2× Samsung 950 Pro: Nové M.2 SSD 256 a 512 GB v testu
i Zdroj: PCTuning.cz
Úložná zařízení Článek 2× Samsung 950 Pro: Nové M.2 SSD 256 a 512 GB v testu

2× Samsung 950 Pro: Nové M.2 SSD 256 a 512 GB v testu

Z. Obermaier

Z. Obermaier

18. 1. 2016 07:30 22

Seznam kapitol

1. 2× Samsung 950 Pro NVMe 2. Představení disků 3. Testovací sestava a specifikace 4. Zahřívání a výkon 5. Testy malých souborů (nejdůležitější)
6. Testy malých souborů (důležité) 7. Syntetické testy - body 8. Start Windows a shrnutí výkonu 9. Reálné aplikace, hry 10. Závěr

Nejrychlejší M.2 (NVMe) disky na trhu má Samsung, který před časem uvedl konečně verzi 950 Pro určenou pro běžný trh. Otestovali jsme pro vás obě dostupné kapacity a výkon je naprosto skvělý. Konečně také bez možných problémů s podporou desky a operačním systémem.

Reklama

2× Samsung 950 Pro NVMe

Před časem jsme otestovali všechny SSD disky Samsung SM951. Nejprve jsme zkusili verzi AHCI, poté i trojici NVMe verzí. Tedy kompletní portfolio nabídky nejvýkonnějších disků do M.2 slotu. Závěr všech testů byl zřejmý předem, alespoň tedy pro někoho, kdo situaci kolem SSD trochu sleduje. Nic výkonnějšího na trhu není, a za dobrou cenu to může mít každý.

Nějaké mušky ale řešení Samsungu má, výrobce disky oficiálně nepodporuje, jelikož jde o OEM produkt. Stejně tak nedrží záruku a nedodává ovladače a utilitu pro správu disků. To může na některých deskách způsobovat problémy. Na starých základních deskách bez přímé podpory v BIOSu z disků nenabootujete. Můžete je použít pouze jako úložiště. Mohou se také objevit problémy s nativním driverem v některých Windows, a zcela nulová podpora ve starších systémech, než jsou Windows 8.

2× Samsung 950 Pro: Nové M.2 SSD 256 a 512 GB v testu
i Zdroj: PCTuning.cz

Tohle všechno mnozí riskovali, a disk řady SM951 (a před ním SM941) si pořídili, jelikož jeho výkon chtěli. Výrobce to tiše trpěl, a trvalo mu téměř dva roky, než k řešení situace přistoupil. Řešením bylo vydat disk stejných (nebo lepších) parametrů v balení pro veřejnost, neboli „consumer“ produkt. Tedy nikoliv OEM disk určený výrobcům notebooků, ale plnohodnotné retail balení dostupné každému, včetně plné podpory výrobce. Vlastně nechápu, proč s tím Samsung tak váhal. Dlouhá léta v podstatě oficiálně nabízel pouze model 850 EVO s žalostnými parametry kolem 500 MB/s pro čtení i zápis pouze ve verzi AHCI. Kdežto OEM trh měl k dispozici dvě generace ultra-výkonných disků.

Novinkou, konečně přinášející výkon SM951 i do Retailu, je model 950 Pro. Ten se objevil v prvních obchodech někdy v říjnu, od listopadu se prodává i v Čechách. Cena je v podstatě stejná s SM951, i když jde o modernější a také papírově o kousek rychlejší disk. Novinkou je samozřejmě podpora NVMe u obou kapacit disků, už žádný jiný standard není. Verzi AHCI koupit nelze. Kapacity jsou jen dvě, 256 GB a 512 GB. Větší je samozřejmě rychlejší (v zápisu), a větší kapacita je vždy lepší. Ovšem je dražší, což je samozřejmé. Nyní oba disky nabízí všechny české obchody, k dostání jsou všude skladem.

2× Samsung 950 Pro: Nové M.2 SSD 256 a 512 GB v testu
i Zdroj: PCTuning.cz

Jelikož musíme srovnávat s modely SM951, nejlépe to uděláme tabulkou. Podívejme se detailně na 512GB kapacitu nového disku 950 Pro a SM951 ve stejné kapacitě. Rozměr je shodný, stejně jako použitý kontrolér a paměť DDR2 sloužící jako cache. Rozhraní a protokol je také shodný, díky kontroléru. Rozdíl je vidět v použitých čipech. Původní 16vrstvé čipy nahradily 32vrstvé označené jako V-NAND nebo také 3D NAND. Ve vlastnostech moc rozdílu nebude, což dokládají hodnoty čtení a zápisu. Ty jsou v podstatě stejné, to samé lze říci i o počtu operací za sekundu. Spotřeba mírně klesla, disky nyní podporují i šifrování. Záruka je pětiletá od výrobce. Na papíře se tedy mnoho nezměnilo, uvidíme zdali tomu tak bude i v praxi.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama