Radeon HD 7970 GHz Edition – návrat AMD na grafický trůn
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Radeon HD 7970 GHz Edition – návrat AMD na grafický trůn

Radeon HD 7970 GHz Edition – návrat AMD na grafický trůn

Z. Obermaier

Z. Obermaier

25. 6. 2012 02:00 65

Seznam kapitol

1. Nová karta? Nikoliv... 2. Představení 3. Detaily karty 4. Pohled do nitra karty 5. Porovnání karet a specifikace 6. Testovací sestava 7. Testovací hry a metodika 1/2 8. Testovací metodika 2/2 9. AvP, Arma 2, Battlefield 2, BattleForge
10. Crysis Warhead, DiRT 2, Far Cry 2, GTA IV 11. HawX, Just Cause 2, Metro 2033, Resident Evil 5 12. STALKER CoP, WiC, Unigine, Vantage, 3D11 13. Nové hry (Battlefield 3, Skyrim, Mafia 2,...) 14. Shrnutí výkonu 15. Spotřeba a teploty 16. Přetaktování 17. Závěr

Několik měsíců byl nejvýkonnější grafikou s jedním jádrem Radeon HD 7970. Jeho pozici nejvýkonnější karty mu ale uzmula Nvidia s GeForce GTX 680. I když vítězství to bylo hodně těsné, GeForce je většinou rychlejší. AMD se nevzdalo a uvádí oficiálně přetaktovanou verzi Radeonu, jen provozní vlastnosti nejsou jeho silnou stránkou.

Reklama
Radeon HD 7970 GHz Edition – návrat AMD na grafický trůn
i Zdroj: PCTuning.cz

I když se AMD snaží zákazníky (a novináře) přesvědčit, že nová karta je opravdu nová, není to pravda. Jde v podstatě o pouze přetaktovaný původní model, s vyššími frekvencemi, vyšší spotřebou i hlučností. Možná si vzpomenete, jak server Ocaholic vypustil zprávu, že nový Radeon HD 7970 GHz bude nést skvělá jádra s nízkým napětím kolem 1,02 V a bude dosahovat skvělých provozních vlastností. Tato zpráva v mnohých vyvolala nereálné naděje, jež se nakonec nepotvrdily. Jak mi osobně Christian řekl, karty, jež viděl na předváděcí akci (a dle nich psal onu zprávu), byly zcela (ES samply) jiné, než byly nakonec uvedené na trh. Karty měly skutečně velmi nízká napětí a vyšší Turbo (až 1,1 GHz) než nakonec finální samply.

V AMD si v prosinci loňského roku nemohli být ještě jistí stávající a budoucí kvalitou svých složitých High-end čipů Tahiti XT. Tedy nastavili frekvence relativně nízko, hlavně vzhledem k pamětem, kdy frekvence 925 MHz je přímo úměrná propustnosti pamětí na 5,5 GHz. Vyšší takt jádra už tato frekvence pamětí omezuje a výkon neškáluje lineárně. Spotřeba čipů také není nijak malá, je dokonce vyšší než u čipů Cayman na starším výrobním procesu. Aby bylo možné karty udržet v rozumném TDP, jsou frekvence jaké jsou.

Zde připomínám, že základní napětí jádra Tahiti B0 XT jsou +/- 1,1V pro 3D režim. Výroba se časem zlepšuje a Radeony HD 7900 právě slaví půl roku své existence na trhu. Za tuto dobu již může TSMC dodat větší množství "lepších" jader s lepšími provozními vlastnostmi, ty pak AMD vybere a osadí se do prémiových karet (GHz edice). O tom, že to ale zase tak horké nebude, vás přesvědčím. Většina "GHz Edition" karet v recenzích včetně té naší totiž pracuje v 3D režimu s napětím 1,2 V a výše. Přetaktování je dokonce u většiny samplů horší než u starého Radeonu HD 7970 z prosince! S tímto vysokým napětím samozřejmě roste hlučnost, teploty a znatelně i spotřeba. Jádra označovaná jako Tahiti B0 XT2 jsou zkrátka ta samá jádra bez záruky lepších provozních vlastností. To nám také potvrzuje nápis na čipu, revize jader je totožná s těmi z prosince loňského roku.

Měl jsem pro test půjčenou také referenční kartu Radeon HD 7970 od Asusu (s referenčním chladičem) a musím říci, že její přetaktování je mnohem lepší než u této "nové" GHz edice. Karta zvládne takty 1050 MHz pro jádro na základních 1,1 V zcela bez potíží. Také paměti na většině GHz samplech v recenzích se daly přetaktovat pouze o pár stovek MHz, za to paměti na starém Radeonu od Asusu se dají přetaktovat o tisíce MHz až někam k 8 GHz efektivně. Tímto poukazuji na fakt, že většina lidí od GHz edice čekala nižší napětí jádra, vyšší frekvence a výkon, a to při podobných provozních vlastnostech staršího modelu. To se bohužel splnilo jen částečně, vyšší výkon zde máme, ale provozní vlastnosti jsou pro mnohé spíše zklamáním.

Je totiž samozřejmé, že napětí jádra 1,2 V+ už dá referenčnímu chladiči hodně zabrat. Už takto je referenční chladič hodně hlučný, natož když kartě a jádru takto "zatopíte". V zátěži je chlazení slyšitelné vždy, v náročných hrách už je hluk až nepříjemný. Také spotřeba poskočila o desítky wattů nahoru a "nový" Radeon HD 7970 GHz mi dost připomíná GeForce GTX 480. Kartu, jež jela "na krev", měla sice výkon, vykoupený ale krutou spotřebou a hlukem. Přirovnání dokonce sedí i po stránce pozice na trhu a výkonu, zmíněná GeForce také držela titul nejvýkonnější grafiky "jak kde" a mnohem úspornější Radeon HD 5870 ji mnohde zdatně konkuroval. Dnes je to přesně opačně, a je vidět, jak zrádné může být se držet zažitých dogmat, že Nvidia vyrábí nenasytné čipy a AMD naopak úsporné karty. Časy se zkrátka mění.

Radeon HD 7970 GHz Edition – návrat AMD na grafický trůn
i Zdroj: PCTuning.cz

Na druhou stranu ale musíme brát v potaz také fakt, že AMD tentokrát na trh uvedla více komplexní čip. Ten kromě vysokého herního výkonu nabízí i maximální výpočetní výkon. Nvidia se vydala cestou diverzifikace nabídky, kdy herní GPU jsou a budou jen pro hry a pro výpočty bude určená celá vlastní řada GPU. Jak ukazuje slajd nahoře, s modelem "GHz Edition" AMD dosáhla prvenství a uvedla první 1TFLOPs (DP) grafiku. Škoda, že tento výpočetní výkon lze využít maximálně v aplikacích, jež spočítáte na prstech jedné ruky a většinou ještě s nevalným výsledkem (nepočítám syntetické benchmarky). Za zmínku stojí snad jen WinZip a Adobe Photoshop, jež využívají OpenCL rozhraní k akceleraci. Dokonce ani půl roku po uvedení nelze korektně použít jádro GCN pro F@H aplikaci. Výpočetní potenciál tu je, není ho ale kde využít.

OC edice vs GHz edice

Radeon HD 7970 GHz Edition – návrat AMD na grafický trůn
i Zdroj: PCTuning.cz

Uvedení Radeonu HD 7970 v GHz edici má jediný opravdový úkol, opětovné připsání titulu "nejvýkonnější grafika s jedním GPU" na stranu AMD, nic víc. Nedivil bych se, kdyby se karet vyrobilo jen pár desítek pro novináře a pro první týdny prodejů. Z pragmatického pohledu jde o kartu zcela zbytečnou. Na trhu je dnes řada OC edicí Radeonu HD 7970, jež za stejnou cenu nabízí lepší chladič (hlavně tišší) a také vyšší frekvence. Dokonce si troufnu tvrdit, že třeba takový ASUS DC2T z obrázku bude tišší, s nižší spotřebou a i výrazně lepším přetaktováním. Jeho cena je nyní 12 100 Kč s DPH. Tedy na stejné úrovni jako Radeon HD 7970 GHz Edition. Takových modelů je na trhu řada, ASUS brzy uvede model série Matrix, Sapphire zase Vapor-X. Lightning je na trhu už řadu měsíců. Ceny všech těchto modelů se pohybují právě kolem cenovky "nové" GHz edice. Kdo takový Radeon chtěl, pravděpodobně jej dávno má. Někteří výrobci pak AMD přímo vzkázali, že GHz edici uvádět nebudou vůbec, mají prý dost svých OC modelů.

Radeon HD 7970 vs 7970 GHz

Radeon HD 7970 GHz Edition – návrat AMD na grafický trůn
i Zdroj: PCTuning.cz

Podívejme se na srovnání obou zmíněných karet. POZOR! BIOS z modelu GHz Edition nelze nahrát do Radeonu HD 7970, karta sice funguje, ale je zde nějaká ochrana, jež nedovolí nahrát ovladače. Můžete si to zkusit sami, zde vám nabízím BIOS z GHz karty ke stažení. První změna je právě BIOS, v něm se nový model jmenuje Tahiti.B0.XT2 identifikátor karty ale zůstal stejný, v ovladačích ale najdete Radeony HD 7970 dva. Tento nový je podporován až v ovladači Catalyst 12.7 Beta. Najdete ho tam pod označením 6798.2.

Jak už jsem řekl, pracovní napětí staršího modelu je 1,1 V. Nový model potřebuje napětí 1,2 V a výše. Dále už se zvýšily pouze frekvence jádra a pamětí, čímž samozřejmě stoupl výkon a propustnost pamětí. Rozdíly vidíte na obrázku. Nalevo je nový model GHz Edition, napravo pak klasický Radeon HD 7970. Podle AMD se nijak nezvýšilo maximální TDP karty (typický příkon ale ano). Všechno ostatní je pak stejné jako u staršího modelu, CCC i další položky ovládacího panelu. Novinkou je pak Turbo Boost, o něm si ale řekneme až v příští kapitole.

Nové ovladače!

Nejdůležitějším momentem této recenze je pak otestování Radeonu s nejnovějším ovladačem. AMD tvrdí, že s jejich ovladači stále razantně roste výkon, což není zase tak úplně pravda. Jak zjistíme v dnešním testu, ve starších hrách výkon nestoupl téměř nikde, maximálně o procento a spíše v rámci odchylky chyby měření. My jsme totiž Radeon HD 7970 komplexně měřili naposledy s ovladačem Catalyst 12.2 Preview (RC11) starým téměř půl roku. Pokud by tedy s novými drivery stále rostl výkon, měl by být rozdíl výkonu vyšší než rozdíl ve frekvencích karet - a to není. V nových hrách naší metodiky už je to něco jiného, jsou tituly, kde výkon poskočil nahoru opravdu pěkně. Použili jsme poslední, oficiální Catalyst 12.7 Beta.

A když už měříme karty s novým driverem, přeměření se dočkala i GeForce GTX 680. Kartu jsem kompletně přeměřil s ovladačem GeForce 304.48 Beta. Navíc jsem ještě aplikoval oficiální patch pro aktivaci PCI-E 3.0 rozhraní na platformě X79 Express. Jak jsem ale čekal, výkon se ve starých hrách nezměnil téměř vůbec, v nových také spíše kosmeticky. Nějaké procento vyššího výkonu si ale GeForce přeci jen odnesla, stejně jako Radeon. V tuto chvíli budou tedy naše měření a výsledky maximálně přesné a čerstvé.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama