Intel Optane 900P 480GB: nejvýkonnější SSD na trhu
i Zdroj: PCTuning.cz
Úložná zařízení Článek Intel Optane 900P 480GB: nejvýkonnější SSD na trhu

Intel Optane 900P 480GB: nejvýkonnější SSD na trhu

Z. Obermaier

Z. Obermaier

19. 2. 2018 03:00 43

Seznam kapitol

1. Intel Optane SSD 900P 480 GB 2. 3D XPoint disk a důležitost 4K čtení 3. Představení disku, software 4. Testovací sestava a specifikace 5. Testy malých souborů (nejdůležitější)
6. Testy malých souborů (důležité) 7. Syntetické testy – body 8. Start Windows a shrnutí výkonu 9. Závěr a zhodnocení výkonu

Pokud jde o nejvýkonnější SSD disk na trhu, měli jste ještě nedávno je jednu volbu - Samsung 960 PRO. Král je ale pokořen, žezlo převzal Intel a jeho řada Optane 900P. Nové čipy 3D XPoint, extrémní výkon i životnost, to jsou znaky těchto disků. Škoda zatím jen malých kapacit disků, to se ale brzy změní.

Reklama

Intel Optane SSD 900P 480 GB

Dlouhá léta byl jasným lídrem výkonných SSD disků Intel, jeho nadvládu ale ukončil v roce 2015 Samsung. V tomto roce Intel uvedl přelomový disk, model SSD 750. V testu jsme ukázali, že první disk pro NVMe byl ve své době jasným králem výkonu. V jakémkoliv ohledu byl Intel drtič a nemělo na něj nic. O pár týdnů (měsíců) později se ale objevil nenápadný disk pro M.2 od Samsungu – SM951 – a vše bylo jinak. Samsung ukázal, že nejvyšší výkon nemusí být skryt ve velkém PCIe disku s chladičem, ale že ho umí nabídnout i malý disk do notebooku.

Samsung SM951 byl disk pro AHCI, a přesto dokázal řádně zatopit i velmi drahému NVMe disku od Intelu. Nutno ale říci, že v určitých testech byl Intel SSD 750 i mnoho let po uvedení stále nejrychlejším diskem. I přes další tři generace ultra rychlých SSD od Samsungu. Bylo zvláštní, že si nechal Intel na dva roky v tomto odvětví ujet vlak a nenabídl nástupce SSD 750 dříve. Mezitím se Samsung etabloval jako výrobce nejvýkonnějších SSD bez konkurence, jeho řada 960 PRO je naprosto skvělá. Po třech letech ale odpověď Intelu přichází...

Intel Optane 900P 480GB: nejvýkonnější SSD na trhu
i Zdroj: PCTuning.cz

Možná Intel čekal, až dokončí nové 3D XPoint čipy, nebo neměl potřebu se Samsungem bojovat, ale nástupce SSD 750 přichází až nyní (přesně konec roku 2017). Modely Optane SSD 900P jsou v tuto chvíli tři. Jeden disk s rozhraním U.2 a dva disky s rozhraním PCIe. Kapacity jsou 280 GB a 480 GB.

Když jsem si tento disk objednával do svého počítače, marně jsem hledal větší kapacitu, chtěl jsem totiž minimálně něco kolem 1 TB, obvyklých „Intelovských“ 960 GB. V tuto chvíli to ale možné není, kapacity 960 GB a 1,5 TB přijdou až později v tomto roce, očekávám je někdy na jaře. Upřímně mne to krapet zklamalo, ale Intel s uvedením větších kapacit zatím vyčkává.

Dnes testovaný disk Optane 900P není první, který jsme s 3D XPoint čipy testovali, první byl klasický Optane Memory určený ke zrychlení HDD disků. Jelikož jde o tu samou generaci, je zde několik nevýhod právě plynoucí z první generace čipů. Tato generace má nižší výkon a kapacity, než se původně čekalo, i přesto jde ale o nejvýkonnější současný disk. Druhá by měla dorazit možná už na konci tohoto roku, a měla by právě přinést vyšší rychlosti a kapacity. Očekávané 960 GB a 1,5 TB Optane 900P jsou založené stále ještě na této generaci.

Než se podíváme na specifikace, zopakujme si, čím se disky Optane 900P liší proti konkurenci a co nabízejí navíc. Všechny výhody jsou dány použitím čipů 3D XPoint, které podrobněji probereme na další straně. První výhodou je výrazně vyšší životnost disku. Disk s kapacitou 480 GB má snést přepsání až do 8,7 PB což je 22× víc než nabízí Samsung 960 PRO s kapacitou 512 GB. To zní až neuvěřitelně. Zajímavostí je také úplná absence funkce TRIM a jakékoliv „čistící“ funkce disku. Nic takového čipy 3D XPoint nepotřebují.

Disk má také výrazně nižší latence než konkurence, mnohonásobně rychlejší čtení malých souborů, jeho výkon neklesá s vysokou teplotou, dokáže také významně rychleji zároveň číst a zapisovat. Zajímavé také je, že jeho výkon je stále stejný u všech kapacit disků, neklesá tedy u menších disků s menším počtem čipů paralelně připojených k řadiči. Také platí, že míra zaplnění disku nemá vliv na výkon. Výkon těchto disků je stále stejný, vyrovnaný a nemají na něj vliv okolnosti obvyklé u klasických SSD, což je velký posun vůči současným NAND diskům. Už jen kvůli všemu zmíněnému tenhle disk musíte mít... škoda jen těch malých startovních kapacit.

Podívejme se na srovnání technických parametrů s konkurencí:

Intel Optane 900P 480GB: nejvýkonnější SSD na trhu
i Zdroj: PCTuning.cz

Samsung brzy uvede modely řady 980, tedy SM 981 a 980 PRO, ale v tuto chvíli ještě na trhu nejsou, musíme tedy novinku od Intelu srovnávat se současnou řadou 960. Sekvenční čtení je slabší než u konkurenčních disků Samsung, ovšem zápis je plně srovnatelný. Práce se 4K soubory je ale u disků Intel lepší, nejen na papíře, ale hlavně v praxi. Spotřeba disků je vyšší než u M.2 produktů. Intel uvádí spotřebu v klidu 5 W, nejvyšší v zápisu až 14 W. Průměr je kolem 10 W. Záruka je pět let a životnost mnohonásobně delší než u Samsungu. Z letmého pohledu na specifikace, nevypadají nové disky Intel jako pokořitelé Samsungů, praxe nám ale ukáže jejich výraznou převahu v klíčových testech.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama