EVGA GeForce GTX 295 - Duální GeForce na jednom PCB
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek EVGA GeForce GTX 295 - Duální GeForce na jednom PCB

EVGA GeForce GTX 295 - Duální GeForce na jednom PCB

Z. Obermaier

Z. Obermaier

13. 7. 2009 03:00 13

Seznam kapitol

1. Nová GeForce GTX 295 2. EVGA GeForce GTX 295 CO-OP - Představení 3. EVGA GeForce GTX 295 CO-OP - Detaily karty 4. Porovnání karet a specifikace 5. Testovací sestava 6. Testovací hry a metodika 7. Far Cry 2, Left 4 Dead, Fallout 3 8. Call Of Duty 5, Dead Space, Bioshock 9. World In Conflict, Race Driver GRID, Half Life 2 EP2
10. Company Of Heroes OF, Mass Effect, UT 3 11. Enemy Territory, Tomb Raider Underworld, GTA IV 12. Call Of Duty 4, Devil May Cry 4, Crysis Warhead 13. S.T.A.L.K.E.R. CS, Brothers In Arms HH, Mirrors Edge 14. Sacred 2, Tom Clancys HAWX, Arma 2, 3DMark Vantage 15. Shrnutí výkonu 16. Bonus: Quad-SLI 17. Spotřeba, teplota, přetaktování 18. Závěr

O nové GeForce GTX 295 postavené na jednom plošném spoji jistě už každý slyšel. My vám dnes přinášíme exklusivní první českou recenzi, kromě nového zpracování ale karta nepřináší nic nového. Parametry i výkon je shodný s prvotním modelem. Bonusově v recenzi najdete srovnání dalších duálních karet.

Reklama
EVGA GeForce GTX 295 - Duální GeForce na jednom PCB
i Zdroj: PCTuning.cz

Když se v březnu letošního roku objevil první obrázek nové GeForce GTX 295 na serveru VR-Zone, mnozí si mysleli, že jde o nepodařený vtip. Podle všeho totiž mělo jít o řešení postaveném na stejném konceptu jednoho PCB, jako známe u duálních Radeonů konkurence. Zarytí kritici všeho z dílny NVIDIA, nám tvrdili, že tohle zaručeně nepůjde vyobrazeným chladičem uchladit, a karta je holý nesmysl. Bohužel se tito naši "chytrolíni" mýlili, jako vždy.

Hned za pár dní se totiž v nových ovladačích objevuje podpora pro GeForce GTX 295 s jiným označením verze. Původní "sendvičová" GeForce GTX 295 nese označení 05E0.01 a nová karta 05EB.01. Existence nové karty byla tedy oficiálně potvrzena přímo výrobcem a ovladačem. Než jsme ale skutečnou kartu spatřili na vlastní oči, trvalo to ještě několik týdnů/měsíců. První uniknuvší fotografie se objevily někdy na začátku května, tedy zhruba před dvěma měsíci. Od toho okamžiku jsme ale museli na první testy čekat ještě minimálně měsíc, kdy se první test objevil na několika Čínských webech a pak konečně na Guru3D. I když na kartu není žádné NDA, mnoho recenzí se do této chvíle neobjevilo. My máme kartu k dispozici několik týdnů, okolnosti ale umožnily vydat recenzi až nyní (první sample nefungoval).

Nová GeForce GTX 295 je také na okraji zájmu samotného výrobce, a karta je takovým "pokusným králíkem". NVIDIA si s ní vyzkoušela dvě věci. Zaprvé dokázala vměstnat dvě obrovská jádra G200 na jedno PCB běžných rozměrů, čímž dokázala, že to také zvládne. Bude se jí tento koncept hodit pro karty příští generace. A za druhé, okusila nový model marketingové kampaně. NVIDIA byla po dlouhá léta firmou, která striktně vše tajila do vypršení data NDA. Každý, i malý únik informací tvrdě trestala, a zakládala si na této strategii, s tou je ale konec. AMD totiž zvolilo s Radeony HD 3800 a HD 4800 zcela opačnou taktiku, kdy různě vydávali některým novinářům pravdivé i lživé informace, a živili veliký zájem veřejnosti, a debaty o nadcházejících produktech. Tento způsob uvádění karet se osvědčil a AMD s ním slaví úspěchy, a v podstatě je to nic nestojí. NVIDIA na to prý půjde podobně.

Informace o nových produktech budou různými kanály vypuštěny ven, a budou se šířit webem. Zdali jsou pravdivé, či nikoliv nikdo zatím asi nebude schopen posoudit a dozvíme se časem. To v prvních fázích také nebude podstatné, o mnoho důležitější bude skutečnost, že se o kartách bude mluvit a zájem o ně bude stále živen právě takovými kusými střípky. Pro uvedení 40nm DX11 grafických karet nám NVIDIA slibuje právě takový scénář. Většinu informací o kartách prý budeme vědět dlouho před jejich uvedením, což dává lepší prostor pro natěšení uživatelů. Pokud je to pravda, tak se ale si očekávaných karet nedočkáme příliš brzy, protože nyní o nich nevíme ještě téměř nic.

Dvě jádra na jednom PCB

Koncepce duální karty na dvou PCB má mnoho nevýhod, které nový koncept řeší. Nejdůležitějším aspektem je cena, vyrobit dva složité spoje je drahé. Vymyslet a vyladit jedno PCB je také složité a drahé, pokud jej ale jednou máte, do budoucna si ušetříte mnoho starostí s jeho vývojem a jste schopni jen stávající návrh upravit a uvést na trh. Uvedení GeForce GTX 295 na jednom PCB tedy nezlevňuje výrobu této karty, jak by se mohlo zdát, ale až příštích duálních řešení. Osobně si myslím, že těchto karet bude vyrobeno jen několik sérií, a časem se zcela vytratí z trhu. Na Computexu karty předváděl každý, a v cenících se s nimi setkáme, v praxi už to bude horší.

EVGA GeForce GTX 295 - Duální GeForce na jednom PCB
i Zdroj: PCTuning.cz

Další nevýhodou "sendviče" je nutnost mechanického spojení obou PCB a zkoncipování oboustranného chlazení. Toto řešení stojí více úsilí, více materiálu na chladič a samozřejmě více peněz. Chladič na nové GeForce GTX 295 sice není ideální, je ale mnohem zajímavější a účinnější než ten původní. S další kartou se už možná dočkáme řešení, kdy bude veškerý horký vzduch vyfukován ze skříně, jako u Radeonů. Nespornou výhodou je také možnost výroby alternativních chladičů, které zvládne namontovat i běžný uživatel doma. Pro starší kartu připadal v úvahu jen oboustranný vodní blok, na novou kartu se ale jistě objeví i výkonná vzduchová chlazení, třeba od Arctic Cooling. Abych to shrnul, jedno PCB se dvěma jádry je mnohem příjemnější a efektivnější řešení. Ani karta už není tak těžká a monstrózní na pohled. Budoucnost duálních karet je od této chvíle už jen Single-PCB (i když duální profi CUDA sendvič se čtyřmi jádry si dovedu představit).

Co čekat od nové verze?

Spíše si řekněme co nečekat. Vzhledem ke stejným parametrům, nečekejte vyšší výkon. Škoda, že výrobce novinku nezatraktivnil i vyššími frekvencemi, mohla by se lépe prodávat. Také výrazně vyšší přetaktování bych nečekal, ale nechejme se překvapit. Nejzajímavějším měřením bude teplota a provozní vlastnosti. Pokud máte původní GeForce GTX 295, tak pro vás zřejmě tato karta nebude znamenat žádný impuls k výměně. Pro nové zákazníky by ale mohla znamenat lepší alternativu k prvotní verzi. Zatím neznáme českou cenu (edit: 11 000 Kč s DPH), ale bude zřejmě stejná jako u starší karty. Na položené otázky se pokusíme odpovědět v dnešním testu.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama