Velký test 64GB SDXC a Micro SDXC paměťových karet
i Zdroj: PCTuning.cz
Úložná zařízení Článek Velký test 64GB SDXC a Micro SDXC paměťových karet

Velký test 64GB SDXC a Micro SDXC paměťových karet

Tomáš Šulc

Tomáš Šulc

2. 12. 2013 03:00 15

Seznam kapitol

1. Úvod 2. ADATA Premier a Premier Pro 3. Kingston Class 10 SDXC a Micro SDXC 4. Kingston Elite a Ultimate 5. SanDisk Extreme a Extreme Pro 6. SanDisk Ultra SDXC a Micro SDXC
7. Transcend Class 10 a Verbatim Class 10 8. Testovací metodika a sestava 9. AS SSD Benchmark 10. FC Test, HDTune 11. Vyhodnocení a závěr

Po testu flash disků navazujeme srovnávacím testem paměťových karet SDXC. Jejich cena klesá a modely s kapacitou 64 GB dnes pořídíte od tisíce korun s daní. Rychlost naopak stoupá a přenosové rychlosti karet při sekvenčním přístupu u nejlepších modelu sahají až ke 100 MB/s. V článku jsme změřili výkon deseti SDXC a tří Micro SDXC karet.

Reklama
Velký test 64GB SDXC a Micro SDXC paměťových karet
i Zdroj: PCTuning.cz

Paměťové karty se podobně jako USB flashové paměti vyvíjí obrovskou rychlostí. Jen málokdo by pravděpodobně před lety věřil, za jaké ceny dnes budeme moci kupovat paměťové karty s kapacitou v řádu desítek gigabytů a přenosovou rychlostí desítek MB/s. Podíváme-li se na graf cen dnes nejrozšířenějších karet SD (respektive SDHC a SDXC), zaplatíme u nejlevnějších karet za gigabyte místa okolo 15-16 Kč. Příznivé je, že si zákazník dle svých potřeb může vybrat z velkého množství karet s kapacitou od 16 do 128 GB. Všechny tyto modely totiž mají ceny odpovídající jejich kapacitě.

Velký test 64GB SDXC a Micro SDXC paměťových karet
i Zdroj: PCTuning.cz

Do dnešního srovnávacího testu jsme zvolili SDXC paměťové karty s kapacitou 64 GB, jejichž ceny v současnosti začínají na hranici tisíce korun s daní. V testu najdete celkem třináct karet. Deset z nich je klasického „velkého“ typu SDXC, zbylé tři patří do kategorie miniaturních karet Micro SDXC. Snahou bylo vybrat dostatečně velký reprezentativní vzorek současné nabídky trhu, otestovat všechny paměťové karty na trhu by z časových důvodů nebylo možné.

Velký test 64GB SDXC a Micro SDXC paměťových karet
i Zdroj: PCTuning.cz

Stručný komentář věnuji značení formátu karet typu Secure Digital (SD). Původní specifikace standardu SD umožňovaly výrobu karet s kapacitou do 2 GB. Protože tento limit postupem času přestal dostačovat, nahradil jej standard SDHC, který umožňuje výrobu karet s kapacitou do 32 GB. Ani ten už však v současnosti nestačí a byl nahrazen formátem SDXC. Pomocí něj bude možné v budoucnosti vyrábět paměťové karty s kapacitou až 2 TB.

Fyzicky jsou karty SD, SDHC a SDXC na první pohled nerozeznatelné a podobně jako u jiných postupně se vyvíjejících standardů zde funguje zpětná kompatibilita. Do čtečky karet nebo fotoaparátu s podporou karet typu SDXC je možné vložit i karty SD nebo SDHC. Opačným směrem však bohužel kompatibilita nefunguje a karta typu SDXC ve starším foťáku s podporou karet SD/SDHC fungovat nebude.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama