lost-planet-unreal-engine-3-a-directx-10
Hardware Článek Lost Planet - Unreal Engine 3 a DirectX 10

Lost Planet - Unreal Engine 3 a DirectX 10

Štefek Petr

Štefek Petr

27. 5. 2007 01:00 106

Seznam kapitol

1. Lost Planet - DirectX 10 na stezce odvahy 2. Lost Planet Demo - co na to dnešní hardware?

Lost Planet je první hrou, kde můžeme okusit, co umí nové rozhraní DirectX 10 pod operačním systémem Windows Vista. Protože se jedná o první pohled na výkony Lost Planet, hry postavené na Unreal Engine 3, tak si srovnáme výkony DirectX 10 (Windows Vista) a DirectX 9 (Windows XP Pro).

Reklama

Lost Planet je první hrou, kde můžeme okusit, co umí nové rozhraní DirectX 10 pod operačním systémem Windows Vista. Protože se jedná o první pohled na výkony Lost Planet, hry postavené na Unreal Engine 3, tak si srovnáme výkony DirectX 10 (Windows Vista) a DirectX 9 (Windows XP Pro). Jako recenzent se děsím doby, kdy bude testovaní na dvou systémech na dvou různých rozhraních denním chlebem. Ať žije Microsoft a světlé zítřky pod jeho nadvládou!

Pozor přes veškerý marketingový hype je DirectX 10 cestou k rychlosti a nikoli novým vizuálním efektům. Nelze očekávat, že hry pod DirectX 10 budou vypadat o mnoho lépe než právě pod současným DirectX 9 (viz. Lost Planet). Účelové patche na podporu prodejů ala Call Of Juarez jsou sice pěkné, ale všichni dobře tušíme proč tyto napůl fungující výkřiky do tmy vznikly. Porenciál DirectX 10 zhodnotíme až po příchodu skutečných her jako Crysis nebo právě hry založené na Unreal Engine 3.

Další skutečností ovšem zůstává, že benefity v podobě výrazně vyšší rychlosti půjdou využít k "lepším" efektům. Takže je opravdu možné, že DirectX 10 verze her (pravděpodobně řešeno v závislosti na operačním systému v in-game nastavení) budou ve výsledku vypadat lépe při stejné rychlosti než ve starším DirectX 9.

Lost Planet - Unreal Engine 3 a DirectX 10
i Zdroj: PCTuning.cz
Lost Planet - Unreal Engine 3 a DirectX 10
i Zdroj: PCTuning.cz
Lost Planet - Unreal Engine 3 a DirectX 10
i Zdroj: PCTuning.cz
Lost Planet - Unreal Engine 3 a DirectX 10
i Zdroj: PCTuning.cz


Wallpapery v rozlišeni 1920x1200

Pokud vám bylo líto, že si například skvělé Gears Of War z Xbox 360 neužijete na PC, tak vám Lost Planet vše vynahradí i s úroky. Unreal Engine 3 má rozhodně větší potenciál, ale pravděpodobně ho v plné palbě uvidíme až na vlajkové hře Epicu (Unreal Tournament 3). K dispozici je samozřejmě krom pěkné grafiky také HDR v několika úrovních. Na kartách od série Radeon X1000/HD2000 a GeForce 8 si užijete HDR i s vyhlazováním, což je obrovský skok kupředu pokud se týká vizuální kvality. Bohužel se musíte připravit na to,  že budete potřebovat i v případě obyčejného 19" LCD minimálně Radeon HD2900 nebo GeForce 8800GTS 640MB.

Pokud se během dne vše podaří, tak do toho článku umístím i krátké video natočené v  tomto demu, které vystačí za tisíc slov.

První
Poslední
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama