Hlavní stránka Hardware Grafické karty Recenze dvou vyladěných GeForce GTX 570
Recenze dvou vyladěných GeForce GTX 570
autor: Tomáš Šulc , publikováno 21.7.2011
Recenze dvou vyladěných GeForce GTX 570

nVidia GeForce GTX 570 není karta, která by vedla žebříčky prodejnosti. Přesto však jde o zajímavý model téměř na vrcholu nabídky. Za osm tisíc nabízí velmi vysoký výkon, stále přijatelný poměr cena / výkon a dobré provozní vlastnosti. Na mušku jsme si proto vzali dvě značně upravené verze: Phantom od Gainwardu a Super Overclock od Gigabytu.


Gainward GTX 570 Phantom

Recenze dvou vyladěných GeForce GTX 570

První testovanou kartou byl Phantom od společnosti Gainward. Za tuto upravenou GeForce GTX 570 dáte o dvě stě padesát korun víc než za nejlevnější dostupnou verzi vůbec. Za tuto cenu dostanete mírně vyšší frekvence, díky kterým má karta o dvě procenta vyšší výkon než referenční provedení. To v poměru cena / výkon kompenzuje malý cenový rozdíl. Dále se dá výkon velmi výrazně navýšit přetaktováním (v průměru o 15 %), což je ale na druhou stranu možné i u referenční verze. I referenční provedení totiž umí zvyšovat napětí na jádře a drtivá většina karet zvládne stejně jako Phantom frekvence přes 900 MHz.

Velkou předností Phantomu by měl být chladič. Ačkoliv vypadá jako dvouslotový pasivní, ve skutečnosti jde o aktivní řešení se třemi ventilátory, které vám ve skříni zabere hned tři sloty. To bude pro majitele dalších karet (například TV Tuneru a dedikované zvukové) velký problém. Na druhou stranu je chladič tichý v klidu i zátěži, ovšem jen do chvíle, než se rozhodnete k dalšímu přetaktování se zvyšováním napětí. Ani v tomto ohledu tedy karta neexceluje a nepřináší žádné větší plus proti referenčnímu provedení.

Pokud koukáte po co možná nejlevnější GeForce GTX 570 (což ovšem vzhledem k ceně karty nedává zase tak velký smysl), nemusí být upravená verze Gainward Phantom špatnou volbou. Na druhou stranu nevidím ani žádný velký přínos v její koupi proti běžné referenční verzi. Ta vám zabere jen dva sloty, její hlučnost bude podobná, OC potenciál také a koneckonců výkon při základních frekvencích jakbysmet, protože přetaktování od výrobce má Phantom spíš jen kosmetické a rozdíl dvou procent v praxi stěží poznáte (40 vs. 41 fps).

Recenze dvou vyladěných GeForce GTX 570

Graf ceny produktu Gainward GeForce GTX 570 Phantom 1280MB DDR5 poskytuje server Heureka.cz

Gigabyte GTX 570 Super Overclock

Recenze dvou vyladěných GeForce GTX 570

V trochu jiné pozici než Phantom je karta Gigabyte Super Overclock, která se mezi GeForce GTX 570 s cenou okolo osmi tisíc zařadí k těm nejdražším a přesto si svou cenu bez problémů obhájí. Jde totiž o dobrou ukázku toho, jak má vypadat upravená verze karty. Už při zvyšování frekvencí nenechal Gigabyte nic náhodě a takt na jádře navýšil o téměř 100 MHz (12,5 %, takt pamětí zůstal původní, propustnost 152 GB / s však dostačuje). Výkon díky tomu vzrostl v průměru o slušných deset procent a karta se tak dostala na dohled GeForce GTX 580, nejvýkonnější jednočipové kartě na trhu. V případě zájmu se dá přetaktování ještě dále zvýšit a tím s přehledem získat kartu s výkonem lehce nad GeForce GTX 580. To však zákazníci kupující OC edice většinou sami nedělají (navíc jak už bylo řečeno, podobně dobrý OC potenciál mají i referenční verze, které si tito uživatelé koupí raději).

Pochvalu si zaslouží chladič. Stále zabere jen dva sloty, drží nízké teploty a byl tichý za všech okolností. Jeho jedinou nevýhodou je držení odpadního tepla ve skříni, na což je dobré pamatovat dobrým průchodem vzduchu skříní.

Celkově na mne Super Overclock edice GeForce GTX 570 udělala dobrý dojem a karta si rozhodně zaslouží pozornost. Předem je však nutné říct, že nejde o kartu pro každého a pokud hledáte ideální poměr cena / výkon, pravděpodobně budete koukat nejvýše po nVidi GeForce GTX 560 Ti / AMD Radeon HD 6950. Pokud však hledáte za všech okolností tichý a výkonný kus hardwaru, který vám navíc budou hardwaru znalí kamarádi a známí závidět, je GeForce GTX 570 v provedení Super Overclock od Gigabyte výbornou volbou. Jde o vynikající kus hardwaru za stále ještě poměrně rozumný peníz (na rozdíl třeba od špičkových verzí GeForce GTX 580, jejichž technologické hračky navíc využijete jen při taktování pod kapalným dusíkem).

Recenze dvou vyladěných GeForce GTX 570
PCTuning Bronze Award, červenec 2011
Gigabyte GTX 570 GV-N570SO-13I Super Overclock
„tichá a přetaktovaná GeForce GTX 570 s výkonem těsně pod GTX 580“

Recenze dvou vyladěných GeForce GTX 570

Graf ceny produktu Gigabyte GV-N570SO-13I poskytuje server Heureka.cz

Poděkování

Za zapůjčení grafické karty Gainward GTX 570 Phantom děkujeme obchodu Alza.cz.

Recenze dvou vyladěných GeForce GTX 570

Za zapůjčení grafické karty Gigabyte GTX 570 Super Overclock děkujeme společnosti Gigabyte.

Recenze dvou vyladěných GeForce GTX 570



Tagy: geforce  nvidia  gtx 570  gainward  phantom  gigabyte  super overclock  gv-n570so-13i  recenze  test  review  rozbor  benchmark  duel  


 
Komentáře k článku
RSS
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
21.7.2011 04:29:34   77.48.179.xxx 163
nVidii GTX 570 od asusu s oznaceni Direct CUII a jsem nadmiru spokojen. Pomer cena vykon byl pro mne jednoznacnou volbou, protoze jsem nemel proste penize na GTX580ku ale preci jsem pozadoval jisty vykon.
21.7.2011 06:59:02   90.182.195.xxx 80
Měl jsem tu čest být 2 dny majitelem Gaiwarda ale vrátil jsem ho mimozemšťanovi páč se mi zdála krapet hlučnější - přece jen cpát vzduch do žebroví je asi jiný kafe než ho přes něj vysávat. Čili kdo rád ticho tomu bych ji malinko nedoporučoval. Podotýkám že nepřetaktovaná,radši ticho než pár procent výkonu. Druhá strana mince je že ale vypadá fakt skvěle a kdo si potrpí na okno , trubice a dělá si z PC hezké "zátiší" tomu se odvděčí velmi zdařile. Pěkný den fšem čtenářům :-)
21.7.2011 07:08:10   85.135.182.xxx 86
Ja som zase úplne spokojný aj z GTX 560TI,výkonu ma dost na tie dnesné hry a ked jej trošičku podkúrim som tam ,za málo penazí vela muziky.
21.7.2011 07:30:48   194.228.197.xxx 80
proč jste nezměřily spotřebu obou 570-tek i po přetaktování???při defaultních taktech nikdo asi nečeká nejaké razantní rozdíly,ale po tom overclocku tipuji spotřebu ještě lehce nad 580GTX při default.
21.7.2011 07:43:43   82.144.132.xxx 23
Ja mam grafickou kartu gtx 570 od gigabyte, pri hrani her metro 2033, Crysis 2 na dx 9, bez problemu ale jak spustim hry jako F.e.a.r 3, dirt 3, Crysis 2 na dx 11, tak muzu hrat max tak minut a pak mi ta hra padne do windows a napise mi to chybu, brouzdal jsme ruzne po internetu a s timhle problemem, nejsem sam, asi ji budu reklmovat, ale jinak herni výkon ma dobry az na to ze muzu hrat jen par her a to od grafiky za 8000 kc je malo..
21.7.2011 08:04:10   82.144.132.xxx 20
viz problem nize.

http://www.zotacusa.com/forum/topic/4778-gtx-570-amp-crash-in-all -dx11-games/
21.7.2011 08:07:38   133.5.165.xxx 51
tak bud mas fyzicky vadnej kus a nebo mas spatne nastavenej system...ani jedno neni chyba grafiky jako takova, bud to reklamuj nebo spis bych zkusil reinstalovat system a instalovat nejnovejsi ovladace. mozna by jsi mohl zkusit monitorovat teploty pred tim padem...
21.7.2011 11:40:27   109.80.86.xxx 00
A zkousel jsi nahrat novy "vga bios" na ktery je v tvojim uvedenem postu odkaz?
Ten by to podle toho, co se tam bavej mel resit...
http://www.gigabyte.com/products/product-page.aspx?pid=3685#bios
21.7.2011 08:13:49   82.144.132.xxx 40
Asi to nebude jen jeden spatny kus, nejsem sam kdo ma takove problemy, mam i7 core dany na 4,5 a teploty max pri zatizeni jsou kolem 70 stupnu a grafika max na 65, takze s teplotama problem nebude.
21.7.2011 08:39:18   46.149.115.xxx 21
no dle tebou odkázaného vlákna vyplývá, že je to problém firmwaru - či Nvidie, pokud to doporučuje, to je fuk - prostě v rámci přijatelnější spotřeby má nízký napájení a ne vždy to zvládne- trochu horší čip a je to - takže si buď zvedni napětí na čipu, nebo lehce podtaktuj
21.7.2011 08:55:04   82.144.132.xxx 20
taky jsem tam neco takoveho cetl, jenze ja nejsem nejaky znaly pc znalec, jsem spise lajk..Mohl bych te poprostit o pomoct jak opravit muj problem, pomoci zvyseni napeti cipu a kdyz ho lehce zvednu tak jak se to projevi a podle jakeho programu se to ma delat a na jake napeti ybch to mel dat. moc dekuji
21.7.2011 09:18:45   194.228.227.xxx 21
Použij třeba MSI Afterburner, 2.0.1 je myslím nejnovější verze. Kolik zvednout musíš vyzkoušet ale na zákl. taktech by mělo stačit max. 1,0V.
Jina kovladače máš předpokládám nejnovější. Stáhneš na stránkách NV.
21.7.2011 09:27:06   178.41.13.xxx 30
Som rád za tento test, lebo karty s chladičmi Windforce 3x od Gigabyte nejako dostávajú v recenziách málo priestoru. Pritom sú to vynikajúce nereferenčné kúsky s výborným chladiacim výkonom a sú veľmi tiché aj v záťaži.
21.7.2011 09:31:04   82.144.132.xxx 00
tak uz to mam stahle. mam tam core voltage(mV) dane na min a nemuzu s tim nic delat, jak to mam udelat abych to mohl posunout, jak jsi mi psal na 1,0 V. dekuji
21.7.2011 09:40:39   194.228.227.xxx 10
V nastavení si zaškrtni příslušné pole pro povolení manipulace s napětím
21.7.2011 09:41:41   194.228.227.xxx 01
jj jedna chybka. Napětí v mV, namísto jak jsem psal ve Voltech
21.7.2011 09:52:53   178.41.13.xxx 11
a tiež nezabudni v nastaveniach Afterburneru zaškrtnúť "zapnúť program pri štarte systému", lebo inak pri reštarte pobeží karta znovu na nižšom napätí.
21.7.2011 10:13:23   82.144.132.xxx 11
Diky kluci, uz to vypada ze to nepada kdyby neco napisi. Jeste jednou dekuji vam
21.7.2011 12:50:09   46.149.115.xxx 11
Holt máš horší kousek - až budeš mít někdy čas, reklamuj
21.7.2011 11:10:51   88.100.201.xxx 46
vermi10 napsal:
Ja mam grafickou kartu gtx 570 od gigabyte, pri hrani her metro 2033, Crysis 2 na dx 9, bez problemu ale jak spustim hry jako F.e.a.r 3, dirt 3, Crysis 2 na dx 11, tak muzu hrat max tak minut a pak mi ta hra padne do windows a napise mi to chybu, brouzdal jsme ruzne po internetu a s timhle problemem, nejsem sam, asi ji budu reklmovat, ale jinak herni výkon ma dobry az na to ze muzu hrat jen par her a to od grafiky za 8000 kc je malo.. 


tak to je zajímavé já mám GTX 470 ref od Gigabyte a jedu s ní na max detaily plynule všechny nové hry v 1920x1080 jak DX9 tak DX11
21.7.2011 13:20:13   46.149.115.xxx 61
to je opravdu strašně zajímavý, že má někdo smůlu na horší čip...
21.7.2011 14:05:55   85.71.138.xxx 02
Citace:
Sundat chladič není těžké a stačí pouze odšroubovat několik šroubků. Pokud se o to však pokusíte, počítejte se ztrátou záruky. Gainward totiž na své karty lepí ochrannou nálepku


Pokud vim, tak u nas neni zakonna zaruka vazana na jakoukoli pecet, nalepku, prelepku ani nic podobneho. Takze zakaznik o zaruku neprichazi...
21.7.2011 14:58:22   194.228.220.xxx 00
ano, ale jak by jsi chtel reagovat na namitku, ze se zbozim bylo nakladano zpusobem, ktery vylucuje odpovednost za vadu zpusobenou neopravnenym nakladanim
21.7.2011 15:37:44   85.71.138.xxx 01
- polud ty sroubky neponesou znamky optrebeni, tak ja sem s tim nic nedelal?
- ze se sloupla teplem?
- ze jestli trvaji na peceti tak necham vypracovat posudek?

Variant jak se branit je spousta. Pokud neni v navodu cesky napsano, ze se chladic nesmi sundat, tak je to jedno....
21.7.2011 21:05:20   83.208.201.xxx 20
Když sundáš chladič a poškodíš nálepku tak tě při reklamaci všude vykopnout ze dveří.

Jestli je fakt pravda že máš na reklamaci i přesto nárok, tak bez soudu ti ho asi neuznaj.
27.7.2011 09:13:09   85.71.79.xxx 00
Může mi někdo prosím poradit, jak tady autor a třeba i vy ostatní nastavil v crysis ve win 7 rozlišení a vyhlazování ?
Mě pokaždé crysis v setupu spadne. Ať volím klávesy nebo zapnu vyhlazování. Je to verze na Steamu. Prosím poraďte.
27.7.2011 16:59:08   89.176.243.xxx 00
Určitě zkontroluj jestli tam máš všechny patche a pokud más podezření na steam tak to zkus cracknout.

Redakce si vyhrazuje právo odstranit neslušné a nevhodné příspěvky. Případné vyhrady na diskuze(zavináč)pctuning.cz

27 čtenářů navrhlo autorovi prémii: 12.7Kč Prémie tohoto článku jsou již uzavřené, děkujeme za váš zájem.
TOPlist
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.