Asus ROG Striker GTX 760: střední třída v Platinové edici
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Asus ROG Striker GTX 760: střední třída v Platinové edici

Asus ROG Striker GTX 760: střední třída v Platinové edici

Z. Obermaier

Z. Obermaier

13. 5. 2014 04:00 21

Seznam kapitol

1. Karta, která se vymyká standardům... 2. Představení – Balení karty, detaily, chlazení 3. Pohled do nitra karty 4. Porovnání karet a specifikace 5. Testovací sestava 6. Syntetické testy: 3D Mark 11, 3D Mark Fire Strike 7. Hry Anno 2070, Bioshock Infinite, Far Cry 3
8. Hry Crysis 3, GRID 2, Hitman Absolution 9. Hry Max Payne 3, Metro Last Light, Tomb Raider 10. Shrnutí výkonu 11. Spotřeba a teploty 12. Přetaktování 13. Závěr

V dnešní recenzi se podíváme na vskutku zvláštní grafiku. Jde o produkt z nejvyšší herní řady ROG, u níž jsme zvyklí na luxusní grafiky a základní desky. To by ještě nebylo tak zvláštní. Na kartě je ale grafický čip, který patří do mezi hráči nejpopulárnější střední třídy. Může Asus s highendovým provedením u grafiky střední třídy uspět?

Reklama
Asus ROG Striker GTX 760: střední třída v Platinové edici
i Zdroj: PCTuning.cz

Už před několika měsíci, nás Asus překvapil zvláštní kartou. Šlo u duální MARS GTX 760, vybavený dvěma GPU střední nižší třídy – osekaným GK104 s vypnutými bloky. Už tehdy jsme se zamýšleli, co k tomuto podivnému kroku výrobce vedlo, ale na nic jsme nepřišli. Karta měla sice výkon jako GeForce GTX 780 (Ti), ovšem za cenu problémů duálních řešení. Ani cena nebyla zajímavá a jde o kartu, která se hned po vydání propadla do zapomnění.

Dnešní produkt také vede k zamyšlení. Asus do série ROG většinou řadí jen to nejexklusivnější ze své nabídky. Patří tam špičkově vybavené desky z high-endu, nejvýkonnější grafiky a příslušenství. Konkurence ale tlačí i na giganta, jako je Asus. MSI se svou sérií „Gaming“ slaví velké úspěchy, právě proto, že nejde o exklusivní zboží ale právě naopak o levnější produkty. Asus musel shlédnout z vyšších pater dolů a svou nabídku upravit. I v rodině produktů ROG už najdete levnější hardware, ovšem se vším co k ROG patří. Možná na to budou zákazníci slyšet.

Prvními vlaštovkami jsou třeba karty s čipem „GTX 760". Tato grafika je jasným „bestsellerem“ už řadu měsíců, Asus ji tedy nevybral náhodou. Podívejme se, co má být hlavním tahákem pro vylepšenou GeForce GTX 760 v edici ROG:

Asus ROG Striker GTX 760: střední třída v Platinové edici
i Zdroj: PCTuning.cz

Ano, je to výkon. Karta má dle výrobce nabízet v základu o deset procent vyšší výkon než referenční verze, což asi není tak jednoduché dodržet. Původní GTX 760 má celkem konzervativní frekvence 980 MHz s Boostem na 1033 MHz (reálně spíše kolem 1,1 GHz). Novinka z dílny Asus má takty jádra podstatně vyšší. Základní frekvence je vysokých 1085 MHz s reálným Boostem někde kolem 1,2 GHz. To už jsou pro herní kartu pěkné frekvence. Namísto obvyklých 2 GB má karta osazené hned 4 GB paměti.

Výkon nám tedy scházet nebude, nebyl by to Asus a ROG, aby nenabízel něco navíc. Co to bude, si podrobněji povíme v následující kapitole.

Proč karta vznikla, je jasné. Asus nabízí herní grafiku pro běžné hráče, kteří si nemohou dovolit špičkové GTX 780 Ti Matrix za bezmála dvacet tisíc korun, ale přesto chtějí do svého počítače něco extra. GeForce GTX 760 je jasným favoritem pro hraní v rozlišení 1920 × 1080 bodů, na které její výkon stačí. Potenciál k taktování, nízká spotřeba a zahřívání dělají z GTX 760 ideál pro herní stroj střední třídy. I když je Kepler s námi už hodně dlouho, stále má co nabídnout. Zejména ve střední a střední, nižší třídě. Zdali výrobce s tímto konceptem (ROG v nižší třídě) zaboduje, je otázka do budoucnosti, my vám dnes ukážeme, co tato karta nabízí, co si o ní myslet, už bude na vás.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama