dvd-do-avi-divx-kompletni-navod
Úložná zařízení Článek DVD do AVI (DivX): Kompletní návod

DVD do AVI (DivX): Kompletní návod

Vlček Ondřej

Vlček Ondřej

26. 11. 2002 00:00 100

Seznam kapitol

1. Obraz 2. Titulky 3. Zvuk 4. Finalizace filmu a závěr

Tímto článkem bych chtěl začátečníkům usnadnit tápání v oblasti zpracování a úprav DVD videa na počítači, respektive jeho kompresi do dnes asi nejběžnějšího formátu AVI. Pokusím se zabrousit do všech kategorií zpracování, od zpracování obrazu, zvuku (stereo i 5.1 AC3) až po zpracování titulků. Nechci tím samozřejmě nikoho navádět k neautorizovanému šíření materiálu získaného z DVD - nezapomeňte, že tato díla jsou u nás chráněna autorským zákonem. Takže s chutí do toho...

Reklama

Úvodem

Zkušené čtenáře bych rád upozornil, že popsanou metodu sám nepovažuji "za tu jedinou a nejlepší", je ale pro začátek "poměrně" jednoduchá a dosažené výsledky patří k těm lepším. Všechny kodeky a programy použité v následujícím návodu jsou freeware a můžete si je od nás stáhnout. Pro začátek budete potřebovat program Gordian Knot, což by se dalo popsat asi jako společné grafické prostředí, ve kterém budeme pracovat nejčastěji. Po nainstalování Gordiana se mi osvědčily tyto dva "Megapacky" ACE a NIMO, které obsahují spoustu kodeků, Active X filtrů a pomocných utilit. Na internetu jistě najdete novější verze - s těmito mám ale dobré zkušenosti a jsou dostatečně funkční. Nakonec bych ještě doporučil nainstalovat poslední DivX ve verzi Pro. Pokud vše proběhlo v pořádku, můžeme pokračovat prvním krokem.

Poznámka: Gordian Knot je ve skutečnosti grafickým rozhraním, společným "ovládacím panelem" několika samostatných programů.

1.1 Smart ripper

Prvním krokem je "zkopírování" obsahu DVD na disk. To by teoreticky šlo udělat v obyčejném Windows Commanderu, ale VOBy (formát souborů na DVD) jsou většinou zašifrovány (CSS, Content Scrambling System) a obsahují spoustu informací, které určitě potřebovat nebudeme. K ripování DVD použijeme program SmartRipper, který má jednoduché nastavení, dokáže stáhnout většinu běžných disků a je součástí Gordian Knotu.

Po spuštění Gordiana se vám zobrazí okno s 12-ti záložkami. Hned na té první Ripping, najdete ikonku SmartRipper. Po spuštění program nadetekuje DVD a ukáže vám jeho skladbu.

DVD do AVI (DivX): Kompletní návod
i Zdroj: PCTuning.cz
DVD do AVI (DivX): Kompletní návod
i Zdroj: PCTuning.cz


Nastavení Smart Ripperu

Čistě pro stáhnutí filmu není třeba na první záložce kromě místa k uložení nijak měnit nastavení. Nyní přepněte na záložku druhou a vyberte jednotlivé streamy. Určitě musíte vybrat první stream označený jako video. Dál pokračují audio streamy. V popisu vidíte jazyk a počet kanálů. V našem případě jsem vybral oba jazyky, abychom si mohli vyzkoušet jak převod českého dabingu na stereo, tak použití 6-ti kanálového AC3 kodeku. Nezapomeňte u audia zaškrtnout položku Demux to extra file, zvuk se tak uloží do samostatných souborů namísto toho, aby byl součástí VOBů. Jako poslední nám zbývá vybrat titulky. Nyní se vrátíme zpět na první záložku a pokud je na disku dostatek místa, pod ikonou Settings se objeví ikonka Start. Zhruba po 15-ti až 60-ti minutách budou VOBy připravené k dalšímu zpracování. Délka zpracování závisí samozřejmě na délce filmu, ale také na typu použité ochrany.

1.2 DVD2AVI

Na první záložce Gordian Knotu teď spustíme program DVD2AVI, který nám z VOBů připraví D2V projekt potřebný k dalšímu zpracování. Stačí jen přes File - Open otevřít první z VOBů, další se připojí automaticky. Teď stačí kliknout na položku Save project a uložit ho třeba pod jménem film.d2v. Rychlost této operace závisí především na rychlosti HDD.

1.3 Příprava AVS

Teď si v Gordianu vpravo dole vyberme prázdné políčko a ikonkou Rename vypíšeme jméno projektu. Všechna nastavení si bude program pro daný film pamatovat. Vlevo dole je tlačítko Open kterým otevřeme připravený D2V projekt. Zobrazí se okno s filmem ve kterém si v menu zaškrtneme View - Resized, abychom viděli upravený obraz. Přepneme Gordian Knot na záložku Bitrate. Nyní nastává nejdůležitější část převodu do AVI formátu. Musíme zvolit správný poměr kvality/rozlišení a celkové velikosti výsledných souborů. Vybral jsem možná na ukázku nešikovný film, protože má téměř tři hodiny a jen samotný zvuk má v 6-ti kanálové verzi 548 MB. Volím proto velikost CD 695 MB(tolerance) a počet CD - 3. Řeknete si, že film na 3 CD je k ničemu. Je ale opravdu nadprůměrně dlouhý a pro ukázku ho budeme dělat dvojjazyčně. Normální film se vleze na 1 - 2 CD podle kvality. Vlevo nahoře teď vidíme délku filmu. Pod ní zvukové stopy. Jako stopu A vyberte anglický dabing ve formátu AC3, jako stopu B pak MP3 s bitrate 128 kb/s. Vpravo nahoře zvolíme DivX 5. Pod ním máme již zmíněnou volbu velikosti a počtu CD. Dále pak zvolíme typ ozvučení, aby program odhadl množství dat, které zabere prokládání audio/video. Vpravo pak vidíme průměrný bitrate, kterým bude film kódován.

DVD do AVI (DivX): Kompletní návod
i Zdroj: PCTuning.cz


Záložka Bitrate

Nyní se dostáváme k záložce Resolution. Musíme volit velice uvážlivě. Jakýkoliv návod teď není 100% přesný. Jednotlivé volby vyplňte takto: vlevo nahoře zvolte typ záznamu (převážně PAL), dále formát obrazu 16:9 nebo 4:3. Nesmíte zapomenout na položku Crop, která ořeže z obrazu zbytečné černé pruhy a šetří tak potřebné data pro skutečný obraz. Dobrou službu udělá ikona Auto Crop, která pruhy automaticky označí. Pak jen zvolte Smart Crop All a obraz se jakoby "začistí". Nyní se dostáváme k samotné položce Resolution. Kde nastavíme výstupní rozlišení obrazu. Jak ale zvolit správnou velikost? Malou pomocí je kolonka Bits/(Pixel*Frame). Hodnota by se měla držet zhruba okolo hodnoty 0.3. Záleží však na typu filmu. Filmům tmavším a "pomalejším" stačí hodnota menší. Filmům světlejším a "akčnějším" pak hodnota vyšší. Zvlášť velký koeficient potřebují filmy staré či méně kvalitní, které obsahují značný obrazový šum. Ten se dá sice odstranit použitím odšumovacích DeNoise filtrů, ale o tom snad někdy příště.

DVD do AVI (DivX): Kompletní návod
i Zdroj: PCTuning.cz


Záložka Resolution

Pokud jsme nastavili potřebné rozlišení můžeme se vrátit k načtenému videu a spodním posuvníkem najít začátek titulků. Označíme ho ikonou Set Credits Start. To slouží k označení začátku titulků, které se enkódují menším datovým tokem a my tak ušetříme tolik potřebné místo. Nyní z menu vybereme položku Save

&

Encode. Objeví se následující tabulka:

DVD do AVI (DivX): Kompletní návod
i Zdroj: PCTuning.cz


Uložení AVS

Ve zkratce z nastavení: Resizing - zmenšení na námi požadovanou velikost, Resize filter - Sharp Bicubic (údajně si způsob zmenšení vybere G. Knot sám) ale třeba takový Soft Bicubic nepatrně "rozmazává" film a jemně tak opraví zašumělé filmy. Normálně ale použijte Sharp Bicubic, Field Operation - pro eliminaci prokládaného signálu. Noise Filter - odstraní šum z obrazu (funkčnost sporná), Subtitles - titulky (použijeme samostatný program), Extras - další "odšumovač", Trim - snad na ořezání filmu (nezkoušel jsem), Compressibility Check - tady můžete naoko vyzkoušet komprimovatelnost filmu (hodně však záleží na testované pasáži, celý film může dopadnout úplně jinak).

Film si můžete předběžně prohlédnout pomocí Preview. Teď ale klikněte na ikonu Save a uložte AVS soubor. Z tohoto souboru bere enkodér informace o způsobu kódování obrazu a taky ze které části VOBů má informace o obraze číst.

1.4 Nandub - 1. průchod

Použijeme tzv. "dvouprůchodovou" metodu enkódování. Jak možná sami zjistíte někdy se zvrhne až na tříprůchodovou :o). Tato metoda se používá proto, že je daleko kvalitnější než metoda jednoprůchodová.

Trochu z teorie: AVI je komprimováno tak, že vždy v určitém intervalu uloží "klíčový snímek" což je prakticky statický obrázek. Každý další snímek je pak ukládán tak, že jsou v něm obsaženy informace jen o změně oproti snímku předchozímu. Klíčové snímky nesmí být od sebe příliš vzdáleny, aby nedocházelo k defektům obrazu a přílišným nárokům na procesor. Nesmí být ale ani příliš blízko, aby nenarůstala velikost AVI. První průchod zjišťuje místa ve filmu, kde jsou klíčové snímky potřeba (zejména střihy). Má ale taky za úkol určit jak jsou dané pasáže těžké na zpracování a podle toho jim "přidělí" potřebný datový tok, který se použije ve druhém průchodu.

Otevřeme Nandub (měl by se nainstalovat současně s Gordian Knotem). V Open Video File zvolíme připravený AVS soubor. V kolonce Audio zaškrtneme No Audio. V kolonce Video pak Full processing mode. Pokud je film příliš tmavý přidejte filtr Brightness/Contrast v položce Video - Filters. Můžete jemně najít optimální nastavení. Používejte tento filtr jen pokud je to nezbytně nutné, protože by světlé části filmu byly přesvětlené. Nakonec uložíme první průchod do souboru s příponou STATS (File - First pass). Pohodlně se usaďte, uvařte si dobrý čaj. Čeká vás chvilka oddychu...

DVD do AVI (DivX): Kompletní návod
i Zdroj: PCTuning.cz
DVD do AVI (DivX): Kompletní návod
i Zdroj: PCTuning.cz


I pro procesor AMD Athlon XP 2000+ je enkódování opravdu oříškem

1.5 Úprava STATS souboru

Po několikahodinové práci enkodéru. Se vytvoří STATS soubor. Ten nese informaci o analýze filmu. Např. místa střihů (pro umístění klíčových snímků), náročnost scén a pohyblivost filmu (pro nastavení datového toku) a další potřebné informace. Spusťme znovu Gordian Knot a na záložce Nandub Files načteme zmiňovaný soubor. Teď máme možnost zjistit, jak dobře jsme zvolili rozlišení filmu. V dolním okraji filmu v okýnku kde jsme odhadli hodnotu Bits/(Pixel*Frame) se objevila informace o hodnotě skutečné. V našem případě 0,490 oproti původnímu 0,321. Což je 65,5%. Pomocí Save uložíme soubor ECF. Ten nese informaci o umístění klíčových snímků.

Hodnota udaná v procentech udává jak velký datový tok použijeme pro enkódování oproti datovému toku, který by enkodér potřeboval pro 100% enkoding. Je to podobné jako u ukládání formátu JPEG. Je rozumné udržet hodnotu někde mezi 65% až 75%. Pokud se dostanete nad 75% kvalita výsledného obrazu se již nezvýší a nadsazený datový tok bude zbytečný. Zvyšte proto raději rozlišení obrazu a výsledek tak bude lepší. Pokud se naopak dostanete pod 60% rozlišení musíte zmenšit. Docházelo by totiž k deformacím obrazu (pixelace, čtverečkování hran, trhání obrazu a pod.). Rozlišení ale nemůžete snižovat do nekonečna. Sami jistě víte, že hodnoty rozlišení pod 400 pixelů šířky jsou nekoukatelné. V případě, že nejste schopni dosáhnout dobré kvality obrazu (65% až 75%) a rozumného rozlišení, musíte zvýšit počet CD. Pokud měníte počet CD, můžete rovnou pokračovat fází 6. Pokud, ale měníte rozlišení, doporučuji znovu uložit nový AVS soubor a udělat znovu první průchod.

Přepneme se do záložky Stats File editor. Je tady spoustu různých nastavení, které bych nedoporučoval měnit a nechal je nastavit automaticky. (umístění klíčových snímků, luminance atd.) Pokud si zaškrtneme políčko Graph, uvidíme průběh filmu. Nezapomeňme zaškrtnout políčko Credits. To zajistí, že od políčka, které jsme nastavili jako začátek titulků použije enkodér jen minimální datový tok a ušetří tak místo pro film. Nyní klikneme na levé horní tlačítko Calculate. Gordian přepočítá průběh a sníží datový tok na hodnotu udanou jako kvalitu filmu (tj. v našem případě 65,5%). Nově přepočítaný STATS soubor uložíme. Jeho jméno má tuto stavbu : původní jméno_průměrný datový tok_minimální datový tok.stats.

1.6 Nandub - 2. (případně 3.) průchod

Otevřeme znovu program Nandub. V File - Load Processing settings načteme soubor GordianKnot_default, který je standardně v adresáři Nandubu. Otevřeme si znovu náš uložený AVS soubor. Nastavíme No Audio. V menu Video bude nastavená komprese Fast Recompress. Pokud nepoužijeme žádný obrazový filtr jako je např. brightness/contrast tento typ komprese bude pro druhý průchod stačit. V položce Video - SBC Settings - SBC Options nastavíme několik věcí. 1. ECF - načteme uložený ECF soubor. 2. Bitrate Curve - do položky Encode Using načteme upravený STATS soubor. V našem případě film_1084_kbps_270_min.stats. 3. DivX - Do okýnka Bitrate nastavíme hodnotu ze STATS souboru (nyní 1084).

DVD do AVI (DivX): Kompletní návod
i Zdroj: PCTuning.cz
DVD do AVI (DivX): Kompletní návod
i Zdroj: PCTuning.cz
DVD do AVI (DivX): Kompletní návod
i Zdroj: PCTuning.cz


Nastavení druhého průchodu

Nakonec si v menu pomocí Save as AVI uložíme film do výsledného AVI formátu. Komprese (díky volbě Fast recompress) proběhne rychleji. Za pár hodin budeme mít film v celé své kráse připravený k přehrávání.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama