Grafika Asus GeForce GTX 670 DCU II – překoná i GTX 680
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Grafika Asus GeForce GTX 670 DCU II – překoná i GTX 680

Grafika Asus GeForce GTX 670 DCU II – překoná i GTX 680

Z. Obermaier

Z. Obermaier

16. 5. 2012 03:00 26

Seznam kapitol

1. GeForce GTX 670 s chladičem DirectCU II 2. Představení 3. Detaily karty 4. Pohled do nitra karty 5. Porovnání karet a specifikace 6. GPU Boost v praxi 7. Testovací sestava 8. Testovací hry a metodika 1/2
9. Testovací metodika 2/2 10. Měření výkonu ve hrách 1/2 11. Měření výkonu ve hrách 2/2 12. Měření výkonu v hrách – nové hry 13. Shrnutí výkonu a ceny 14. Spotřeba a teploty 15. Přetaktování 16. Závěr

Před několika dny byla uvedena GeForce GTX 670, o pár tisíc levnější alternativa k GeForce GTX 680 a Radeonu HD 7900. Výrobci cítí příležitost vydělat, jelikož karta nabízí zajímavý poměr ceny a výkonu, a bude se dobře prodávat. Asus uvádí na trh rovnou vylepšenou verzi s tichým chladičem a velmi vysokým přetaktováním v základu.

Reklama
Grafika Asus GeForce GTX 670 DCU II – překoná i GTX 680
i Zdroj: PCTuning.cz

Před několika dny nVidia uvedla na trh grafickou kartu GeForce GTX 670. Karta nabízí výkon jen o kousek nižší než má GeForce GTX 680, takže se výkonem může vyrovnat i Radeonu HD 7970. To vše ale za cenu Radeonu HD 7950. I když jsme vám ukázali, že náklady na výrobu karty jsou výrazně, nižší než je prodejní cena, přeci jen je o kartu velký zájem. Za pár dnů se jich prodalo několik desítek, dokonce víc než Radeonů HD 7970 za několik měsíců! Lidé na nižší cenu zkrátka slyší, i když je stále přemrštěná. Bohužel už se to nikdy nezmění, grafiky budou už navždy v těchto cenových relacích, doba levných grafik skončila. Výrobci se chtějí po krizi zahojit, ceny budou zkrátka vysoké i u grafik střední třídy, musíme se s tím smířit. Také nečekejte žádné výrazné zlevnění. GeForce GTX 680/670 bude až do Vánoc stát podobně jako stojí dnes. Ceny spadnou jen o pár stokorun, až opadne prvotní nadšení a dodávky se ustálí.

 

Jak už jsem řekl, o GeForce GTX 670 je značný zájem. Koupit tento výkon za současnou cenu je jedna z nejlepších nabídek na trhu. Nejlevnější Radeon HD 7950 stojí těsně pod 9000 Kč s DPH, stejně stojí i nejlevnější GeForce GTX 670 v referenčním provedení. GeForce je výkonnější, ovšem referenční řešení není zcela nejvhodnější volbou. Nejde o to, že malá PCB není kvalitní, ale spíše o chladič. Je docela vtipné, jak si někteří vytáhli snímky termo-kamery GeForce GTX 670 a pokouší se manipulovat veřejností, že se PCB přehřívá a tedy asi dlouho nevydrží. Stačí si stejném francouzském webu najít, jak se zahřálo PCB takového Radeonu HD 4850, dokonce více než GTX 670. A moc dobře víme, že tento referenční Radeon pracuje ještě dnes bez chyb v mnoha dnešních počítačích. Na referenční verzi GeForce GTX 670 není nic špatného, snad jen ten chladič. I když naše testovací karta byla tichá i s ním a klidně bych si ji do PC dal.

 

Náročnější uživatelé ale spíše hledí na nereferenční karty s lepším chlazením, a možná i vyšším taktováním. Hned v úvodu ale říkám, že s tím taktováním to žádná sláva nebude ani s lepším chlazením a kaskádou. Naše karta je vybavena dobrým chladičem, lepším napájením GPU a stejně bylo maximální přetaktování jen o kousek lepší než u referenční karty. K tomu se ale dostaneme až v příslušné kapitole. Velkou devizou modelu od Asusu je opravdu vysoké přetaktování z výroby. Díky němu se už uživatel ani dalším taktováním trápit nemusí, s touto kartou si totiž kupuje vyšší výkon, než má běžná GeForce GTX 680. Nárůst výkonu je v řádu několika procent a GeForce GTX 680 byla překonána ve všech testech. Ohromný GPU Boost se zkrátka pozitivně podepsal na výkonu této karty.

Cenová sonda

Grafika Asus GeForce GTX 670 DCU II – překoná i GTX 680
i Zdroj: PCTuning.cz

V našich obchodech je v tuto chvíli několik GeForce GTX 670 skladem. Nejlevnějším modelem je karta od MSI za rovných 9000 Kč s DPH, zdali vám úspora pár stokorun bude stát za riziko potenciálně hlučnějšího referenčního chlazení, nechám na vás. Nejvýhodnější nabídku tvoří karta od Gigabytu, přetaktovaný model s dobrým chladičem pořídíte za necelých 9600 Kč s DPH. Jde o naprosto neodolatelnou nabídku, karta nabízí výkon GeForce GTX 680 s cenou o dva tisíce levnější. Onen levnější model od Asusu s chladičem DCUII stojí 9990 Kč s DPH. Asus je vždy dražší značkou, nabízí ale opravdu tichý chladič.

 

Přetaktovaná verze karty (tu dnes testujeme) pak stojí ještě o pár set víc. Cena je stanovena na 10 300 Kč s DPH. Výkon je vysoký nad GeForce GTX 680, ta ale stojí jen o tisíc korun víc a to už není zase tak vysoký rozdíl. Osobně radím pár dní / týdnů počkat s nákupem. Karty budou o pár set levnější, nasytí se prvotní zájem a bude více modelů s dobrými cenami. Tipuji, že do prázdnin budou všechny karty z obrázku levnější o 200 až 300 Kč. Záleží na vás, zdali chcete koupit nyní, a nebo si počkáte na drobné snížení ceny.

 

Důležitým faktorem je i další zlevnění Radeonů. AMD už oznámilo výrobcům další drobný pokles cen Radeonů HD 7970/7950. Cena by měla klesnout zhruba o 30 dolarů. To by mohlo u nás dělat minimálně 500 Kč a více. Některé modely klesnou v prodejní síti ještě o víc. Úprava ceny by měla proběhnout na konci tohoto měsíce. Oficiálně sice AMD nic nepotvrdilo, berte to zatím jako spekulaci. Pokud se tak ale stane, pravděpodobně to stále nedonutí nVidii ke slevám. GeForce GTX 670 stále zůstane výhodnější kartou než Radeon HD 7950, i když o kousek dražší. Zajímavým se ale konečně stane Radeon HD 7970, který má celosvětově slabé prodeje (kupci Radeonů nejsou zvyklí na tak vysoké ceny). Levnější modely by mohly být i pod deset tisíc korun. To už je velké lákadlo. No uvidíme jak to dopadne. Škoda jen uživatelů, jenž koupili Radeon HD 7970 hned v lednu, cena už klesla o 2900 Kč a bude dále klesat.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama