duel-zalman-vs-thermaltake-uchladi-hd4850
Hardware Článek Duel: Zalman vs. Thermaltake - uchladí HD4850?

Duel: Zalman vs. Thermaltake - uchladí HD4850?

Filip Eckstein

Filip Eckstein

26. 11. 2008 01:00 27

Seznam kapitol

1. Úvod a hardware 2. Metodika a testovací podmínky 3. Podrobná specifikace 4. Inspekce: Thermaltake CL-G0102 DuOrb 5. Inspekce: Zalman VF1000 LED
6. Teplotní testy GPU 7. Teplotní testy PCB 8. Test hlučnosti 9. Hodnocení a závěr

Dnes se podíváme na zoubek dvěma chladičům grafických karet, a to Zalman VF1000LED a Thermaltake DuOrb. Na trhu už jsou tyto dva kousky sice už nějakou tu dobu a dokonce se utkaly u nás v testu na GeForce 8800GTS. Jak si ale povedou s novým vyzyvatelem - Radeon HD4850? Překonají i nový Thermalright T-Rad2?

Reklama

Zalman vs. Thermaltake...

Je to ještě poměrně nedávno, co jste si zde na PCtuningu mohli přečíst článek věnující se právě těmto dvěma chladičům. Tenkrát jsme se testovali na 8800GTS a výsledky nijak marné nebyly. Jelikož je ale nových chladičů věnovaných konkrétně sérii HD48** na trhu zatím jen velmi málo a přibývají jen velmi pomalu - viz. Thermalright T-Rad2, i na tyto dva zástupce se mnoho uživatelů bude muset obrátit. Oba dva výrobci totiž na seznam kompatibility připsali právě i nové série grafických akcelerátorů. Je tedy z toho mála chladičů, které máme zatím na výběr, Thermaltake DuOrb  a Zalman VF1000LED, tou správnou volbou?

Duel: Zalman vs. Thermaltake - uchladí HD4850?
i Zdroj: PCTuning.cz


... jak si povede nový T-Rad 2 v porovnání s referenčním chladičem?

V kombinaci s HD4850 samozřejmě známe i další zástupce podporovaných chladičů, jako například Accelero S1 nebo Thermalright HR-03-GT. Nebojte se ale, jistě vás o nic neošidíme, jelikož právě mezi těmito dvěma kousky se bude odehrávat příští duel...

Měl bych měnit?

Je pravda, že většinou má právě náhrada původního továrního chladiče za model alternativní a patřičně kompatibilní pozitivní efekt. Zejména pak v případě, že jsme jím osadili grafický čip nějaké velmi výkonné karty (nebo alespoň opravdu žhavého monstra; viz. HD4850 nebo 8800GTS), které se mnohdy spíš něž jako akcelerátor chovají jako ústřední topení. To nelze samozřejmě vyvrátit.

Duel: Zalman vs. Thermaltake - uchladí HD4850?
i Zdroj: PCTuning.cz

Před koupí chladiče samotného je tedy zapotřebí si položit hned několik otázek. Proč; jaký a za kolik. První otázka bývá většinou kladně zodpovězena třemi nejčastějšími důvody - tišší chod, přetaktování a přehřívání. Pokud trpíte alespoň jedním takovým problémem, stačí už jen zvolit ten správný kousek, nesmíme se ale hned unáhlovat - pokud výrobce na svých webových stránkách tvrdí, že je s vaší grafickou kartou vámi vyhlédnutý chladič kompatibilní, ještě nutně neznamená, že je tím nejvhodnějším kouskem na trhu. Není všechno zlato, co se třpytí. O tom se koneckonců přesvědčíme i v dnešní recenzi. Abych nezapomněl - důležitým faktorem při výběru nového chladiče je i jeho cena. Nemá smysl brát zbytečně předražené kusy, příliš šetřit se ovšem také nevyplácí. Člověk musí být při vybírání pečlivý, nekupujeme přece žádnou redukci nebo obyčejný kabel, ale chladič, který se cenově už zase pohybuje někde úplně jinde.

Kdy měnit

  • když výměnou zajistím tišší chod počítačové sestavy

  • když mám v plánu taktovat

  • když jsou naměřené teploty čipu a napěťových regulátorů příliš vysoké a mohli by tak ohrozit životnost grafické karty

Kdy neměnit

  • když má grafická karta netrpí ani jedním z výše zmíněných bodů

  • nejsem zručný nebo si alespoň někde nepřečtu souhrn pravidel, které musím před, během a po montáži dodržovat (článek podrobně se věnující této tématice se připravuje)

  • když nemám zakoupený chladič, který v seznamu podpory nemá uvedený můj typ grafické karty

A jak to vypadá se zárukou?

Mnoho z vás si jistě klade otázku na to, jak to vlastně bude probíhat v případě nějaké závady zapříčiněné pochybením výrobce. Ani s tím si však nebudete muset lámat hlavu. Stačí totiž alternativní chladič zase zpětně zaměnit za chladič původní. Reklamace by vám tak měla být bez problémů uznána - alespoň to vyplývá z průzkumu u několika českých prodejců výpočetní techniky a příslušenství.

Testovací grafická karta

Dnešní duel se bude stejně jako minulý test odehrávat "na bedrech" grafické karty Sapphire ATI Radeon HD4850 (referenční vzor), která je nechvalně známá právě svými poměrně vysokými teplotami a mimo jiné také mimořádně hřejivými napěťovými regulátory, které v mnoha případech právě díky výměně chladiče zavinily předčasnou "smrt" karty. Při výměně chladiče je tedy striktně nutné na těchto pár nenápadných mosfetů dávat skutečný pozor a vybavit je alespoň nějakým tím hliníkovým heatsinkem.

Duel: Zalman vs. Thermaltake - uchladí HD4850?
i Zdroj: PCTuning.cz


... jak si povede nový T-Rad 2 v porovnání s referenčním chladičem?

Duel: Zalman vs. Thermaltake - uchladí HD4850?
i Zdroj: PCTuning.cz


"Nahatá" HD4850

Nyní si ještě ve stručnosti uvedeme podrobnější specifikace našeho "pokusného králíka".

HD4850 512

GeForce 8800 GTS 512

grafický čipATI Radeon HD4850GeForce 8800 GTS
typ jádraRV670G92
technologie výroby55 nm65 nm
paměť512MB DDR3512MB DDR3
rozhraníPCI-E 2.0 x16PCI-E 2.0 x16
šířka paměťové sběrnice256it256bit
frekvence jádra625 MHz650MHz
frekvence pamětí1986MHz1940MHz
přídavné napájeníverze 10verze 10
cenaasi 5000 Kč s DPHasi 6000 Kč s DPH
Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama