bleskovka-gigabyte-radeon-x1600pro-silentpipe-ii
Hardware Článek Bleskovka - Gigabyte Radeon X1600Pro Silentpipe II

Bleskovka - Gigabyte Radeon X1600Pro Silentpipe II

Štefek Petr

Štefek Petr

24. 3. 2006 01:00 48

Dnes se podíváme na počin společnosti Gigabyte, která poslední dobou chrlí tzv. tiché karty, kde využívá pasivních chladičů na principu heat-pipes. V nabídce společnosti se setkáte především s low-endovými a mainstreamovými kartami chlazenými na tomto principu, neboť v high-endu s těmi nejvýkonnějšími čipy to díky jejich spotřebě a vyzářenému teplu jednoduše nejde.

Reklama

Dnes se podíváme na počin společnosti Gigabyte, která poslední dobou chrlí tzv. tiché karty, kde využívá pasivních chladičů využívajících heat-pipes, které jsou navrženy tak, aby jejich tepelná vodivost byla co možná největší. V nabídce společnosti se setkáte především s low-endovými a mainstreamovými kartami chlazenými na tomto principu, protože v high-endu s těmi nejvýkonnějšími čipy to jednoduše nejde, protože jejich tepelný výkon je opravdu vysoký.

Bleskovka - Gigabyte Radeon X1600Pro Silentpipe II
i Zdroj: PCTuning.cz

Spousta uživatelů dá přednost raději o něco méně výkonné kartě, která svým hlukem nebude obtěžovat při práci na počítači či sledování filmů a právě pro ně je tato karta určena. Východiskem problému s odvodem tepla z jádra jsou právě heat-pipes, které mají přibližně 1000x větší tepelnou vodivost než měď. Vše si lehce můžete ověřit na jednoduchém pokusu, kdy se heat-pipe budete pokoušet zamíchat horký čaj a ihned po vložení této trubice do horké tekutiny budete popáleni. Ve zkratce si vysvětlíme, jak to všechno funguje.

Bleskovka - Gigabyte Radeon X1600Pro Silentpipe II
i Zdroj: PCTuning.cz

Heat-pipe je vlastně trubice s porézním materiálem s kapalinou o nízkém bodu varu, která se po zahřátí změní v plyn a po svém ochlazení zpět na kapalinu. Díky změně skupenství se dobře odvádí přijaté teplo. Jak je patrné na obrázku, tak jeden konec trubice je pro teplo jakýmsi vstupem (Heat-in), kde kapalina příjme teplo a změní se na plyn a pokračuje na druhý konec trubice, kde se o pasivní žebrování ochladí a zkondenzuje se zpět na kapalinu. Tento cyklus se opakuje dokud dochází k příjímání tepla.

Karta má označení GV-RX16P256DE-RH, pod kterým se skrývá pasivně chlazený Radeon X1600Pro s 256MB DDR2 paměti. Paměťové čipy jsou značky Infineon a mají časování  2.5ns, což odpovídá i jejich frekvenci, která byla stanovená na 391MHz. Jádro použité na této kartě je stejně jako u všech Radeonu X1600 RV530, což znamená 12 pixel procesorů a 5 vertex shaderů. Takt jádra byl stanoven na 500MHz, a to je vzhledem k typu chlazení dost.

Bleskovka - Gigabyte Radeon X1600Pro Silentpipe II
i Zdroj: PCTuning.cz

Jak je patrné z obrázku tak na kontaktní plochu která dosedá na jádro jsou nalepeny 2 heat-pipes, kde každá z nich odvádí teplo do jiného pasivu. První pasiv je umístěn na konektory pro monitory a je tak jasné, že karta zabere místo jednoho sloty dva. Pasiv na horní straně karty (rozuměj tam kde není grafické jádro) je druhou polovinou celého chladícího systému. Celá konstrukce chladiče je poměrně subtilní, takže si manipulaci s kartou musíte dát pozor na případné ohnutí některé z jeho částí.

Bohužel se žádnou z dostupných utilit (dokonce ani dodávaným V-tunerem2) nepodařilo změřit teploty jádra (pravděpodobně je čidlo deaktivováno), takže se tentokráte musíme spokojit jen s odhadem. Pro kartu při otevřené skříni platí o dost vyšší teploty, než je tomu u systému uzavřeného, ve kterém je zajištěno větrání pomocí dvou větráků (1 vtažný a 1 výdušný). Ani v jednom z případů grafická karta neměla s vyššími teplotami problémy a bez nesnází zvládla benchmarky i krátkou herní zkoušku ve hře World of Warcraft. Následuje tabulka s výkonovým porovnáním, kde červeně jsou označeny hodnoty nejlepší.

Z tabulky lze vyzvědět, že Gigabyte Radeon X1600Pro SilentPipeII je v celkovém součtu o něco pomalejší než plnohodnotná GeForce 6600GT, což je způsobeno především nižším taktem pamětí a jádra, než je tomu u modelu Radeon X1600XT, který GeForce 6600GT výkonově předčí ve všech hrách krom Quake IV. Za cenu kolem 3600 korun s daní získáte grafickou kartu, která sice neposkytne vynikající výkon ve 3D, ale na oplátku se vám odvděčí naprostým tichem. Protože je karta chlazena pouze pasivním chladičem, tak mějte na paměti, že průtok vzduchu ve skříni je naprosto nezbytný k tomu, aby si karta udržela slušnou teplotu a nepřehřívala se.

Grafickou kartu zapůjčilo české zastoupení společnosti Gigabyte.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama