nvidia-geforce-gtx-295-exkluzivni-preview
Hardware Článek NVIDIA GeForce GTX 295 - Exkluzivní preview

NVIDIA GeForce GTX 295 - Exkluzivní preview

Z. Obermaier

Z. Obermaier

18. 12. 2008 02:00 70

Seznam kapitol

1. Úvod - souboj titánů ... 2. Představení karet 3. Testovací sestava 4. Testovací hry a metodika 5. Fallout 3 6. Call Of Duty 5
7. Left 4 Dead 8. Far Cry 2 9. Dead Space 10. GTA IV 11. Shrnutí výkonu 12. Závěr

Od letošního léta se na internetu objevily desítky spekulací a zaručených zpráv, týkající se další duální grafické karty GeForce. Některé informace byly pravdě blíže, některé nikoliv. Na všechny dříve zveřejněné zprávy ale můžeme s klidem zapomenout, karta je fyzicky zde a my vám jí nyní ukážeme. Naše recenze nebude exklusivní pouze u nás, ale v celosvětovém měřítku - kartu dnes představí pouze deset nejvýznamnějších webů světa.

Reklama
NVIDIA GeForce GTX 295 - Exkluzivní preview
i Zdroj: PCTuning.cz

Od května roku 2005 do srpna 2008, držela pomyslné žezlo nejvýkonnějšího grafického akcelerátoru vůbec, společnost NVIDIA. Grafické karty GeForce si dokázaly držet výkonnostní převahu déle než tři roky. Během této doby se na vrcholu vystřídala GeForce 8800 GTX, GeForce 8800 Ultra, GeForce 9800 GX2 a GeForce GTX 280. Ani na jednu z těchto karet, konkurenční Radeon nestačil a na svou chvíli teprve čekal. Renesance značky ATi se ale letos dostavila, a nástup jádra RV770 způsobil opravdový poprask. Situace se načas stala velmi nepřehledná, hlavně pro zákazníka. Ceny karet GeForce jednu chvíli drasticky klesaly, poté opět stoupaly. Objevovaly se nové modely, a na trhu zavládl zmatek.

Současná situace

Ve střední třídě bojovali oba výrobci o "výkonnější" model všemi zbraněmi, a přesto jsou rozdíly jen několik fps pro jednu, nebo druhou kartu. V high-endu je ale od srpna jasno, duální Radeon HD4870 X2 sesadil stávajícího krále výkonu a zaujal jeho místo. Již čtyři měsíce je tedy nejvýkonnější grafickou kartou na trhu. Nebudeme rozebírat výhody a nevýhody Multi-GPU řešení, které je dnes již celkem solidně odladěné. Většinou se už nesetkáme ani s obávaným micro-stutteringem a škálování druhého GPU je ve většině her slušné. I přes jistý zmatek a nepokoje v nižším segmentu trhu, byl v nejvyšší třídě relativně klid. Na výkon duálního Radeonu žádná dnešní GeForce zkrátka nedosáhne (neplatí to samozřejmě pro všechny hry).

NVIDIA GeForce GTX 295 - Exkluzivní preview
i Zdroj: PCTuning.cz

Podívejme se na současný trh s grafikami a shrňme si jeho fakta. Až to této chvíle, měla NVIDIA nejvýkonnější jednočipovou grafickou kartu na trhu (GeForce GTX 280), také nejvýkonnější grafické řešení patří této společnosti. Ptáte se co mám na mysli? Zapojení trojice grafik GeForce GTX 280 v Tri-SLI. Na herní výkon třech těchto karet nestačí ani dva Radeony HD4870 X2 v CrossFire X, to je prostě fakt. Zeleným ze Santa Clary tedy chybí pouze jediný dílek do kompletního mozaiky grafického lídra - nejvýkonnější grafika do jednoho PCIe slotu (byť je to duální řešení). Souboj o nejvýkonnější grafickou kartu roku 2009 je u konce. Právě nyní našel Radeon HD4870 X2 svého soupeře.

Co nás čeká nyní ?

Na konci léta nastala stejná situace jako na začátku roku. V době (leden 2008), kdy se objevil první duální Radeon HD3870 X2, přezbrojila NVIDIA na pokročilejší výrobní proces a použila 65nm jádro G92 k sestrojení své duální karty - GeForce 9800 GX2. Tato karta byla uvedena o dva měsíce později, než duální Radeon. Jednalo ze spíše o marketingový tah, kdy si NVIDIA potřebovala výrazněji pojistit titul "nejvýkonnější grafika světa". To se jim samozřejmě podařilo, nebyl to ale jediný triumf. Tato karta se totiž přímo fantasticky prodávala, což čekal při jejím uvedení málokdo. Věřili byste, že se za první měsíc prodalo u nás několik tisíc kusů těchto karet? Je tomu skutečně tak. Přitom připomínám, že cena začínala na 13 000Kč.

Proti Radeonu HD4870 X2 staví dnes NVIDIA novinku GeForce GTX 295, která stejně jako GeForce 9800 GX2 čekala s uvedením na menší 55nm výrobní proces. Po čtyřech měsících, se NVIDIA s touto kartou opět pokusí ukořistit žezlo krále výkonu. A není pochyb, že se jí to podaří (jak dokáží i testy). Trvalo to sice déle, než na začátku roku, ale nakonec se to ještě před koncem roku stihlo. Opět se nepočítá s tím, že by se jednalo o masově prodávaný produkt. Cena bude vyšší, a nynější situace na největších trzích není zrovna dobrá. Spotřebitelé v USA zkrátka šetří, a prodeje váznou. Jde ale hlavně o "demonstraci síly" a produkt, který zaručí výrobci titul majitele "nejvýkonnější karty planety", o nic menšího zde nejde.

NVIDIA GeForce GTX 295 - Exkluzivní preview
i Zdroj: PCTuning.cz

V dnešním testu proti sobě tedy stojí vyzyvatel GeForce GTX 295 proti Radeonu HD4870 X2, který se pokusí svůj titul obhájit. Vzhledem k oficiálnímu uvedení této karty na trh až příští rok, nebude náš dnešní test kompletní. Dnes si přečtete pouze jakési představení karty a jejích potenciálních možností. V den uvedení grafiky (8.1.2009) na trh, pak vydáme kompletní test se vším všudy. Dnes se podíváme na šest nejnovějších her, a budeme srovnávat pouze s duálním Radeonem. V lednovém plném testu, srovnáme výkon ve dvaceti hrách s dalšími kartami. Pro ilustraci výkonu GeForce GTX 295 nám ale první várka her jistě postačí.

Tuto strategii s rozdělením testu na dvě části zdůvodňuje NVIDIA takto: Nyní v prosinci budou zveřejněny pouze základní herní testy, zbytek her (spotřeba + termální vlastnosti) až v lednu. Důvod je, že si chceme nechat na leden většinu materiálu pro oficiální launch na trh, aby i potom bylo v recenzích co napsat a byly zajímavé.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama