SSD Kingston A1000 – nejlevnější 1TB NVMe disk na trhu
i Zdroj: PCTuning.cz
Úložná zařízení Článek SSD Kingston A1000 – nejlevnější 1TB NVMe disk na trhu

SSD Kingston A1000 – nejlevnější 1TB NVMe disk na trhu

Z. Obermaier

Z. Obermaier

16. 5. 2018 03:00 5

Seznam kapitol

1. Kingston s TLC 3D a novým řadičem 2. Představení disku 3. Testovací sestava a specifikace 4. Testy malých souborů (nejdůležitější) 5. Testy malých souborů (důležité)
6. Testy sekvenční, IOPS a přístupové doby 7. Syntetické testy – body 8. Start Windows a shrnutí výkonu 9. Závěr

Rok 2018 bude rokem rychlých a také dostupných SSD disků. Novinky uvedl Intel, Samsung, Adata a nyní také Kingston, jeden z největších producentů paměťových médií. Řada A1000 nepodává sice extrémní výkony, ale je to NVMe disk s dobrým výkonem a ještě lepší cenou – díky tomu nabízí vynikající poměr cena/výkon.

Reklama

Kingston s TLC 3D a novým řadičem

První polovina roku není hardwarem nijak zajímavá, nevyjdou ani nové grafické karty, ani zajímavé procesory. Ryzeny druhé generace jsou inovované modely první generace, nedá se od nich čekat, že by hýbaly trhem. Ani levnější modely Coffee Lake nepřináší nic extra zajímavého. Highend dorazí až v druhé polovině roku, a to už bude možná zajímavější artikl. A někdy v té době by se měly objevit nové GeForce. Jaro a léto tedy bude patřit diskům, respektive SSD.

Intel nesměle uvedl Optane 900p, aby jej v těchto dnech nahradil novou verzí Optane 905p. Konečně přichází s kapacitou pro mě, takže si brzy přečtete test modelu s 960 GB. Také Samsung lehce omladil portfolio, místo očekávané řady 980, začíná pozvolna s řadou 970. Ta je zajímavá tím, že modely Evo se už vyrovnají výkonem starším modelům Pro, ale za cenu Evo. Také test těchto dvou disků vám v dohledné době nabídneme. Ve všech těchto případech, ale hovoříme o drahých discích, ovšem také nejvýkonnějších.

Dnes se ale podíváme na zcela opačnou nabídku, nejlevnější NVMe disk s kapacitou 1 TB (960 GB) na trhu. Pokud se podívám do ceníků, s cenou do 7000 Kč existují v této kapacitě SSD pro SATA anebo M.2, ovšem nikoliv pro standard NVMe. Několik modelů, které vyhovují těmto kritériím, jsou stále AHCI disky se čtením a zápisem max kolem 550 MB/s. Kingston s novou řadou A1000 útočí přesně do této třídy.

Tady musím zmínit ještě jednu zajímavost, nevím zdali tyto disky vyrábí Kingston sám a dále je pak nabízí OEM, nebo je vyrábí OEM Toshiba a prodává Kingstonu. Tento disk lze totiž koupit s několika různými logy výrobců. Tento disk můžete mít z EU pod značkami Patriot, Lite-On, SBX a další. V Asii jich jistě seženete mnohem víc.

SSD Kingston A1000 – nejlevnější 1TB NVMe disk na trhu
i Zdroj: PCTuning.cz

Za nízkou cenu nelze očekávat vysoký výkon, ten není ani na dohled špičkám v oboru. Srovnávat výkon s jakýmkoliv NVMe Samsungem prostě nelze, to také není úloha této řady. Kingston chce nabídnou levné řešení majitelům starých, a většinou malých SATA SSD. My víme, že jakýkoliv NVMe disk na trhu bude vždy rychlejší než SATA SSD, takže zrychlení práce s počítačem je jistota. Také do levnějších sestav se slotem M.2 (má dnes každá deska) se může jednat o solidní řešení s dobrým poměrem kapacity a výkonu. Už jsem to nedávno v článku zmiňoval, je lepší mít velký a pomalejší SSD disk než ultra rychlý s malou kapacitou. Tohle pravidlo bude platit jistě ještě dlouho.

SSD Kingston A1000 – nejlevnější 1TB NVMe disk na trhu
i Zdroj: PCTuning.cz

Zajímavé jsou technické specifikace nového disku. Použitý řadič totiž disponuje pouze dvěma PCIe linkami, tedy řada A1000 podporuje pouze dvě PCIe 3.0 linky k procesoru. To je důležité omezení. Novinka je postavená za použití 3D TLC čipů od Toshiba. Ty jsou levnější na výrobu a přinášejí vyšší kapacity disků. Jde o současný standard. Použitý kontrolér je naprostá novinka od výrobce Phison, čip nese název PS5000-E8 a my si ho ukážeme později.

SLC Cache

Zajímavou vlastností je SLC caching. Než se ale podíváme hlouběji, co tato funkce dělá, je zde nutná malá odbočka – kvůli které právě SLC caching opět zmiňuji. Výrobce uvádí, že disk A1000 zapisuje data rychlostí 1,0 GB/s. To jsou pěkná čísla, ovšem platí pouze pro prvních několik sekund, kdy je aktivován SLC caching. Nikoliv pro celou plochu disku! Je to tak trochu podvod na zákazníka, jelikož tyto hodnoty disk nemá trvale. Problém by to nebyl, pokud by to výrobce řekl, on tuto informaci v hlavních specifikacích neuvádí, to problém je. Zákazník tedy může nabýt dojmu, že tyto hodnoty zápisu jsou víceméně konstantní, což nejsou a to výrazně. Třeba Samsung, jako světlá výjimka tuto informaci o SLC u svých disků udává.

My víme, že SLC jsou ty nejvýkonnější NAND čipy na trhu. Jsou také nejdražší a nejméně výhodné pro výrobce disků (paměťová buňka pojme jen jeden bit dat). Námi testované disky používají levnější 3D TLC čipy. TLC buňka umí uchovat čtyři bity dat. Disk A1000 (a mnoho dalších) umí ale simulovat výkon a rychlost SLC čipů na svých TLC (MLC) čipech. Znamená to, že se umí chovat jako SLC čipy, tedy být rychlé skoro jako SLC čipy. Samozřejmě nikoliv stále, ale jen po určitou dobu, čímž se urychlí start zápisu. SLC caching ovlivňuje pouze zápis, nikoliv čtení.

SSD Kingston A1000 – nejlevnější 1TB NVMe disk na trhu
i Zdroj: PCTuning.cz

Obrázek ukazuje, jak tato funkce funguje. Nějaká kapacita disku je vždy nastavena v režimu SLC. Je vidět, že zápis boostuje solidně do nějakých 5 procent kapacity (50 GB), poté se SLC cache zaplní a data jsou už zapisována do TLC paměťových čipů přímo (ne tak docela, používají DRAM cache) a to je značně pomalejší. Pro menší zapisovaná data ale SLC cache boostuje neustále, což je solidní featura. V žádném případě ale není maximální rychlost aplikována na celou plochu 960 GB disku. Jak totiž vidíte, zápis časem klesá až na 0,5 GB/s. To je proti specifikacím značný rozdíl. Na druhou stranu je disk Kingston A1000 překvapivě výkonný, jelikož běžně u TLC disků klesá zápis k 220–250 MB/s, zde je to dvojnásobek!

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama