Zvyšují nové ovladače grafický výkon? Testujeme Radeon
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Zvyšují nové ovladače grafický výkon? Testujeme Radeon

Zvyšují nové ovladače grafický výkon? Testujeme Radeon

Tomáš Šulc

Tomáš Šulc

15. 6. 2011 03:00 47

Seznam kapitol

1. Dopadnou Catalysty lépe než ovladače GeForce? 2. Novinky v Catalystech od 9.10 po 10.7 3. Novinky v Catalystech od 10.8 po 11.5 4. Testovací sestava, hry a metodika 5. ArmA II, Assassins Creed 6. Crysis, Crysis 2
7. F1 2010, Far Cry 2 8. GTA: ELFC, Just Cause 2 9. Mafia 2, Metro 2033 10. STALKER, Splinter Cell: Conviction 11. TDU 2, W40k: DoW II, WiC 12. Shrnutí výsledků a závěr

Minulý týden jsme přinesli článek zaměřený na ovladače grafických karet. V něm jsme si vzali na mušku GeForce od nVidie, výsledky ale nebyly nijak valné. Za více než rok zvýšily ovladače výkon karty v průměru jen o slabých sedm procent. Dnes se zaměříme na karty společnosti AMD a už předem mohu prozradit, že tentokrát je to podstatně zajímavější.

Reklama
Zvyšují nové ovladače grafický výkon? Testujeme Radeon
i Zdroj: PCTuning.cz

Minulý týden jsme vám přinesli článek zaměřený na ovladače grafických karet nVidia GeForce. Hlavním cílem našeho zkoumání bylo zjistit, zda nové verze ovladačů opravdu přinášejí slibované nárůsty výkonu, které nVidia pravidelně uvádí ve svých Release notes. Jak si možná pamatujete, výsledky nebyly nijak závratné a od vydání GeForce GTX 470 v dubnu minulého roku vzrostl průměrný výkon ve hrách jen o sedm procent. Pro běžného hráče tak nemá pravidelná aktualizace ovladačů větší přínos a bohatě stačí přibližně dvakrát až třikrát do roka. Výjimkou jsou samozřejmě uživatelé méně rozšířených technologií, jako je SLI nebo 3D Vision, kterým nové ovladače přinášejí podporu do aktuálních her.

Zvyšují nové ovladače grafický výkon? Testujeme Radeon
i Zdroj: PCTuning.cz


„grafické karty AMD Radeon s ovladači zrají jako víno“

Jak už bylo psané v článku minulý týden, samozřejmě se zaměříme také na situaci u druhého hlavního výrobce, kterým je společnost AMD. Její ovladače Catalyst mají co do zvyšování výkonu ve hrách podstatně lepší renomé, které tímto článkem ověříme.

Při plánování druhé části článku jsem stejně jako u nVidie v první řadě řešil výběr vhodné grafické karty. Z možných kandidátů jsem ihned vyřadil už zastaralou modelovou řadu ATI Radeon HD 4000, jichž se uživatelé spíše zbavují a upgradují na novější karty. Stejně tak jsem nesáhnul ani po kartě z nejnovější řady HD 6000. Ty jsou na trhu teprve několik měsíců. Volba nakonec padla na ATI Radeon HD 5870, který je trhu přibližně rok a půl a šlo o první uvedenou kartu z modelové řady Radeon HD 5000. Karta se mezi hráči stala společně se slabší verzí HD 5850 poměrně oblíbená a navíc jde o přímou konkurenci GeForce GTX 470, se kterou jsem měřil výkon v první části.

Zvyšují nové ovladače grafický výkon? Testujeme Radeon
i Zdroj: PCTuning.cz

Protože je dvoudílný seriál zaměřený na běžné uživatele, vyhnul jsem se testování dvou karet zapojených do CrossFire. S těmi by byl nárůst výkonu znatelně vyšší než s jednou kartou (už čistě z principu, že ovladače pravidelně přidávají podporu CrossFire profilů do her a v předchozích driverech CF nefunguje vůbec, případně škáluje špatně), dvě grafické karty má ale v počítači málokdo a výsledky by nebyly vypovídající o situaci s jednou kartou. Testovat obě varianty pak bohužel není z časových důvodů zvladatelné.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama