nvidia-geforce-9800-gx2-test-nejvykonnejsi-graficke-karty-na-trhu
Hardware Článek NVIDIA GeForce 9800 GX2, test nejvýkonnější grafické karty na trhu

NVIDIA GeForce 9800 GX2, test nejvýkonnější grafické karty na trhu

Z. Obermaier

Z. Obermaier

18. 3. 2008 01:00 257

Seznam kapitol

1. GeForce 9800 GX2 - úvod 2. GeForce 9800 GX2 3. GeForce Asus EN9800GX2 4. Testovací sestava 5. Spotřeba a přetaktování 6. World In Conflict DX9 7. Company Of Heroes: Opposing Fronts DX9 8. Supreme Commander: Forged Alliance
9. Crysis DX9 10. Bioshock DX9 11. Unreal Tournament 3 12. Call Of Duty 4 13. Half Life 2: Episode Two 14. Lost Planet DX9 15. Dojmy a závěr

Na uvedení tohoto duálního řešení čekáme dlouho, a po několikerém odložení jsme se jí právě dočkali. Již dávno před dnešním dnem, se spekulovalo nad výkonem a tento test spolu s dalšími tyto spekulace konečně ukončí. O tom, že tato karta se bezpečně umístí na pomyslném výkonnostním trůnu nemohlo být pochyb a také se tento předpoklad plně potvrdil.

Reklama

Společnost NVIDIA panuje nejvýkonnějším grafickým řešením pro desktopy mnoho měsíců a s klidem mohu dnes již říci, že i let. Karty GeForce 8800 GTX a 8800 Ultra jsou i dnes po více než roce své existence na trhu, stále nejvýkonnějším řešením pro počítačové hráče. V absolutním high-endu před časem rozvířil vody pouze konkurenční Radeon HD3870 X2, který je dnes jediným schopným konkurentem pro zmíněné grafiky GeForce. Jinak jsou ale "vody" v nejvyšším segmentu trhu stojaté a dlouho se jejich hladina výrazně nerozvlnila nějakou novinkou od NVIDIE. To ale samozřejmě neznamená, že tento výrobce usnul a nic nepřipravoval - právě naopak. Po velice úspěšných grafikách s jádrem G92 - GeForce 8800 GT, 8800 GTS 512MB a první GeForce deváté generace GeForce 9600 GT s G94, přichází dnes další počin.

NVIDIA GeForce 9800 GX2, test nejvýkonnější grafické karty na trhu
i Zdroj: PCTuning.cz

Tím není nic menšího než duální "sendvič" GeForce 9800 GX2. Výrobce má s touto kartou velké plány a nese s sebou vysoké ambice. Toto řešení by mělo porazit absolutně vše, co se dnes na trhu s grafikami dá pořídit a to včetně konkurence tak i vlastních high-end řešení. Technické řešení si probereme až dále v článku, pojďme se ale spíše zamyslet nad obecnými souvislostmi.

Koncept duálního řešení

Konkurence svou duální kartu již na trhu má a NVIDIA zkrátka nemohla zůstat pozadu. Otázka tedy nebyla, zda také oni přinesou duální kartu - to bylo jasné, že ano. Možné dohady ale zřejmě byly kolem jejího řešení. Zkusit to podruhé a lépe se "sendvičem" a nebo spojit dvě jádra na jednou PCB? Vyhrálo první a také levnější řešení. Udělat totiž jediné PCB se dvěma jádry a spojit je Multi-GPU je mnohem náročnější než spojit dvě jednodušší PCB pomocí SLI můstku a vytvořit v podstatě úplně obyčejné SLI - byť v kompaktní podobě.

NVIDIA GeForce 9800 GX2, test nejvýkonnější grafické karty na trhu
i Zdroj: PCTuning.cz

Kompaktní SLI ze dvojice karet GeForce 8800 GTS 512MB, které se skrývá "pod kapotou" novinky GeForce 9800 GX2 totiž znamená klíčový pokrok pro uživatele grafických řešení NVIDIA a procesorů Intel. Tito uživatelé používající čipsety Intelu neměli dosud možnost si pořídit dvojici grafik do SLI a byli tím značně omezeni. Jednání o poskytnutí licence na technologii SLI výrobci procesorů spočinula na mrtvém bodě, a spíše čím dál více míří do nebezpečné roviny zejména pro NVIDII. Nativní spojení grafik ve SLI na jiných čipsetech než nForce je tedy v nedohlednu a jediné řešení je právě pořízení si dnes testované novinky.

SLI konečně na čipsetech Intelu

Celá koncepce a prvotní myšlenka této karty pochází právě ze snahy uspokojit nadšence toužící po SLI na čipsetech Intel. Tímto chce NVIDIA spoustu těchto nadšenců uspokojit a myslím, že se to i podaří. Už z tohoto důvodu není tato karta určena běžným uživatelům a proto je i její cena na dnešní poměry značně vysoká - platíme zde za exklusivitu. Potvrzuje to i výrobce, a tyto karty vyrábí pouze na firemních linkách NVIDIE a jen v omezené měsíční produkci. Těchto karet se nebude po světě toulat mnoho, a žádný třetí výrobce nemá povoleno je vyrábět na svých vlastních linkách. Vadit to ale asi nebude, poptávku se určitě podaří pokrýt a za tři měsíce bude tato karta nahrazena zcela novým jednočipovým řešením.

Rozložení sil na trhu

NVIDIA GeForce 9800 GX2, test nejvýkonnější grafické karty na trhu
i Zdroj: PCTuning.cz

Obrázek ukazuje rozložení trhu na konci tohoto měsíce. Karta GeForce 8800 Ultra bude konečně nahrazena právě tímto duálním řešením GeForce 9800 GX2. Výrobce si je vědom faktu, že duální Radeon HD3870X2 není pro jeho starší i novější high-end adekvátní konkurencí a zařadil jej vedle starší GeForce 8800 GTX - což plně odpovídá skutečnosti. V dubnu tedy bude žebříček karet od nejvýkonnější tento: GeForce 9800 GX2, GeForce 9800 GTX + Radeon HD3870X2, GeForce 8800 GTS 512MB, GeForce 8800 GT. Tímto tedy ještě jednou upozorňuji, že nová GeForce 9800 GX2 není přímým konkurentem pro duální Radeon HD3870X2 konkurence! Nová GeForce byla vždy koncipována jako výkonnější a nechápu, proč někteří očekávali opak. Technologie SLI je dnes velmi slušně vyladěna a není důvod proč nevěřit, že výkon nebude vysoký stejně jako při použití dvojice karet v klasickém SLI.

NVIDIA GeForce 9800 GX2, test nejvýkonnější grafické karty na trhu
i Zdroj: PCTuning.cz

Co nás ještě čeká

Za týden bude uvedena další karta - GeForce 9800 GTX. Specifikace jsou všeobecně známé a nemá cenu se jimi dnes zabývat. Spolu s touto grafikou bude uvolněno embargo na jednu specialitu - Quad SLI ze dvou GeForce 9800 GX2. Na to jak se povede NVIDII škálovat výkon na dvou duálních kartách jsem tedy opravdu zvědavý, osobně bych ale žádné zázraky nečekal. Výkon Quad SLI ze dvou duálních GeForce uvede NVIDIA pomocí "počítače snů". Bude se jednat o sestavu na desce s nForce 790i Ultra SLI, v kompletní ESA skříni s vodním chlazením a zdrojem. Tato sestava bude putovní "demonstrace síly" nové herní platformy a bude prezentována i v české republice.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama