

GeForce 8800GT: high-end za cenu střední třídy 1/2

Z. Obermaier

Z. Obermaier

29. 10. 2007 01:00 114

Seznam kapitol

1. GeForce 8800GT - úvod 2. Gigabyte GeForce 8800GT 3. Testovací sestava 4. Spotřeba a přetaktování 5. Testy výkonu 6. Závěr první části testu

Dnešek je oficiálním datem uvedení nové grafické karty GeForce 8800GT společnosti nVidia. Tento produkt je určen do segmentu střední třídy, kde nVidia v podstatě dosud neměla žádnou adekvátní kartu. Ovšem s GeForce 8800GT přichází do tohoto segmentu skutečný trhák, který zcela určitě zahýbe celým trhem grafických karet.

Reklama

29.10 bylo nakonec datum, kdy se na trhu objeví dlouho očekávaná novinka nVidie. Původně mělo k odhalení této karty dojít až za čtrnáct dní, v polovině listopadu. Vzhledem ale ke konkurenčnímu Radonu HD3800 a jeho předpokládanému vysokému výkonu, výrobce uvedení karty GeForce 8800GT uspíšil. Mnozí jste měli možnost tuto grafiku vidět na právě skončené výstavě Invex, kde ji zástupce výrobce neopomněl velmi důrazně vychvalovat :) - dnes již můžeme zjistit, jestli právem, nebo nikoli.

GeForce 8800GT: high-end za cenu střední třídy 1/2
i Zdroj: PCTuning.cz

Začněme ale trochu obecně. Není jistě žádného sporu o tom, že nVidia sedí na pomyslném "grafickém trůnu" již opravdu dlouho (téměř rok). Grafické karty postavené na jádru G80 jsou určitě největším triumfem této společnosti v poslední dekádě. Karty GeForce 8800 GTX a Ultra jsou absolutně nejvýkonnějším řešením pro hráče. Je sice pravdou že s posledními drivery se jim Radeony s jádrem R600 v některých hrách, doslova lepí na paty. Jejich výkon je stále nevyrovnaný a ovladače přichází se zlepšeními až měsíce po vydání nových herních titulů.

GeForce 8800GT: high-end za cenu střední třídy 1/2
i Zdroj: PCTuning.cz

V high-endu je tedy situace jasná a nVidia drží situaci pevně v rukou, to ale neplatí o nejdůležitějším segmentu - střední a střední nižší třídě. Zde se "láme chléb", a tým ze "Santa Clary" z něj má mnohem menší "kůrku" než konkurence. Karty GeForce 8800 GTS 640MB patří díky své vysoké ceně nekompromisně do high-endu, i když je jejich výkon podstatně nižší než mají opravdoví zástupci nejvyšších příček. Model s 320MB paměti není dobrá volba, protože má nejnižší poměr cena k výkonu ze všech karet na trhu. Ve vyšších rozlišeních a nebo při zapnutí vyhlazování rychle této kartě dochází dech. Cena také není zrovna lidová, a za +/- 5700Kč (!!!) má dnes zákazník na výběr karty s několikanásobně vyšším poměrem cena/výkon.

DirectX 10 stále na okraji zájmu

Hraní v DirectX 10 se také neprosazuje tak rychle, jak by si Microsoft přál a proto je v podstatě podpora DX10 stále jakýmsi bonusem, který využije jen malé procento uživatelů. Stále se tedy velké oblibě těší silné grafické karty určené pouze pro DX9. Pokus nVidie o ofenzívu ve střední třídě kartami řady GeForce 8600 se také moc nepovedl a ani jeden z těchto modelů není v dnešních hrách nijak výrazně silný, natož ve hrách budoucích. Podle testů grafik, a i průzkumů mezi uživateli prostě střední třída a mainstream patří nekompromisně AMD/ATi s jejich Radeony X1900, X1950, ale i HD2600XT (o mýtickém Radonu HD2900Pro ani nemluvě).

Střední třída za 6000Kč

Tuto "mezeru" ve svém portfoliu (díru kudy utíkají peníze konkurenci) potřebovala nVidia zaplnit konkurenceschopným produktem, který by pokořil výkonem všechny zástupce střední nižší i vyšších tříd konkurence - ale byl by stále za solidní cenu. Dalším pokusem v tomto snažení je právě dnes testovaná GeForce 8800GT s 512MB grafické paměti. První oficiální ceníky hovoří o ceně pod 6000Kč s DPH. Bude tato karta stát skutečně za to? Vyplatí se vzhledem k poměru cena/výkon? Je tu nový král střední třídy a nebo nebudou očekávání naplněna? Myslím že nikdo nebude zklamán, tato karta se skutečně povedla.

Dvě části testu

Jelikož testovaná karta dorazila až v závěru minulého týdne, a já měl mnoho jiné neodkladné práce, rozhodl jsem se, že test rozdělím na dvě části. V této, první části naleznete kompletní pohled na kartu a její specifikace, spolu s hlavními testy v nejnovějších DX9 hrách. V druhé části, která bude uveřejněna v polovině týdne, pak najdete testy pod DX10 spolu s dalšími  - staršími hrami a testem přehrávání HD videa. Nakonec nezapomenu ani na zapojení dvojice karet do SLI, protože v tomto případě se Multi-GPU řešení opravdu vyplatí, a to hlavně cenově.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama