MSI HD 7950 3GB TF OC – super taktování i tiché chlazení
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek MSI HD 7950 3GB TF OC – super taktování i tiché chlazení

MSI HD 7950 3GB TF OC – super taktování i tiché chlazení

Z. Obermaier

Z. Obermaier

20. 2. 2012 03:00 23

Seznam kapitol

1. Tichá síla 2. Představení 3. Detaily karty 4. Pohled do nitra karty 5. Porovnání karet a specifikace 6. Testovací sestava 7. Testovací hry a metodika 1/2
8. Testovací metodika 2/2 9. Výsledky některých her 10. Shrnutí výkonu 11. Spotřeba a teploty 12. Přetaktování detailně 13. Závěr

Radeon HD 7950 jsme vám už představili na modelu od Asusu. Nabízel ultra tichý výkon, přetaktování ale nebylo nejlepší. Dnes se podíváme na řešení od MSI, které nabízí také tichý a výkonný chladič, navíc ale přidává i skvělé přetaktování. Nakonec je karta od MSI i levnější, že by ideální Radeon HD 7950? Podívejte se.

Reklama
 MSI HD 7950 3GB TF OC – super taktování i tiché chlazení
i Zdroj: PCTuning.cz

Zhruba před týdnem jsme vám představili Radeon HD 7950, kartu, která je v průměru několik procent nad GeForce GTX 580, v nových DX11 hrách se pak jeví zhruba o deset procent výkonnější. Za stejnou cenu tedy nabízí o kousek vyšší výkon, nižší spotřebu a lepší přetaktování. My jsme v prvotním testu ozkoušeli kartu od Asusu s chladičem DirectCu II. Ten je podle výrobce naprosto tichý i v zátěži, což naše recenze nakonec potvrdila. Nevýhodou budiž ale fakt, že zabere tři sloty, což může být v menších skříních problém. Tři sloty jsou vždy problém hlavně v počítačích hráčů, jenž chtějí krapet ušetřit (proto kupují Radeon HD 7950) a tudíž pravděpodobně nemají desku se sedmi PCI-E sloty. Největším zklamáním bylo pak přetaktování karty, nebylo špatné, ale jinde se podařilo lepší. Náš kousek zkrátka nebyl jeden s kvalitnějším jádrem. Naše karta se vypínala při vyšším napětím OCP/OVP ochranou. Také paměti si nedaly mnoho říci.

Vzhledem k výše napsanému nás velmi zajímalo, jak na tom bude jiný Radeon HD 7950. Kartu nám poslalo MSI a rovnou s velice oblíbeným chladičem TwinFrozr 3. Ten je dávno osvědčeným tichým řešením, takže nemohl zklamat ani tentokrát. Jak se nakonec ukázalo, první výsledky s kartou Asus byly zkrátka ovlivněné horším kouskem. Karta MSI se totiž taktuje naprosto parádně, a to včetně pamětí. Když k tomu připočteme pouze dvouslotový chladič, který je tichý i při vyšším přetaktování, máme zde ideální Radeon HD 7950 v nereferenčním provedení. Také cena by měla být nižší, než se prodává minule testovaný Asus. Zdá se nám tedy, že o tento Radeon z produkce MSI bude zájem.

A aby nebyla dnešní recenze tak „suchá“, podrobně jsem prozkoumali i přetaktování Radeonů HD 7900 včetně vlivu taktu pamětí na výsledný výkon. Podívejme se ale nejprve na slajdu, co vše výrobce u své karty nabízí.

 MSI HD 7950 3GB TF OC – super taktování i tiché chlazení
i Zdroj: PCTuning.cz

První a zcela jasnou vlastností je chladič TwinFrozr 3. Ten by měl nabízet o dvacet procent vyšší průtok vzduchu, nižší teploty a tichý chod. Dále nám slajd ukazuje, že MSI umožnilo změnu napětí GPU i pamětí u své karty. To je ale nějaký omyl, změna napětí pro paměti v Afterburneru aktivována není (možná v novější verzi?). Zatím lze měnit pouze napětí jádra GPU. Samozřejmostí produktů MSI jsou kvalitní součástky splňující vojenské standardy. Karta je z výroby přetaktovaná, proti specifikaci na webu výrobce se ale takty liší. Asi nějaký nedoladěný sample pro média, řekneme si o tom v příslušné kapitole. Pod chladičem se samozřejmě skrývá zcela referenční PCB včetně součástek. MSI v podstatě jen vyměnili chladič a kartou se dále moc nezabývali. Takhle to ale udělali všichni výrobci, jde o běžnou praxi „levných“ modelů. Vše si ukážeme v detailech.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama