radeon-hd-3870x2-1gb-novy-hrac-v-high-endu
Hardware Článek Radeon HD 3870X2 1GB - nový hráč v high-endu

Radeon HD 3870X2 1GB - nový hráč v high-endu

Z. Obermaier

Z. Obermaier

30. 1. 2008 01:00 145

Seznam kapitol

1. Úvod - nový král high-endu? 2. Radeon HD3870X2 - Dvouhlavá saň 3. Asus Radeon HD3870X2 1GB 4. Testovací sestava, spotřeba a přetaktování 5. Testy 6. Závěr

O duálním Radeonu pro high-end se mluvilo již mnoho let. Až s novým a úspornějším jádrem RV670 se myšlenku podařilo zrealizovat a duální karta s vysokým výkonem je na světě. Výrobce nasadil na tento produkt velmi solidní cenu, a pozice dosud nejvýkonnější karty je vážně ohrožena. Vrátí se opravdu ATi zpět na pomyslný grafický trůn? Uvidíme, co ukáží reálné testy.

Reklama

Před dvěma lety byly jasnou jedničkou na trhu s grafickými kartami pro hráče, produkty firmy ATi. Od velmi úspěšných Radeonů R9000 až po gigantický úspěch řady X1900. Těsně před příchodem nové generace R600 ale došlo k odkoupení ATi výrobcem procesorů AMD a od té chvíle měla grafická divize jen problémy. Stále odkládání další generace grafických karet využila konkurence a přinesla do té doby nevídaný produkt s nadčasovým výkonem - GeForce 8.

S velkým zpožděním uvedený Radeon HD2900XT ale neměl dostatek výkonu, aby svého konkurenta porazil a karta se stala neúspěchem firmy. Z obchodního hlediska to byl totiž absolutní propadák, téměř nikdo ji na celém světě nekupoval a samotná AMD přiznává, že se jich prodalo žalostně málo (snad kromě naší republiky, kde má ATi enormní fanouškovskou základnu - jinde nezvyklou).

Už v té době výrobce "koketoval" s myšlenkou vyrobit duální kartu a tím mnohonásobně navýšit slabší výkon jádra R600. Obrovská spotřeba a vysoké pracovní teploty čipu ale tento koncept znemožňovaly realizovat. Nakonec se objevilo několik duálních modelů, kde si úspěšně toto řešení ATi vyzkoušela (v listopadu byl uveden duální Radeon HD2600X2). Čekalo se na novou revizi grafického jádra s menší spotřebou a menším tepelným vyzařováním. To se objevilo před pár měsíci v podobě RV670 a nových Radeonů řady HD3800. Výkonem se nové jádro od předchozího příliš neliší, teploty a spotřeba jsou ale výrazně nižší - v dokončení vysněné duální karty tedy již nic nebránilo.

Radeon HD 3870X2 1GB - nový hráč v high-endu
i Zdroj: PCTuning.cz

První vzorky duálního řešení byly dokonce vidět už při uvedení grafických karet HD3800. Řešení tehdy bylo již hotové a nezbývalo než čekat, až se karta finálně doladí a může přijít na trh. Očividně s kartou mnoho technických problémů nebylo a ta se dostala na trh, tak jak bylo původně ohlášeno. Myslím si, že se celý ten čas čekalo pouze na doladění ovladačů, které jsou v tomto případě důležitější než cokoli jiného. Kvůli opravě ovladačů dokonce AMD/ATi uvedení karet o několik dní odsunuli - aby stihli opravit několik zásadních chyb.

Ovladače jsou hotové, karty jsou na trhu. Výrobce nasadil velmi lákavou cenu 9500Kč s DPH a ta jistě bude velkým pokušením pro mnoho uživatelů. Pod deset tisíc a výkon rovnocenný kartám o třetinu dražším? To by si dal líbit každý. Podle prvních cen v našich obchodech se zdají být obchodníci rozumní a ceny dodrželi.

Mnozí mluví o Radeonu HD3870X2 o samozřejmém pokořiteli high-endu konkurence, výsledky ale nejsou tak jednoznačné a jsou hry kde se prostě MultiGPU zapojení tolik neprojeví. Je totiž nutné si uvědomit, že se jedná stále o CrossFire, byť v kompaktní podobě. Neduhy a problémy právě tohoto zapojení se projeví i u této karty, a to bez výjimek. To ostatně platí i pro využití této karty. MultiGPU se výkonově projeví pouze u vysokých rozlišení, a nárůst výkonu u nízkých nebude vysoký. Karta má vysoké ambice, podaří se jí zaujmout první místo a připravit o trůn již více než rok vládnoucí GeForce 8800? Uvidíme na konci tohoto článku.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama