exkluzivni-informace-geforce-fx-prichazi
Hardware Článek Exkluzivní informace: GeForce FX přichází

Exkluzivní informace: GeForce FX přichází

Dudek Jan

Dudek Jan

18. 11. 2002 00:00 15

Seznam kapitol

1. Čip bez karty? 2. Úvahy o výkonu...

Už je to tady - nVidia na sebe nenechala dlouho čekat, a se zahájením Comdexu uvádí nový grafický čip, který byl dlouhou dobu označován jako NV30. Ve finále nový čip ponese zvučné jméno GeForce FX, které je odvozeno od stěžejní technologie, kterou se nVidia u nové GeForce chlubí - CineFX. Na první pohled vypadají specifikace GeForce FX úctyhodně, zejména pak výsledky benchmarků, které byly naměřeny v laboratořích nVidie, přesto si na objektivní závěry o výkonu nového grafického čipu budeme muset notnou chvíli počkat...

Reklama

GeForce FX je v dnešní době pravděpodobně nejdokonalejším grafickým čipem vůbec (byť Radeon 9700 je pozadu jen o chloupek). Skládá se z 125 miliónů tranzistorů vyrobených 0,13 mikron technologií, díky čemu karta nepotřebuje ani nevyzařuje tolik energie jako konkurenční Radeon 9700 a co je hlavní... čip bude moci pravděpodobně pracovat na vyšší frekvencích. Přesná frekvence jádra nové GeForce FX není známá, ale ví se, že se bude pohybovat mezi 400 - 500 MHz. Díky nové výrobní technologii má nVidia zase lehkou konkurenční výhodu, i když 0,13 mikronový výrobní proces představoval notné zdržení - hlavně díky špatné výtěžnosti čipů (původně byla GeForce FX plánována na srpen / září 2002).

Dostupnost

A teď ta špatná zpráva: čip GeForce FX byl sice uveden dneska, ale grafické karty se objeví až v lednu nebo únoru. V každém případě se budeme na PCtuningu snažit, abychom byli první, kteří vám recenzi reálné karty s novým čipem přinese.

Exkluzivní informace: GeForce FX přichází
i Zdroj: PCTuning.cz

Paměti - DDR II

Kapitolou samou pro sebe jsou paměti - jako vůbec poprvé se na grafické kartě objeví nové DDR-II paměti na frekvenci 1000 MHz DDR. Na první pohled to vypadá neuvěřitelně, ale musím vás upozornit, že GeForce FX má 128-bit paměťový řadič (oproti 256-bit u Radeon 9700). V praxi to znamená, že propustnost pamětí je 16 GB/s, ale NVidia v dokumentaci uvádí, že díky upraveným řadiči a algoritmům (Lightspeed Memory Architecture III) se propustnost pamětí ztrojnásobila na 48 GB/s. Cifra je to krásná, ale já více důvěřuji reálné propustnosti, která je i tak úctyhodná. A kdy se dočkáme 256-bit paměťového řadiče? NVidia tvrdí, že ho použije v chystané NV35, která pravděpodobně ponese jméno GeForce FX 2. Už se těším až nás bude z technických dokumentací koukat 100 GB/s paměťová propustnost :)

Exkluzivní informace: GeForce FX přichází
i Zdroj: PCTuning.cz

Architektura

Architektura čipu je velmi podobná Radeonu 9700 a plně odpovídá specifikacím DirectX 9. Jádro má 8 pixelové pipeline po dvou texturovacích jednotkách a 4 vertexové pipeline. Podle nVidie dokáže grafická karta v jednom cyklu aplikovat 16 textur současně a za jednu sekundu vytvořit scénu čítající 200 miliónů trojúhelníků. Karta bude mít pochopitelně podporu AGP 8x, i když většinou říkám, že u dnešních karet nemá toto rozhraní opodstatnění, věřím, že právě GeForce FX (a možná i Radeony 9700) je karta, ke které AGP 8x prostě patří.

NVidia se nejvíce chlubí technologií CineFX, díky níž dokáže grafická karta vytvořit scény, které jsou ne nepodobné těm z předrenderovaných sekvencí her či rovnou celovečerních renderovaných snímků (zde je NVidií nejvíce skloňována Final Fantasy). V ruku v ruce s touto technologií jde interní práce s 128 bit barevnou informací. Z praktického hlediska má však nová karta stejné možnosti i Radeony 9700 a 9500, i když si GeForce FX s danou DirectX 9 scénou poradí lépe a rychleji. Škoda, že na plnohodnotné DirectX 9 hry si budeme moci přinejmenším ještě rok nebo dva počkat :-)

CineFX

A jak bude takový obrázek vyrenderovaný GeForce FX vypadat? NVidia připravila několik dem z nichž technologií CineFX bude představovat krásná víla Dawn, která je i maskotem nové "GeForcky".  

Exkluzivní informace: GeForce FX přichází
i Zdroj: PCTuning.cz

NVidia bude s Dawn předvádět, jak si GeForce FX poradí s renderováním postav a jejich mimiky. Na první pohled to vypadá úžasně, i když Final Fantasy to zatím ještě není ;-)

Exkluzivní informace: GeForce FX přichází
i Zdroj: PCTuning.cz

Druhým technologickým demem bude Track, který bude simulovat rezavění auta a různé odlesky, které jsou součástí "balíku" nových efektů v DirectX  9.

Exkluzivní informace: GeForce FX přichází
i Zdroj: PCTuning.cz

Poznámka: Všechny obrázky, které jsem v preview použil, jsou vyrenderovány (jak jinak :) GeForce FX.
i Zdroj: PCTuning.cz
Poznámka: Všechny obrázky, které jsem v preview použil, jsou vyrenderovány (jak jinak :) GeForce FX.

S příchodem GeForce FX se dočkáme i nového anti-aliasingu 8x s vylepšeným 128-tap anisotropickým vyhlazováním. Přesto ale musím podotknout, že dokonalý obraz prakticky zajišťuje již vyhlazování 4x s 64-tap vyhlazováním na 1280x1024.

První
Poslední
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama