Test Intel SSD 660p 2TB: první disk s QLC; skvělá cena, ale...
i Zdroj: PCTuning.cz
Úložná zařízení Článek Test Intel SSD 660p 2TB: první disk s QLC; skvělá cena, ale...

Test Intel SSD 660p 2TB: první disk s QLC; skvělá cena, ale...

Z. Obermaier

Z. Obermaier

13. 11. 2018 03:00 54

Seznam kapitol

1. Intel SSD 660p, první QLC disk 2. Představení disku 3. Testovací sestava a specifikace 4. Testy malých souborů (nejdůležitější) 5. Testy malých souborů (důležité)
6. Testy sekvenční, IOPS a přístupové doby 7. Syntetické testy – body 8. Start Windows a shrnutí výkonu 9. SLC cache a výkon versus teplota 10. Závěr

NAND čipy přichází do dalšího evolučního stádia, po MLC a TLC se dostáváme ke 3D čipům QLC. Ty umožňují zapsat do jedné buňky 4 bity informací, čímž se kapacita zvýší až o 33 procent na čip proti TLC diskům. Intel navíc uvádí dynamickou SLC cache a vysoké hodnoty čtení a zápisu.

Reklama

Intel SSD 660p, první QLC disk

První SSD disky byly drahé, a většina z těch opravdu prvních byla založena na SLC čipech. Buňka SLC dokáže uchovat jen jeden bit informace. Úložiště tvořené SLC čipy vyžaduje pro vysoké kapacity velké množství čipů, je tedy drahé a kapacitně omezené. Dají se vyrobit 2TB disky se SLC, jejich cena je ale brutální. Prvním evolučním krokem bylo MLC, které v SSD vydrželo deset let jako standard. Ano, první disk s MLC Intel X25–M jsme testovali před deseti lety. Já ho dodnes mám a funguje.

Test Intel SSD 660p 2TB: první disk s QLC; skvělá cena, ale...
i Zdroj: PCTuning.cz

Úložiště v buňce MLC uchová dva bity a tudíž nabízí solidní kompromis mezi výkonem a rentabilitou. Deset dlouhých let nikdy nevymyslel nic jiného, respektive to neuvedl na trh. Vše bylo jen mírnou evolucí MLC. Skutečným posunem bylo až loňské TLC. Jde ale spíše o výhodu pro výrobce, jelikož zákazník zde přichází o výkon. TLC buňka umí uchovat tři bity a tedy je úspornější na místo, disky nemusí mít tolik čipů a jsou levnější na výrobu. Zápis je ale zoufale pomalý. Výrobce se snaží tento hendikep kompenzovat SLC cache, a to se celkem daří. Kdo chce ale komplexní výkon, musí vzít drahý disk s MLC. V tuto chvíli se dostáváme do další generace čipů – QLC.

Buňka QLC umí uchovat až čtyři bity, to znamená opět úsporu místa a ceny výroby disků. Navíc se nepoužívá v planární podobě, ale ve 3D, kdy se buňky vrství nad sebe. Jak ale tušíte, výkon v zápisu bude opět horší než u tragického TLC. Zde samozřejmě přichází také SLC cache, tentokrát vylepšená. Tady musím zmínit další zásadní věc. S rostoucím počtem bitů na buňku neklesá jen výkon v zápisu, ale také životnost buňky. SLC buňka vydrží 100 000 přepisů, QLC buňka stokrát méně, jen 1000 přepisů. S tím musí zákazník počítat, že QLC disk nepatří do zařízení s potřebou dlouhé životnosti a masivním přepisováním dat.

Intel SSD 660p

Podívejme se na prezentaci konkrétního disku SSD 660p. Kromě výše zmíněného, kdy TLC úložiště bylo nahrazeno QLC NAND polem, se zastavme u SLC cache. Intel ji nazývá Dynamic SLC cache, stejně jako Samsung. Jak už název říká, jde o dynamickou položku. Základní hodnota SLC (24 GB) je daná pevně, rozšířená paměť ale není daná zcela pevně, ale mění se dle vytížení a hlavně zaplnění disku.

Test Intel SSD 660p 2TB: první disk s QLC; skvělá cena, ale...
i Zdroj: PCTuning.cz

U největší kapacity 2 TB je při nezaplněném disku hodnota SLC cache až 280 GB. Ta je navíc dynamicky přidělována dle potřeby k vyššímu výkonu firmwarem. Nevím jak to firmware hodnotí, ale funguje to. Disk dokáže ošálit každý diskový benchmark, což se zatím nepovedlo nikomu jinému. Velikost pak logicky klesá při zaplňování disku. U téměř plného disku je pak SLC cache jen 24 GB velká. Během zaplňování a běžných činnostech se ale stále nějaká dynamická kapacita mění na SLC a tedy je zápis stále vysoký, kdykoliv jej (krátkodobě) otestujete. Je to opravdu sofistikované udělané, lépe než na Samsungu. Hodnoty pro menší disky ukazuje slajd. U 512 GB disku je SLC cache jen 76 GB u prázdného disku.

Test Intel SSD 660p 2TB: první disk s QLC; skvělá cena, ale...
i Zdroj: PCTuning.cz

V tuto chvíli jsou na trhu tři disky Intel SSD 660p. Začínáme kapacitou 512 GB a končíme 2 TB. Kromě kapacity se také disky liší výkonem, nejslabší je nejmenší disk 512 GB, který má čtení jen 1,5 GB/s a zápis 1,0 GB/s. Také u něj výrazně klesají hodnoty IOPS. Já dnes testuji nejvyšší kapacitu 2 TB s rychlostí čtení 1,8 GB/s a zápisem v SLC cache také 1,8 GB/s. Důležitý parametr je také cena, nejmenší disk stojí 2900 korun, větší 1TB pak 5700 Kč a 2TB disk pořídíte za 11 500 Kč. To rozhodně nejsou vůbec špatné ceny, spíše naopak. V kapacitě 2 TB jde o nejlevnější NVMe disk na trhu, stojí o 4500 Kč méně než Samsung 970 EVO.

Test Intel SSD 660p 2TB: první disk s QLC; skvělá cena, ale...
i Zdroj: PCTuning.cz

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama