ASUS a EVGA GeForce GTX 580 – Výkon v zapojení SLI a Tri-SLI
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek ASUS a EVGA GeForce GTX 580 – Výkon v zapojení SLI a Tri-SLI

ASUS a EVGA GeForce GTX 580 – Výkon v zapojení SLI a Tri-SLI

Z. Obermaier

Z. Obermaier

15. 11. 2010 03:00 38

Seznam kapitol

1. Úvod - SLI 2. Asus ENGTX580​/2DI​/1536MD5 3. EVGA GeForce GTX 580 (015-P3-1580-ER) 4. Testovací sestava 5. Testovací hry a metodika 1/2 6. Testovací metodika 2/2 7. AvP, Arma 2, Battlefield 2, BattleForge
8. Crysis Warhead, DiRT 2, Far Cry 2, GTA IV 9. HawX, Just Cause 2, Metro 2033, Resident Evil 5 10. STALKER CoP, World In Conflict, Unigine, Vantage 11. Shrnutí výkonu a spotřeba 12. Tri-SLI a škálování SLI 13. Závěr

Hned v úvodu týdne se budeme opět věnovat novým GeForce GTX 580. Nejdříve vám ukážeme prodejní verze karet od dvou významných výrobců ASUS a EVGA. Dále si tuto dvojici karet spojíme ve SLI a později i do trojitého SLI. Jistě tušíte, že výkon těchto dvou řešení bude ohromný, stejně jako vysoká spotřeba a cena kombinace karet.

Reklama
ASUS a EVGA GeForce GTX 580 – Výkon v zapojení SLI a Tri-SLI
i Zdroj: PCTuning.cz

Dnešní článek bude spíše takovým představením extrémně výkonného řešení, jež si u nás pořídí jen hrstka největší fandů. Nikdy nepůjde o masovou záležitost, jelikož provozovat dvojici grafických karet v Multi-GPU není zase tak jednoduché jak to vypadá na první pohled. Aspektů je spousta, přes pořizovací cenu, potřebnou základní desku, výkonný procesor a také dobrou skříň. Podívejme se nejprve co je potřeba pro fungující SLI z nejvýkonnějších grafik mít, a jaká jsou úskalí a požadavky tohoto řešení.

Kdy se vyplatí SLI a jak na něj

ASUS a EVGA GeForce GTX 580 – Výkon v zapojení SLI a Tri-SLI
i Zdroj: PCTuning.cz

Špatně nainstalovaná dvojice karet

ASUS a EVGA GeForce GTX 580 – Výkon v zapojení SLI a Tri-SLI
i Zdroj: PCTuning.cz

Dobře nainstalované SLI

Prvním předpokladem je základní deska, nestačí ovšem jen podpora SLI, ale také správné rozložení PCI-Express slotů. Pokud má vaše deska dvojici slotů u sebe, je to špatné. Například naše testovací deska Asus Rampage II Extreme je právě deskou na které lze SLI testovat do recenzí, ovšem na domácí dlouhodobé použití to není. Pokud je možné karty osadit jen do slotů hned vedle sebe, je to problém (vidíte na prvním obrázku), horní karta se bude přehřívat a bude hlučná. S takovým SLI si užijete spíše hluk a ne tichý výkon. Platí to i pro karty s tichým chlazením, nikoliv jen pro GeForce GTX 480 z obrázku. Ideální je karty osadit ob jeden slot (vidíte na druhém obrázku), to je nejlepší možné řešení. Obě karty se budou dostatečně chladit a budou stále tiché (neplatí pro GeForce GTX 480). Podmínkou je také samozřejmě deska s možností mít plných x16 PCIe linek v konektorech ob slot a ne pevně daných do určitých slotů.

Základní deska

Pokud SLI, tak jedině na základní desce s možností takovéhoto osazení dvojice grafik. Ideální řešení jsou desky EVGA X58 Classified ve všech verzích, kde najdete i různě dlouhé SLI můstky. Gigabyte GA-X58-UD7 a UD9 také umožňuje takového zapojení karet, stejně jako Asus Rampage III Extreme a MSI Big Bang XPower. Jak vidíte na výběr mezi deskami zase tolik není a jde vždy o drahé desky, já ovšem doporučuji jedině jednu ze jmenovaných. Pokud takovou desku nemáte, používat SLI z ultra High-end grafik není vhodné.

Procesor a paměti

Druhou důležitou komponentou je procesor. Dvojice grafických karet je hodně náročná na výpočetní výkon procesoru a rychlost obsluhy severního můstku s PCI-e rozhraním. Jak sami uvidíte v testu, i Core i7-920 přetaktované na 4GHz bývá mnohdy limitem výkonu. Pokud chcete provozovat dvojici grafik ve SLI, je Core i7-900 jedinou správnou volbou. S každým jeho přetaktováním výkon dále roste, tedy 4 GHz se jeví jako minimum. Pokud chcete dokonce provozovat 3-Way SLI ze tří karet, tam už takové Core i7 nestačí a je nutné šestijádro Core i7-980X na brutálních frekvencích nad 4 GHz. Ideálně tak 5 GHz :), což ovšem není v domácích podmínkách reálné. I já jsem s takovým procesorem na taktu 4,4 GHz bojoval s CPU limitem pro výkon. Troufám si tvrdit, že trojici grafik GeForce GTX 580 dokáže dostatečně "nakrmit" jedině deska EVGA SR-2 Classified s dvojicí šestijádrových Xeonů na frekvenci minimálně 4,5 GHz. To vás ale přijde na dobrých sto tisíc. V běžném desktopu nemá cenu trojici grafik provozovat, díky limitaci výkonem procesoru se třetí karta projeví na skóre jen málo a málokde (ostatně uvidíte sami).

Každá grafická karta jež připojíte do systému, vám "ukousne" stovky MB z vaší operační paměti. S přibývajícím počtem grafických karet tak můžete zjistit, že místo osazených 3 GB máte volnou jen polovinu této kapacity - a to může být ve hrách už problém. Řešením je dostatek paměti a 64-bitový operační systém. Na SLI z grafických karet s 1,5GB vlastní paměti prostě na 32-bitových Windows XP zapomeňte. Doporučení je tedy jasné Windows 7 x64 - minimálně 6GB paměti, 12GB je ideální.

Zdroj

Další veledůležitou komponentou je zdroj. V zhledem k výše popsanému, potřebujete náročnou desku, dvě grafiky a přetaktovaný procesor. Taková sestava si už v zátěži řekne o téměř 900W a s přidáním třetí karty ještě více. Pokud mohu doporučit, jediná volba pro SLI počítač s výše popsanými parametry, je 1000-1200W zdroj od nějakého dobrého výrobce. Těch na trhu mnoho není, tedy lze vybírat jen mezi modely Corsair, Enermax nebo CoolerMaster. Takový zdroj pořídíte někde kolem 6000-8000 Kč s DPH. S počtem 12V větví u těchto zdrojů nebude problém, pro trojici karet mají kabelů dostatek.

Monitor

ASUS a EVGA GeForce GTX 580 – Výkon v zapojení SLI a Tri-SLI
i Zdroj: PCTuning.cz

Zde se dostávám od nutných předpokladů k primárnímu impulsu pro pořízení SLI. Tím je monitor nebo jejich kombinace. Provozovat výkonné SLI na rozlišením nižším než 2560x1600 je nesmysl, jak sami uvidíte v dnešním testu - škálování výkonu ve SLI je v 1920x1200 a 2560x1600 diametrálně odlišné. Pokud máte monitor s menším rozlišením, ani o SLI neuvažujte. Nebude vám téměř k ničemu. Dvojice výkonných grafik má smysl pouze pro hraní na velkém 30" LCD nebo raději dvojici takových panelů. Pokud chcete využít 3D hraní na více než jednom monitoru, je pro vás SLI nutností. Nejnáročnější bude pak 3D Vision Surround na dvou nebo třech LCD. Toto řešení je ale už tak náročné, že v mnoha velmi náročných hrách nebude stačit ani výkon SLI a ke slovu se dostane Tri-SLI.

Skříň

Pokud nebudete celý počítač chladit vodou, což se v tomto případě jistě vyplatí a vše bude ultra tiché, je nutné vybrat dobrou skříň s promyšleným a výkonným chladícím systémem. Všechny výkonné komponenty popsané v této kapitole vyzáří ohromné množství tepla a jeho dostatečný odvod ze skříně je nutností.

Peníze

ASUS a EVGA GeForce GTX 580 – Výkon v zapojení SLI a Tri-SLI
i Zdroj: PCTuning.cz

Tak si to shrňme. Pokud to uživatel myslí se SLI vážně, bude ho taková sestava při dodržení všech předpokladů stát dobrých 110 000 Kč s DPH včetně monitoru (bez monitoru 85 000 Kč). Ušetřit se na nějaké komponentě nevyplatí, jelikož se to může razantně projevit na výkonu nebo jeho omezení. Aby bylo SLI skutečně využitelné naplno, je nutné dodržet výše vypsané. Mnou vypsané produkty berte jen jako náhodně vybrané v obchodě, jistě se lze dostat s cenou i níže pořízením levnějších komponent splňujících požadavky.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama