Asus GeForce GTX 750 Ti STRIX OC: tichá i pro obývák
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Asus GeForce GTX 750 Ti STRIX OC: tichá i pro obývák

Asus GeForce GTX 750 Ti STRIX OC: tichá i pro obývák

Z. Obermaier

Z. Obermaier

20. 8. 2014 03:00 10

Seznam kapitol

1. Malá karta se zajímavým výkonem 2. Představení: Balení karty, detaily, chlazení 3. Detaily karty 4. Pohled do nitra karty 5. Porovnání karet a specifikace 6. Testovací sestava 7. Syntetické testy: 3D Mark 11, 3D Mark Fire Strike
8. Hry Anno 2070, Bioshock Infinite, Far Cry 3 9. Hry Crysis 3, GRID 2, Hitman Absolution 10. Hry Max Payne 3, Metro Last Light, Tomb Raider 11. Shrnutí výkonu 12. Spotřeba a teploty 13. Přetaktování 14. Závěr

V recenzi si představíme specialitu od Asusu postavenou na GPU s architekturou Maxwell – novinku z řady STRIX s absolutně tichým, povětšinou pasivním chlazením, nízkou spotřebou a solidním výkonem. A vynikající byl i výsledek přetaktování, naše karta bez přídavného napájení běžela na 1,4 GHz zcela bez problémů. Vskutku solidní malá karta.

Reklama
Asus GeForce GTX 750 Ti STRIX OC: tichá i pro obývák
i Zdroj: PCTuning.cz

První čip architektury Maxwell uvedla Nvidia před více než půlrokem. Jedná se samozřejmě o GM107 – nižší střední třídu nahrazující GK107. Čip je stále vyrobený 28nm procesem, přesto přinesl zvýšení poměru výkon/spotřeba až dvojnásobně. Maxwell je výrazně úspornou a efektivní architekturou, která i ze stejného výrobního procesu dokáže „vyždímat“ pozoruhodný výkon pří výrazně nižší spotřebě, než měl Kepler.

Už z modelového značení GeForce GTX 750 a GTX 750 Ti je zřejmé, že GM107 nemá být žádný výkonový přeborník. Spíše naopak, jde o slabou kartu, která ale postačí i na vážně míněné HD hraní (u náročných her ale detaily pochopitelně půjdou dolů). V naší recenzi vyšla karta výkonnější než Radeon R7-260X, ovšem na výkon Radeonu R9-270 nebo GeForce GTX 660 ji síly nestačí. Co by ale člověk chtěl na mini-kartu, která se dokáže obejít i bez přídavného napájení, že?

Dnes testovaný model by ale mohl mít ambice tento výkonový deficit dohnat, jde totiž královsky taktovat (ostatně jako většina karet s GM107). Zdali je možné s GeForce GTX 750 Ti dosáhnout výkonu karet, o kterých můžeme bez uzardění mluvit jako o herních, se dozvíte v kapitole o taktování.

Dnes testovaná karta a její výkonový potenciál ale není nic tajného a překvapivého. Už jsme u nás testovali dvojici přetaktovaných GeForce GTX 750 Ti. První byla od MSI a druhá od Asus. Nevýhodou karty Asus byla vyšší hlučnost, kterou dnes testovaný model zcela napravuje. Nejde o první kartu z řady STRIX, kterou Asus uvedl, u nás jste se mohli v recenzi seznámit třeba s GeForce GTX 780.

V podstatě jedinou významnou novinkou této řady je chladič a jeho chování. Karty STRIX mají totiž ventilátor zcela vypnutý, dokud jádro nedosáhne určité teploty. V běžném provozu, při hraní nenáročných her a podobně je karta zcela tichá – ventilátory stojí. Otáčet se začínají až po dosažení vyšší teploty, a po skončení zátěže se opět zastaví. A stejně je tomu i u dnes testované GeForce GTX 750 Ti od Asus.

Kromě chladiče ale karta nabízí také výrazně vyšší pracovní frekvence, tudíž i vyšší výkon než referenční karty nebo mírně taktované modely. Právě to dělá z GTX 750 Ti STRIX velice zajímavou herní kartu do malého, chcete-li „obývákového“ PC, na kterém se hrají i náročnější hry. Hlavní devizou karty je tedy tichý chod, nízká spotřeba, solidní výkon, skvělé taktování, malé rozměry. Krapet vyšší je cena, ale na to už jsme u podobných speciálníích modelů Asusu zvykli.

A co vám karta v této podobě nabídne?

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama