bleskovka-radeon-hd4870-x2-s-catalyst-9-1
Hardware Článek Bleskovka - Radeon HD4870 X2 s Catalyst 9.1

Bleskovka - Radeon HD4870 X2 s Catalyst 9.1

Z. Obermaier

Z. Obermaier

31. 1. 2009 01:00 89

Seznam kapitol

1. Úvod - virální marketing 2. Testovací sestava 3. Testovací hry a metodika 4. Měření výkonu a závěr

Ve čtvrtek byly vydány dlouho očekávané ovladače Catalyst 9.1 pro grafické karty ATi Radeon. My vám přinášíme měření výkon v obvyklých dvaceti hrách. Potvrdí se očekávání vysokého nárůstu výkonu, nebo se výkon poroste jen málo? Odpovědí budiž dnešní krátký testík.

Reklama
Bleskovka - Radeon HD4870 X2 s Catalyst 9.1
i Zdroj: PCTuning.cz

Na začátku ledna uváděla na trh NVIDIA svou grafiku GeForce GTX 295. Jedna z mnoha recenzí se ale v zásadním detailu lišila od ostatních. Byly v ní použity (pro několik testů) ovladače označované jako Catalyst 9.1 Beta. Tento driver ale neměl s Catalyst 9.1 nic společného a tuto testovací verzi uvolnila AMD/ATi na svém ftp ke stažení (jednalo se o nějaký Catalyst 8.12 Hotfix).

Zmíněný test na Německé stránce způsobil opravdový poprask. Příznivci ATi na mnoha fórech žasli nad skvělým výkonem, s kterým byl Radeon HD4870X2 výkonnější než GeForce GTX 295. Bystří ale věděli, že zázraky se nedějí a test není možné brát vážně. Což se také prokázalo.

Zjistilo se, že v oné Beta verzi nefunguje Anizotropní filtrování a proto jsou fps tak vysoké. Autor testu byl dokonce požádán aby své měření dokázal a opakoval, což odmítl a tím výsledek kompletně zdiskreditoval. Aby toho nebylo málo, použili marketingoví experti AMD výsledky tohoto špatně provedeného testu pro svou prezentaci, která se jmenovala "Radeon HD4870X2 je stále výkonnější řešení". Tuto porci slajdů pak posílali distributorům v domnění, že ti asi realitu neznají.

Osobně si myslím, že AMD si touto prezentací hodně uškodilo a nebyl důvod se nechat takto nachytat. Tohle vše předcházelo uvedení ovladačů Catalyst 9.1, ve které fanoušci Radeonů vkládali možná až nereálné naděje (utvářené oním špatným testem). Ovladače byly předevčírem uvolněny. My se dnes v krátké "Bleskovce" podívejme, jak si Radeon HD4870X2 polepšil a zda se výrazněji přiblížil GeForce GTX 295 - jak někteří pod vlivem vyjmenovaných okolností očekávali.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama