problematika-zapisu-dvd-medii
Úložná zařízení Článek Problematika zápisu DVD medii

Problematika zápisu DVD medii

Kwolek Jirka

Kwolek Jirka

18. 12. 2002 00:00 16

Seznam kapitol

1. DVD - provedení, kapacita a datový tok 2. Formáty DVD (ROM, -R,-RW, +R,+RW)

V průběhu testu mechaniky Sony DRU-500A která podporuje zápis jak na media DVD-RW /-R, tak i na media DVD+RW/+R jsem zjistil, že pojmy spojené s novým světem vypalování DVD nejsou natolik známé, abych se o ně mohl opřít tak, jak je tomu v případě testů mechanik CD-R. Proto jsem se rozhodl vlastní test nejdříve "pilotovat" článkem pojednávajícím o zvláštnostech spojených s právě se otevírajícím světem zápisu a přepisu DVD medii.

Reklama

Tato kapitola vysvětluje základní rozdíly mezi světy DVD a CD, dále se zde pojednává o standardech medii DVD-5 až DVD-10 a praktických rozdílech mezi lisovanými a zapisovatelnými medii. Pokud ji přečtete, pochopíte specifika se kterými budete muset počítat při přechodu z CD-R na pálení DVD.

DVD-ROM a datový tok

Media DVD jsou, pokud se na ně podíváme z pohledu vývoje, pouhými CD medii s hustším záznamem (na první pohled vypadají media CD i DVD téměř identicky).

Problematika zápisu DVD medii
i Zdroj: PCTuning.cz

Mimo rozdílných fyzikálních parametrů disku, které zahrnují rozdílnou kapacitu, jiné rozměry stop i jednotlivých pitů (viz obrázek) a rozdílnou vlnovou délku čtecího laseru je rozdílný i základní datový tok. Datový tok DVD-ROM 1x odpovídá přibližně devítinásobné rychlosti CD-ROM.

Na první pohled můžeme tedy rychlost zápisu 2.4x media DVD+R hodnotit jako směšně nízkou, pokud však srovnáme datové toky s přenosem CD, zjistíme, že se jedná o ekvivalent zápisu CD rychlostí 22x. V případě maximální rychlosti zápisu 4x u některých špičkových DVD-R medii je datový tok ekvivalentní již CD 36x. 1GB dat se v této situaci zapíše na disk za cca 3 minuty.

rychlost DVD datový tok [MB/s] ekv. rychlost CD
1x 1.35 ~  9x
2x 2.70 ~ 18x
8x 10.8 ~ 72x

Media DVD a jejich kapacita

Současná zapisovatelná / přepisovatelná media (ať DVD+R či DVD-R) uvádějí kapacitu 4.7GB, objem dat který na ně zapíšete je však 4.38GB (vysvětlení je níže).

Insider: jaká je skutečná kapacita jednovrstvých medii DVD?

Ač se všude uvádí kapacita 4.7GB, je datová kapacita medii DVD nižší (cca 4.38GB). Filmový průmysl totiž počítá 1kB jako 1000 bajtů (B), zatímco v IT světě se za 1kB považuje zásadně 1024 bajtů (obdobně to platí i pro násobky, tedy MB i GB). S tímto faktem musíte počítat dříve, než začnete na DVD media zapisovat data.

Celou situaci navíc navíc komplikuje fakt, že různé programy uvádějí různé "GB". V této situaci je jisté jen to, že v Průzkumníku Windows vidíte vždy "počítačové" GB a musíte se tedy řídit nižším z obou čísel kapacity DVD.
i Zdroj: PCTuning.cz
Celou situaci navíc navíc komplikuje fakt, že různé programy uvádějí různé "GB". V této situaci je jisté jen to, že v Průzkumníku Windows vidíte vždy "počítačové" GB a musíte se tedy řídit nižším z obou čísel kapacity DVD.

Media DVD pojmou tedy více než šestinásobek dat klasického CD. Tím se mohou stát výtečnými pomocníky všude tam, kde se musí archivovat, přenášet a zálohovat velké objemy dat.

Zapisovatelná a lisovaná DVD media - rozdíly

Podívejte se na tuto tabulku standardů "lisovaných" DVD medii:

disk zkratka specifikace kapacita
12cm DVD (GB)
kapacita
8cm DVD (GB)
jednostranný/
jednovrstvý
SS/SL (single layer) DVD-5 4.7 (4.38 dat) 1.5 (1.39)
jednostranný/
dvouvrstvý
SS/DL (double layer) DVD-9 8.5 (7.91 dat) 2.6 (2.42)
oboustranný*/
jednovrstvý
DS/SL DVD-10 9.4 (8.76) -
oboustranný*/
dvouvrstvý
DS/DL DVD-18 17 (15.82) -

*Oboustranné disky (viz. žluté řádky v tabulce) nejsou žádná věda - v zásadě se jedná o dvě media (ať již DVD-5 či DVD-9) slepená "zády k sobě". Jelikož dostupné mechaniky čtou media pouze z jedné (konkrétně spodní) strany, je oboustranné disky třeba občas otáčet.

Problematika zápisu DVD medii
i Zdroj: PCTuning.cz


Oboustranné medium v mechanice DRU-500A působí dojmem, že je do mechaniky vloženo naopak.

Poznámka: U DVD videa se oboustrannými medii (ty poznáte snadno: z obou stran jsou totiž stříbřité a popis toho co je na opačné straně disku je natištěn na malém černém kroužku uvnitř disku) často řeší dvě samostatné verze filmu, například ve formátu 16:9 a 4:3, nebo film a dodatečný bonusový materiál. Naštěstí se většinou jedná o disky DVD-10 které jsou snadno "kopírovatelné" na jednovrstvá DVD-5 media.

Problematika zápisu DVD medii
i Zdroj: PCTuning.cz


schéma je převzato z www.pctechguide.com

Dvouvrstvá media DVD-9

Dvouvrstvá "dual-layered" media DVD-9 využívají dvě poloprůhledné záznamové vrstvy (ty jsou od sebe vzdálené 40 až 70ľm). Ke čtení takto zaznamenaného disku je tedy třeba buďto dvou čtecích diod - každá je opticky zaostřena na "svou vrstvu", nebo systému s variabilní "přeostřovací" optikou.

Tímto "trikem" je dosaženo jednoduchého zdvojnásobení datové kapacity media bez nutnosti disk v mechanice otáčet. P.S. Koncepce "dual-layer" je součástí základní specifikace DVD - dvojvrstvé disky musí umět přečíst každá mechanika DVD (tedy i ta vaše).

Podle toho jak navazuje záznam první vrstvy na nultou vrstvu rozdělujeme dvouvrstvé disky na OTP (data se čtou až k okraji disku, přeostří se na vyšší vrstvu a hlava se v průběhu čtení vrací zpět) a PTP (vrstvy se jeví jako souběžné).

Problematika zápisu DVD medii
i Zdroj: PCTuning.cz

Disky DVD-Video jsou stále častěji typu DVD-9...

Dnešní disky DVD-Video (pre-recorded DVD-Video) se stále častěji vyskytují jako dvouvrstvá (dual-layered) media (DVD-9 s uspořádáním OTP - viz. horní schéma). To také vysvětluje častý jev asi 0.5 sekundového "zamrznutí" filmu v okamžiku, kdy se mechanika "přelaďuje" na druhou vrstvu.

...zatímco zapisovatelná media vyhovují standardu DVD-5

Jak jsme uvedli dříve - maximální kapacita nahrávatelných DVD medii nepřekračuje 4.7GB (4.38GB) - záznam dat laserem totiž prakticky vylučuje dvouvrstvý zápis typu DVD-9 (těžko si lze představit, že by bylo možné pálit skrze již zapsanou vrstvu na další vrstvu).

Poznámka: Toto omezení je v praxi jednou z hlavních překážek kopírování dat z dvouvrstvých disků standardu DVD-9. Kopírování DVD bude věnován samostatný článek.

DVD+RW /-RW a spotřební elektronika

Nesmíme zapomínat na to, že se počítá s využitím přepisovatelných medii DVD jako budoucí náhrady videokazet.

Problematika zápisu DVD medii
i Zdroj: PCTuning.cz

Pokud na medium DVD-R /-RW, DVD+R /+RW nahrajete rekordérem digitální videozáznam ve formátu MPEG-2 (ten používá i "stolní" DVD-Video) získáte přibližně tyto nahrávací doby:

záznam
kvalita
doporuč. rozlišení
(PAL, MPEG-2)
typický
zdroj signálu
datový tok
60 min
High Quality (HQ)
720 x 576
DVD, DV
9.72 Mbit/s
120 min
Standard Play (SP)
720 x 576
DVD, DV
5.07 Mbit/s
180 min
Long Play (LP)
360 x 576
DVD, DV, S-VHS
3.38 Mbit/s
240 min
Extended Play (EP)
360 x 576
S-VHS, VHS
2.54 Mbit/s
datový tok 1xCD (VideoCD), 75 - 80 min záznamu   1.20 Mbit/s

Výše uvedené doby jsou pouze orientační a počítají s komprimací v reálném čase.

Formát MPEG-2 může videodata komprimovat s využitím proměnného datového toku (VBR - Variable Bit Rate). Okamžitý datový tok pak kolísá v závislosti na složitosti scény (čím je složitější, tím je vyšší, v "pomalých scénách" pak klesá). Průměrný datový tok je navíc možno při přípravě videomateriálu nastavit plynule od 9.72Mbit/s (to odpovídá maximálnímu datovému toku DVD) až po cca 2Mbit/s kdy je již signál poměrně nekvalitní.

Disky DVD+R/+RW /-R-RW a jejich datová kompatibilita

Zde žádné problémy nečekejte. Souborovým systémem DVD je UDF (Universal Disk Format). Doplněk UDF Bridge (kombinace UDF a ISO 9660) pak zajišťuje kompatibilitu ze staršími operačními systémy jako np. Windows 95. P.S. Volitelně je možné použít i datové struktury ISO 9660, avšak pro přístup k datům je doporučován formát UDF.

V další části se podíváme na jednotlivé typy zapisovatelných DVD medii (a je jich požehnaně).

První
Poslední
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama