western-digital-raptor-disky-s-rychlosti-f1
Úložná zařízení Článek Western Digital Raptor - disky s rychlostí F1

Western Digital Raptor - disky s rychlostí F1

Tomáš Šulc

Tomáš Šulc

8. 7. 2007 01:00 74

Seznam kapitol

1. Úvod 2. Představení začíná - testované produkty 3. Testovací sestava a metodika 4. Výsledky testů s grafy 5. Postřehy a zkušenosti 6. Zhodnocení výsledků a závěr

Náš nedávno uvedený test pevných disků se vám podle ohlasů velmi líbil, a proto jsme se rozhodli připravit další. Tentokráte jsme se podívali na opravdové lahůdky, pevné disky Western Digital Raptor pyšnícími se 10 000 otáčkami za minutu. Vyplatí se vám koupě těchto velmi rychlých mazlíčků?

Reklama

Velmi nás potěšilo, že se vám náš předchozí test pevných disků zalíbil a dnes bychom na něj rádi nepřímo navázali v testu výkonných pevných disků Raptor od firmy Western Digital. Tyto disky tak trochu "vybočují z řady" nejen svým výkonem, ale také svoji cenou. Ale to již předbíháme.

Většinu technologií, kterými jsou dnešní pevné disky vybaveny jsme sice již představili již dříve, ale testované Raptory používají ještě některé další. Pojďme si tedy vysvětlit, co znamenají.

Slovníček některých dalších technologií

Crystaline Polycarbonate Lens (CPL)

Zajišťuje čistotu, úplnost dat, bezpečné vybití elektrostatické energie a spolehlivost nezbytnou pro vysoký výkon.

TCQ

Western Digital Raptor - disky s rychlostí F1
i Zdroj: PCTuning.cz


Vlevo disk bez/vpravo se zapnutým CQ

Command Queing obecně přerovnává požadavky na vyřízení diskem tak, aby je disk dokázal co nejrychleji vyřizovat (viz obrázek). Samotný princip a myšlenka CQ (Command Queing) je velmi stará a první technologie CQ se v oblasti disků SCSI objevují začátkem 90. let minulého století a ihned se v této oblasti rozšíří. TCQ (Tagged Command Queing) - technologie z roku 1998, předchůdce NCQ byla určena pro starší ATA disky. Samotné implantování této technologie do rozhraní ATA bylo velmi prosté. Stačilo kromě údajů o umístění a velikosti dat zadávat další číslo, které značí číslo požadavku. Toto číslo také bývá označováno Tag (od toho název TCQ).

NCQ

Western Digital Raptor - disky s rychlostí F1
i Zdroj: PCTuning.cz


Disky s a bez NCQ

NCQ, neboli Native Command Queing, má úplně identický úkol jako TCQ a všechny CQ obecně. Na rozdíl od TCQ, které je určeno pro rozhraní ATA a SATA revize 1.0 a 1.0a, je NCQ určené pro rozhraní SATA revize 1.2 a vyšší. Proč bylo TCQ přejmenováno a upraveno?  V SATA byl definován nativní (tedy přirozený) způsob komunikace se SerialATA zařízeními a proto byl CQ společně s dalšími funkcemi přidán do této komunikace (od tohoto také pochází název NCQ).

Rotary Acceleration Feed Foward (RAFF)

Optimalizuje bezpečnost a výkon, pokud disky používáte v systémech náchylných na otřesy a vibrace.

Secure connect

Western Digital Raptor - disky s rychlostí F1
i Zdroj: PCTuning.cz

Jde o fyzické upravení napájecích i datových SATA zásuvek disků Western Digital tak, aby na nich kabely seděly daleko pevněji a nepadaly. Z vlastní zkušenosti víme, že nasadit a sejmout kabely z WD disků je opravdu o něco náročnější, než z disků jiných firem. 

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama