Hrajeme na třech monitorech — test AMD Eyefinity
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Hrajeme na třech monitorech — test AMD Eyefinity

Hrajeme na třech monitorech — test AMD Eyefinity

Tomáš Šulc

Tomáš Šulc

8. 3. 2012 03:00 18

Seznam kapitol

1. Eyefinity versus Surround — výhody a nevýhody 2. Jak zprovoznit Eyefinity krok za krokem 3. Testovací sestava, hry a metodika 4. Anno 2070 5. Assassin 6. Batman: Arkham City 7. Battlefield 3 8. Crysis
9. Crysis 2 10. DiRT 3 11. Just Cause 2 12. Mafia 2 13. Metro 2033 14. Splinter Cell: Conviction 15. Test Drive Unlimited 2 16. Závěr

LCD monitor s full HD rozlišením dnes není problém koupit za pět tisíc. Nemáte-li hluboko do kapsy, za cenu jedné highendové grafické karty lze takové panely koupit hned tři a otevřít si cestu k famóznímu hraní. Jaké jsou hardwarové nároky a jak si s netradičními poměry stran poradí nové hry? Ve druhém díle si představíme řešení od AMD.

Reklama
Hrajeme na třech monitorech — test AMD Eyefinity
i Zdroj: PCTuning.cz

Před pár dny jsme vám přinesli první část dvoudílného testu zaměřeného na hraní počítačových her na třech monitorech — recenzi technologie nVidia Surround. V článku jsem celé řešení v krátkosti představil, krok za krokem jej zprovoznil a následoval test celkem dvanácti her v režimech landscape a portrait. Dnes se podobným způsobem zaměřím na konkurenční technologii AMD Eyefinity.

Hrajeme na třech monitorech — test AMD Eyefinity
i Zdroj: PCTuning.cz

nVidia Surround a AMD Eyefinity jsou technologie velmi podobné, v několika detailech se však liší. Jako první své řešení v roce 2009 představilo AMD s generací grafických karet Radeon HD 5000. Ty totiž přinesly podporu více jak dvou panelů současně. K zprovoznění Eyefinity tedy stačí teoreticky jen jedna jakákoliv grafická karta z generace Radeon HD 5000 a novější. Slovo teoreticky je poměrně důležité. Jak už bylo vidět v testu Surround, nároky na výkon grafické karty jsou při hraní na třech LCD velmi vysoké. Pokud nechcete dramaticky snižovat detaily, budete muset tak jako tak sáhnout po dvou kartách zapojených do CrossFire, případně duální kartě. Na druhou stranu máte možnost s jednou levnou kartou vytvořit velkou pracovní plochu. V případě použití více grafických karet či speciálních Eyefinity modelů je pak možné připojit ještě daleko více panelů (teoretické maximum je 24 v Quad CrossFire, šest monitorů na kartu). Tuto možnost nVidia vůbec nenabízí, podporovány jsou vždy maximálně tři LCD. Pro rozběhání Surround jsou navíc vždy třeba dvě grafické karty (případně duální model).

Hrajeme na třech monitorech — test AMD Eyefinity
i Zdroj: PCTuning.cz

Na druhou stranu i Eyefinity má své mouchy. Zatímco u Surround nezáleží na tom, na jaké výstupy monitory zapojíte, v případě Eyefinity musíte vždy využít alespoň jeden DisplayPort konektor. Monitorů s DisplayPort rozhraním je na trhu stále poměrně málo, AMD navíc své karty osazuje mini verzí DisplayPort výstupu. Pakliže máte monitor s DisplayPort rozhraním, stačí jen koupit redukci z mini DisplayPort na klasickou verzi. Ta stojí okolo dvou až tří set korun. Pokud však máte monitory bez DisplayPort vstupu, budete potřebovat aktivní DisplayPort převodník na DVI. Dříve jej téměř nebylo možné sehnat, dnes už to možné je a cena se pohybuje okolo pěti set korun. Příjemným překvapením pro mě bylo, když jsem jej našel přímo v příslušenství k Radeonu HD 7970 od Asusu.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama