seagate-pocket-hard-drive-maly-ale-sikovny-disk
Úložná zařízení Článek Seagate Pocket Hard Drive - malý ale šikovný (disk)

Seagate Pocket Hard Drive - malý ale šikovný (disk)

Kwolek Jirka

Kwolek Jirka

27. 3. 2006 01:00 26

Seznam kapitol

1. Seagate Pocket Hard Drive 2. Provedení a testy

Kdybych tvrdil, že malý přenosný disk Seagate Pocket Hard Drive je horkou novinkou, asi bych si docela naběhl - tyto disky jsou na trhu téměř rok. A co mě tedy přimělo k recenzi tohoto netradičního "datového puku"? Zjištění, že cena 5GB modelu klesla pod 2400Kč (bez 19% DPH). Zároveň jsem využil příležitost abych do recenze vložil malé video. Zatím se jedná o první malý pokus :-)

Reklama

Kapesní disk "Seagate Pocket" není, jak jsem zmínil v úvodníku článku, zařízením, které by na první pohled vyvolávalo hlasitou vlnu nadšení. Nenabízí ohromující kapacitu, ani špičkovou rychlost, ba ani v oné pověstné kapsičce u košile se nejspíše běžně nezabydlí (jedině, že byste si chtěli připadat jako s kardiostimulátorem).

Mohli bychom téměř říci, že je to takový normální externí disk. Prostě něco, čím se mohl zdát v 80-tých létech na automobilovém trhu VW Golf - prostě takové normální auto. Golf však byl tak dokonale "normální", že si jej oblíbila řada lidí, a něco obdobného by klidně mohlo potkat Pocket Hard Drive. Je normálně praktický (napájí se, a to s velkou rezervou, přes integrovaný "ocásek" USB), je spolehlivý (klíče v kapse mu neublíží) a relativně bezpečný (lze na něm vytvořit skrytý oddíl), kapacita 6GB stačí na většinu aplikací. Na první pohled nic nového pod sluncem - přesto mi po ukončení recenze tento datový puk začal chybět.

Seagate Pocket Hard Drive - typy

K testování dorazil 2.5GB typ, který se už nevyrábí, aktuální jsou 5 a 6GB modely.

Seagate Pocket Hard Drive - malý ale šikovný (disk)
i Zdroj: PCTuning.cz

Uvnitř Pocketu bije ve všech výše zmíněných případech miniaturní 1" disk (plotna je velká jako cca 50Kč mince) rotující 3600ot/min, o plynulý tok dat se stará 2MB paměti cache. Jedná se nejspíše typ určený původně do harddiskových mp3 přehrávačů. Tento přehrávačový původ není ale vůbec špatný - mobilní disky bývají velmi odolné proti nárazům a nepřekvapí je většinou ani drsnější transport. Tím drsným transportem nemyslím cestu od výrobce k zákazníkovi - tam disk putuje jako v bavlnce, ale spíše o cestování v přihrádce auta po našich komunikacích těsně po "Ladovské zimě".

Seagate Pocket Hard Drive - malý ale šikovný (disk)
i Zdroj: PCTuning.cz

Po rozlousknutí průhledného obalu se na svět vykutálí oválné techno - JoJo o velikosti 3" (76mm). Záhy zjistíte, že vlastní těleso disku je otočné, a že skrývá 13cm kabel s konektorem USB. Pocket váží 62g.

Seagate Pocket Hard Drive - malý ale šikovný (disk)
i Zdroj: PCTuning.cz


Ještě mě neznáte, ale až mě poznáte...

Seagate Pocket Hard Drive - malý ale šikovný (disk)
i Zdroj: PCTuning.cz

Jak celek funguje můžete zjistit na videozáběru (omluvte zhoršenou kvalitu příjmu :)

Seagate uvádí, že je disk je možné bez obav připojit i odpojit za chodu počítače (pochopitelně, jsou-li ukončené případné přenosy dat - ani v této situaci by však nemel být ohrožen HW disku).

První
Poslední
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama