gigabyte-i-ram-disk-od-chytre-horakyne
Úložná zařízení Článek Gigabyte i-RAM - disk od chytré horákyně...

Gigabyte i-RAM - disk od chytré horákyně...

Kwolek Jirka

Kwolek Jirka

9. 2. 2006 01:00 75

Seznam kapitol

1. Disk bez disku... 2. i-RAM: testy a závěr

Znáte pohádku o chytré horákyni? Tak právě ta mě napadla při recenzi disku i-RAM od Gigabyte. Posuďte sami: je to disk - nedisk, funguje jako standardní disk a přitom vypadá jako... grafická karta. I když je založený na běžných pamětech DDR SDRAM, data se Vám po vypnutí počítače neztratí. I když je tento disk mimořádně rychlý, asi se s ním v našich počítačích v budoucnu příliš často nesetkáme. A nebude to kvůli tomu, že Gigabyte si celý nápad nechalo patentovat...

Reklama

Zatímco vývoj procesorů nebo grafických karet kráčí mílovými kroky kupředu (kdo by před několika léty řekl, že 64 bitové dvoujádrové procesory budou běžně dostupným zbožím a grafika nových her bude stěží rozeznatelná od filmu) a novinky v těchto oblastech už sotva stačíme sledovat, výkony pevných disků (harddisků) už dlouho přešlapují na místě.

Pevné disky sice neustále zvětšují svoji kapacitu, ale v pořádném rozletu k vyšším výkonům jim brání neúprosné fyzikální zákony mechanického makrosvěta - především pak setrvačnost bránící hlavičkám a rotorům disků v rychlejším pohybu, to ve výsledku vede k poměrně vysokým (jak na elektroniku) přístupovým dobám.

I když dnešní disky jsou rychlejší než jejich 4-5 let staří bratříčci a pro zvýšení výkonu je můžete dokonce sestavovat do levných diskových polí (RAID), o nějaké výkonové revoluci v oblasti výkonu nemůže být ani řeč...

Gigabyte i-RAM - disk od chytré horákyně...
i Zdroj: PCTuning.cz

Jak se zbavit mechaniky...

Neobjevím asi Ameriku když řeknu, že dnes už je možné se vydat cestou náhrady klasických rotujících disku polovodičovými řešeními, například na bázi flash pamětí - anglická zkratka označuje takovéto ne-disky jako "solid state disc" - disk "v pevném stavu".

I když je to cesta budoucnosti, dnes převažují výrazná "ale". Pokud víte, kolik stojí paměťové flash karty s kapacitou 1GB a vynásobíte tuto cenu požadovanou kapacitou disku, rychle se dostanete k částce odpovídající malému osobnímu automobilu. Běžné paměti flash také nijak nevynikají rychlostí - přenosová rychlost je pro uchování dat vyhovující, při práci byste ale nejspíše "spadli z deště pod okap". Existuje nějaká jiná cesta, relativně levný a zároveň velmi rychlý polovodičový disk? Gigabyte si myslí, že zde jedno řešení je...

Disk v paměti?

Už dříve existovala cesta jak vytvořit v systému velmi rychlý disk - jednalo se o simulovaný, ale plně funkční disk, tzv. RAMdisk - ten se malým programem vytváří přímo... v paměti počítače. Toto řešení má své zásadní nevýhody - zabírá místo v paměti (ubírá tedy cenný prostor programům), disk se obvykle vytvoří až po naběhnutí operačního systému a navíc stačí vypnout počítač, nebo malá havárie operačního systému a data v RAMdisku se vypaří jak pára nad hrncem.

Inženýři Gigabyte se v podstatě vydali stejným směrem, ponechali výhody RAM-disku, především jeho rychlost založenou na použití paměti RAM (zde konkrétně se jedná o paměti DDR), a ve své podstatě jen dokázali "vygumovat" jeho nevýhody (tím nesmírně rozšířili jeho možností použití). Tak vznikl disk - nedisk i-RAM.

i-RAM

Gigabyte i-RAM - disk od chytré horákyně...
i Zdroj: PCTuning.cz

I-RAM je ve své podstatě externí hardwarový RAMdisk s rozhraním Serial ATA, jištěný záložním napájením. Hlavní výhodou tohoto řešení je jednoduchost - osadíte paměťové moduly DDR, kartu i-RAM zasunete do PCI slotu, připojíte kabel Serial ATA a disk je připraven k použití. Není potřeba shánět ovladače nebo instalovat programy, disk se chová jako standardní HDD a můžete s ním provádět to, co s běžným diskem (i-RAM například detekuje už BIOS počítače). i-RAM je z hlediska systému sice poněkud malým, ale zcela plnohodnotným velmi rychlým diskem, dokonce můžete více disků i-RAM spojovat do diskových RAID! Na i-RAM je také pochopitelně možné instalovat i operační systém.

Poznámka: V první fázi mě zmátlo osazení desky i-RAM do slotu PCI, než jsem pochopil, že se zde PCI jen chytře využívá pro účely napájení a nabíjení "palubního" akumulátoru (pomocí stále přítomného napětí 3.3V Vaux).

Gigabyte i-RAM - disk od chytré horákyně...
i Zdroj: PCTuning.cz

i-RAM je vybaven čtyřmi sloty, do kterých lze osadit běžné (čti relativně levné) moduly DDR (DDR200 a vyšší) do velikosti 1GB každý. Maximální kapacita je tedy 4GB a zvětšit by se dala jen zapojením do diskového pole RAID 0. Gigabyte dodává i-RAM neosazený a je na uživateli, jakou velikost si vytvoří.

Poznámka: i-RAM byl představen na minulém Computexu a dnes se v USA prodává kolem 150USD, což odpovídá asi částce 3500Kč. Podle informací se v ČR začne prodávat na konci března, cena zatím není známá.

Osazení i-RAM

Gigabyte i-RAM - disk od chytré horákyně...
i Zdroj: PCTuning.cz


Skloněné sloty moc nepřejí pamětem s chladiči (heatspreedery),
nakonec stačilo na tyto moduly jen důrazněji zatlačit...

Nejprve jsem i-RAM osadil moduly DDR, které byly v době testu v redakci k dispozici. Instaloval jsem 2x 512MB SAMSUNG DDR400 a 2x 512MB GEIL Ultra PC3200. i-RAM je na použité paměti nenáročný (paměti běží v režimu DDR200), přenos totiž limituje spíše rozhraní 150MB/s Serial ATA.

Celou elektroniku zajišťuje programovatelný čip Xilinx Spartan-3 (FPGA), který slouží jako zároveň jako paměťový i diskový řadič a zároveň složí jako interní logika disku.

Gigabyte i-RAM - disk od chytré horákyně...
i Zdroj: PCTuning.cz

Interní řadič nepodporuje drahé 2GB moduly, nejsou také podporované "serverové" paměti typu ECC, což je, vzhledem k možnému serverovému nasazení, asi větší škoda. Řadič Serial ATA nepodporuje přenosy 300MB/s a zůstává u rychlosti první generace (150MB/s).

Napájení...

Nejzajímavější je, jak u Gigabyte vyřešili napájení a zálohování dat. i-RAM obsahuje interní napájecí modul osazený 3.7V / 1700mAh Li-ion akumulátorem. Ten se za provozu počítače nabíjí. Pokud počítač vypnete tlačítkem, využívá i-RAM k udržování dat v paměti napětí Vaux, které je v počítači přítomno i ve vypnutém stavu (je to "servisní" napětí). Akumulátor se ke slovu dostává až tehdy, vyjmeme-li iRAM ze slotu, nebo pokud vytáhneme-li kabel počítače ze zásuvky (případně dojde k výpadku proudu). Doba, po kterou akumulátor paměti "utáhne" je nečekaně dlouhá, dosahuje až 15hodin, přitom velmi záleží na použitých pamětech (jejich počtu a použitých čipech).

Stav / zbývající kapacitu baterie je možné vždy zjistit pomoci svitu čtyř kontrolních diod (ty se rozsvítí po stisku kontrolního tlačítka).

Gigabyte i-RAM - disk od chytré horákyně...
i Zdroj: PCTuning.cz

Disk je tedy možné snadno přenášet a reinstalovat, aniž byste přišli o uložená data! Všechny parametry, včetně schopnosti zůstávají zachovaný. Poznámka: je však jasné, že data z i-RAMu je třeba pravidelně zálohovat (to platí i pro jiné disky, tady to ale platí dvojnásob).

První
Poslední
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama